Nem sikerült a bravúr: a MAC Újbuda jutott a Magyar Kupa döntőjébe

2019. január 3., csütörtök 21:39 | 14 napja 6 órája 29 perce
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata 5-1-es vereséget szenvedett a szlovák Extraligás MAC Újbuda vendégeként a Magyar Kupa elődöntőjében, így nem jött össze a bravúr, a Fradi nem jutott 19 év után újra a sorozat fináléjába.
Nem sikerült a bravúr: a MAC Újbuda jutott a Magyar Kupa döntőjébe

Nem túlzás azt állítani, hogy az idény eddigi legfontosabb mérkőzésére látogatott a Tüskecsarnokba az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata: Fodor Szabolcs együttese ugyanis remek Erste Ligás szereplésével kiharcolta, hogy negyedik csapatként csatlakozzon a szlovák Extraligás MAC-hoz és DVTK-hoz, valamint az osztrák EBEL-ben versenyző Fehérvár AV19-hez a Magyar Kupa legjobb négy csapata között. A kiírás szerint az Erste Ligából érkező gárda a két Extraligás közül az egymás elleni eredményekben jobban teljesítő féllel találkozik, ez pedig a ligát az előző szezonban, még a Szlovákiába való távozás előtt megnyerő MAC Újbuda lett. Az egy mérkőzésen eldőlő elődöntő pedig azt is jelentette, hogy a Fradinak esélye nyílt arra, hogy 19 év után újra bejusson a hazai kupa döntőjébe.

Nem kezdtük rosszul a mérkőzést, mind tempóban, mind korongbirtoklásban, mind helyzetekben felvettük a versenyt a hazai együttessel. Jól látszott, hogy a válogatott Bálizs Bence eszén nagyon nehéz lesz túljárni, de megilletődöttségnek, alárendeltségnek nyoma sem érződött a Ferencvároson az első húsz percben. Tudatos korongkihozatalok, jól megjátszott akciók, kontrollált helyzetek jellemezték a játékunkat, és a fizikai párharcokat, ütközeteket is bátran felvettük. Tetszetős volt a játék képe, főleg annak tudatában, hogy Extraligás ellenfél ellen harcolunk. A fentieket az is bizonyítja, hogy a kapura lövést az első játékrészben megnyertük 11:8-ra. Az első komolyabb nyomást a hazaiak a 13. perctől helyezték Arany Gergely kapujára, Tóth Gergő ugyanis a felezővonalnál már majdnem egyedül léphetett ki, azonban lefújták az ütközését, és akadályozásért kiállították két percre. Nem igazán tudott azonban felállni a MAC a harmadunkban, sőt, másfél perccel később Dudast is kiküldték, így több mint egy percig végül mi voltunk előnyben. Komoly helyzet azonban sajnos nem lett belőle, a 17. percben pedig egy gyors ellenakció végén megszerezték a vezetést a hazaiak: Orban tette vissza a korongot a kapu mögül, a berobbanó Langkow pedig a hálóba vágta azt. A harmad utolsó néhány percét megnyomták a hazaiak, megszórták Arany kapuját, hálóőrünk azonban állta a sarat, így maradt az egygólos hazai előny a szünetre. (1-0)

Remekül álltunk bele a második játékrészbe, helyzetünk is volt az egyenlítéshez, amivel sajnos nem sikerült élni. Bálizs remekül állta a sarat, valamint azt is megállapíthattuk, hogy a hazaiak helyzetkihasználásban jelentősen hatékonyak, a játékrész első öt percében ugyanis egy komoly lövésük volt, Dudas révén, az viszont sajnos be is akadt. Sőt, a góljuk után nem sokkal Sarcia is a bünetőpadra kényszerült, az emberhátrány alatt viszont majdnem összejött az egyenlítés: Walls szerzett korongot, és kettő az egyben léptek ki Nagy Gergővel Bálizzsal szemben, kanadai támadónk azonban a ziccerpassz helyett a lövést választotta, a hazaiak kapusa pedig hárított. A mérkőzés talán legnagyobb helyzete maradt ki… A lehetőség viszont meghozta a lendületet, elkezdtük nagy intenzitással lőni a hazai kaput, Rantanennek is volt távoli lehetősége, Farkas is majdnem nagy helyzetbe korcsolyázta magát, míg Switzer is lőtt váratlanul a szélről, Bálizs fejvédője kellett a gól megakadályozásához. Emberelőnyünk is volt, sajnos nem éltünk vele. A harmad utolsó néhány percére újra kiegyenlítődtek az erőviszonyok, emberhátrányt is kivédekeztünk, az eredmény pedig nem változott. Ha a jégkorong pontozásos sportág lenne, ez a harmad a miénk lett volna, de természetesen nem az… (2-0)

