Négy Tóth, három gól - könnyed, 8-2-es győzelem az év utolsó meccsén

2018. december 30., vasárnap 20:15 | 18 napja 7 órája 42 perce
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata szép számú közönség előtt könnyed, 8-2-es győzelmet aratott a Hokiklub Budapest ellen az év utolsó tétmeccsén.
Négy Tóth, három gól - könnyed, 8-2-es győzelem az év utolsó meccsén

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata utolsó 2018-as tétmérkőzésére készült a tabella utolsó előtti helyén álló Hokiklub Budapest ellen. A papírforma szerint a találkozó toronymagas esélyese volt Fodor Szabolcs együttese, a meccs előtt 64 pont választotta el egymástól a két csapatot a tabellán. Nem ígérkezett azonban könnyűnek a találkozó, ugyanis kisebb sérülése miatt nem volt ott a keretben Pavuk Attila, Rafaj Attila, Roczanov Dezső és Myles Fitzgerald sem, velük kapcsolatban nem kockáztatott a szakvezetés, inkább tartalékolja őket a január 3-ai MAC elleni Magyar Kupa elődöntőre, a január közepén esedékes erdélyi túrára, és nem mellékesen a középszakaszra. Emellett a szezon elején elszenvedett vállsérülése után lábadozó Dósa Krisztián továbbra sem volt bevethető, míg Hardi Richárd betegség, Marcus Perrier pedig a végleges kiállítással véget ért dunaújvárosi bunyója utáni eltiltás miatt hiányzott. El tudta vállalni viszont a játékot a DAB ellen az első harmad végén gyomorpanaszok miatt cserét kérő Arany Gergely, előtte a társak viszont három sorozni voltak kénytelenek.

Azonban nem ezzel, sokkal inkább a pillanatnyi koncentrációhiánnyal van összefüggésben, hogy a Hokiklub mindössze 8 másodperc elteltével megszerezte a vezetést: a vendégek elhozták a bulit, Petres Magor Tivadar pedig a bámészkodó bekkpárunk mellett egyedül lépett ki, és bevágta a korongot Arany kapujába. Ez némi zavart okozott a mieink körében, azonban hamarosan belerázódtunk a mérkőzésbe, és rögtön az első emberelőnyünkkel élni tudtunk: a gólszerzőt szórták ki játék késleltetéséért, a mieink pedig mindössze négy másodperc alatt kihasználták a fórt: Rantanen tolta kapu felé a pakkot, Walls pedig a kapuba továbbította. Nem sokkal később ismét emberelőnyben voltunk, ezzel azonban nem sikerült élnünk, de fokozatosan átvettük a játék irányítását. Hajek Márknak gyors egymásutánban három bravúrt is be kellett mutatnia – megoldotta. Egyre nyomasztóbb lett a Fradi fölénye, a vendégek már a saját harmadukból is nehezen jöttek ki, a nyomásnak pedig a 12. percben lett meg az eredménye, amikor is Switzer alapvonal közeléből visszatett korongját a második hullámban érkező Rantanen húzta a kapuba. Innentől teljesen a Fradi kezében volt a mérkőzés, a 19. percben pedig egy buta hiba után két percre kettős előnybe kerültünk: Sateket állították ki gáncsolásért, Köllő Roland pedig ahelyett, hogy odaállt volna a bulihoz, vitatkozott, így a szabályok értelmében jogosan kapott két percet játék késleltetéséért – jöhettünk öt a három ellen. A HKB ugyan hősiesen védekezett, de ezzel a nyomással nem tudtak mit kezdeni, közel egy percnyi kettős fór után Walls helyezett Hajek kapujába. Ez maradt az eredmény, kétgólos előnyben, és a játékrész második felére nyomasztó fölénnyel mehettünk szünetre. (3-1)