A záró játékrész is rávilágított arra, hogy ha valamiben ma jobb volt a MAC, az a hatékony helyzetkihasználás… Két perc telt el a játékrészből, amikor Nagy Krisztián korcsolyáját érintve a kapunkba jutott a korong, a játékvezetők és a videó alapján is szabályos körülmények között, ez pedig megpecsételte a sorsunkat. Ez azon is érződött, hogy egy perccel később a védelmünk is hibázott, Dansereau és Brown pedig befejeztek egy a miénkhez nagyon hasonló kettő az egyet Arannyal szemben… A mérkőzés itt érezhetően eldőlt, a mieink próbáltak emelt fővel, méltósággal búcsúzni, sőt, Perrier egy-két keményebb helyzetbe is beleállt, bunyó azonban nem lett. Sőt, Szigeti kiállítását kihasználva emberelőnyben Walls megszerezte a becsületgólunkat is. Az utolsó percben még Tóth Adrián kiállítása után Bodó lőtt még egyet, ez azonban már nem osztott, nem szorzott.

A szlovák Extraligás MAC Újbuda végül 5-1-re nyerte meg a mérkőzést, és ezzel ők jutottak be a Magyar Kupa döntőjébe. A Ferencváros azonban megmutatta, hogy játékban egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, a végeredmény korántsem tükrözi a játék képét, és ha egy kicsi rutint szerzünk ilyen tempójú ellenfelek ellen, utol tudjuk érni őket. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy komplett sornyi játékosunk hiányzott.

„Ha valaki látta ezt a találkozót, alátámaszthatja, hogy nem reális a MAC 5-1-es különbségű győzelme. Egyáltalán nem volt ez könnyű győzelem nekik, a kapura lövési arány is ezt bizonyítja, és a padról is úgy éreztem, sokáig kiegyenlített mérkőzést játszottunk. A döntő az volt, hogy ők értékesítették a kevés nagy helyzetüket is, mi pedig nem éltünk a lehetőségeinkkel. 0-2-nél a meccs legnagyobb helyzetét hagytuk ki, ha ott feljövünk egy gólra, lehet, hogy másképp alakult volna. Ez nem jött össze, de ennek ellenére is megmutattuk, milyen szívünk van, és hogy tudunk küzdeni, pláne úgy, hogy nagyon sok hiányzónk volt. Érződött a végére, hogy kevesek voltunk, elfáradtunk, az emberhátrányok is felőröltek. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk teljes csapattal megmutatni, mire vagyunk képesek. Összességében viszont le a kalappal a srácok előtt, nagyon komoly melót tettek bele a meccsbe, és küzdöttek a legvégéig, dobogott a Fradi-szív” – értékelte az összecsapást a lefújást követően Fodor Szabolcs vezetőedző.

Folytatás az Erste Ligában, január 6-án vasárnap 18.00-tól Pesterzsébeten a Fehérvári Titánok ellen.

Jégkorong, Magyar Kupa, elődöntő
MAC Újbuda – FTC-Telekom 5-1 (1-0, 1-0, 3-1)
MAC Újbuda: Bálizs (Rajna) – Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó – Dudas, Negrin, Klempa, Brown, Dansereau – Vokla, Burt, Odnoga, Nagy K., Terbócs – Fejes, Garát, Kreisz, Majoross B., Szigeti. Vezetőedző: Majoross Gergely.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Kärmeniemi, Nagy G., Walls, Roczanov – Perrier, Boros, Tóth A., Switzer, Tóth Ri. – Hegyi, Sarcia, Tóth G., Farkas, Pozsár – Lengyel, Jászai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (8:11, 12:12, 11:7) 31:30
Védések: (11:7, 12:11, 6:8) 29:26 / 96.67% : 83.87%
Kiállítás percek: (2:2, 2:4, 2:6) 6:12
Emberelőny kihasználás: (6 / 1) 16.67% / (3 / 1) 33.33%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (1 / 6) 83.33%
Gólszerzők: Langkow (16:03, Orban, Bodó), Dudas (24:20, Langkow), Nagy K. (42:02), Dansereau (43:24, Brown), Bodó (59:24, EE, Orban), illetve Walls (53:44, EE, Kärmeniemi, Nagy G.)