23 másodperc áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a második játékrészt, amivel nem sikerült élni. Az irányítás azonban továbbra is a Fradi-játékosok kezében volt, és nem nagyon látszott jele annak, hogy a vendégeknek lenne esélye visszajönni a mérkőzésbe. A Ferencváros remekül osztotta be a mindössze három sora energiáit is. A 24. perc elején emberhátrányba kerültünk, Walls akadályozta ellenfelét, de fél perccel később már 4 a 4 ellen játszottunk, ugyanis az exfradista Szappanos Dávid is hasonló szabálytalanságért kapott két percet. Ebben a felállásban szereztük újabb gólunkat, Tóth Renátó révén. Lassan eldőlni látszott a mérkőzés, mert háromgólos előnyben sem vettünk vissza a tempóból, a 30. percben pedig ennek meglett az eredménye: Tóth Adrián játszott Tóth Richárdnak, aki kilőtte Hajek kapuját. Támadónk a Vienna elleni karácsonyi mérkőzésen lőtte első Erste Liga-gólját ferencvárosi színekben, most pedig ismét betalált – ha egy üzlet beindul… Úgy fest, a mai a Tóthok napja volt Pesterzsébeten, három perccel később ugyanis Tóth Gergő is gólt lőtt, így már csak testvére, Adrián gólja hiányzott a teljes Tóth-pókerhez. Ezzel már 6-1-re vezettünk, a vendégek mestere pedig úgy érezte, itt az ideje időt kérni. Ezzel valamelyest sikerült felráznia csapatát, két perccel később ugyanis a korábbi ferencvárosi Németh Árpád egyedül ugrott ki, és egy szép csel után befejezte a ziccert Arannyal szemben. A góltól belelkesültek a vendégek, és majdnem jött az újabb HKB-gól, a kapu mögül visszatett korongra érkező Horváth azonban hiába lőtte a hosszú alsó felé a pakkot, Arany egy remek spárgával átért a túloldalra. A 38. percben Kärmeniemi ült le térdelésért, majd kevesebb mint egy perc múlva honfitársát, Rantanent is kiszórták, így egy percig öt a háromban rohamozhattak a vendégek – több helyzetük is volt, Arany eszén azonban nem tudtak túljárni, így a szünetig maradt az állás. (6-2)

42 másodpercnyi áthúzódó emberhátránnyal kezdődött a záró játékrész, ez azonban nem az előnyben lévő vendégeknek kedvezett: Switzer lépett ki a koronggal egyedül, és bevágta a ziccert – igaz, technikailag már egyenlő létszámnál esett a gól, Rantanen büntetése ugyanis két másodperccel korábban járt le… Az utolsó 15 percre a Hokiklub játékosai kezdték elveszíteni a fonalat, előbb Berendi ült le két percre, majd az 53. percben Godó egy palánkra lökéssel és az érte kapott 2+10 perccel kiírta magát a mérkőzés hátralévő részéből. A koncentrációnk lanyhulását mutatja, hogy ezekből semmit nem használtunk ki - igaz, 7-2-es állásnál ez némileg talán megbocsátható... Sőt, nem sokkal később kiegyenlítődött a létszám, ugyanis Tóth Adrián is kiült testre ütésért. Kiegészültek a csapatok, de az eredmény nem maradt változatlan, Walls és Nagy Gergő ugyanis kettő az egyben ment el, majd néhány egymás közötti passzal leültették előbb védőjüket, majd Hajek kapust is, végül kapitányunk vágta a hálóba a korongot a sakk-mattig kijátszott helyzet után.

Ez maradt a vége, az FTC-Telekom a három sorozás ellenére imponáló magabiztossággal, 8-2-es győzelemmel érvényesítette a papírformát, és 11 pontra növelte előnyét a tabella élén a Csíkszeredával szemben.

Folytatás már 2019-ben, január 3-án a Tüskecsarnokban, a Magyar Kupa elődöntőjében, a szlovákiai Extraligában szereplő MAC Újbuda ellen.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Hokiklub Budapest 8-2 (3-1, 3-1, 2-0)
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Boros, Nagy G., Walls, Tóth Re. – Kärmeniemi, Jászai, Tóth A., Switzer, Tóth Ri. – Hegyi, Sarcia, Tóth G., Farkas, Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Hokiklub Budapest: Hajek (Gadácsi) – Lakatos, Szécsi, Petres, Satek, Szappanos – Lévai, Orbán, Albert, Szopos, Köllő – Bernáth, Jancsó, Egyed, Godó, Horváth – Bán, Berendi, Izsák, Németh. Vezetőedző: Dusan Kapusta.
Kapura lövések: (19:10, 19:8, 10:4) 48:22
Védések: (9:16, 7:16, 4:8) 20:40 / 90.91% : 83.33%
Kiállítás percek: (0:8, 6:2, 2:14) 8:24
Emberelőny kihasználás: (7 / 2) 28.57% / (5 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 5) 100.00% / (2 / 7) 71.43%
Gólszerzők: Walls (03:31, EE, Rantanen), Rantanen (11:51, Switzer, Tóth A.), Walls (19:19, EE2, Nagy G., Kärmeniemi), Tóth Re. (24:20, Rantanen, Nagy G.), Tóth Ri. (29:17, Tóth A., Switzer), Tóth G. (32:57, Farkas, Hegyi), Switzer 40:44, Hegyi), Nagy G. (55:54, Walls), illetve Petres (00:08, Szécsi), Németh Á. (34:11)

A mérkőzést követő sajtótájékoztató: