Nem sikerült visszatérni a győztes útra

2019. január 7., hétfő 23:00 | 10 napja 5 órája
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata szétlövésben alulmaradt a Brassóval szemben, így a szezonban eddig példátlanul zsinórban harmadik tétmérkőzését zárta vesztesen.
Nem sikerült visszatérni a győztes útra

Ahogy arról a mérkőzés felvezetőjében ITT is írtunk, kettős érzésekkel várhatta a csapat és a szurkolótábor az Erste Ligában listavezető FTC-Telekom soron következő alapszakasz-mérkőzését Greg Lindqvist Brassója ellen. Papíron ugyanis a hétfő esti rangadó méltónak bizonyult nevéhez, hiszen az első helyezett fogadta a negyediket, azonban mindkét csapat rossz formában várta az összecsapást: a Fradi a Magyar Kupa elődöntőjében a szlovák Extraligás MAC Újbuda otthonában elszenvedett vereség után nagy meglepetésre hazai jégen a Fehérvári Titánok ellen is botlott, míg a Brassó egy a Hokiklub Budapest otthonában hosszabbításban kínkeservvel kiszenvedett győzelemmel, majd egy váratlan, és nem kevésbé "totógyilkos" bécsi vereséggel kezdte az újévet. Jós legyen a talpán, aki ebből megmondja, milyen mérkőzésre számítsunk - gondolhattuk a találkozót megelőzően.

Az összeállításokat böngészve örömmel konstatálhattuk, hogy több mint kéthetes kihagyás után újra ott volt a Ferencváros meccskeretében Pavuk Attila és Rafaj Attila. Ez egyben komoly terhet vett le a többiek válláról is, hiszen majdnem négy teljes sorral tudtunk rohamozni. Az pedig már az első percektől látszott, hogy egészen más mentalitással álltunk bele a mérkőzésbe, mint egy nappal korábban a Fehérvár ellen. Sokkal többet birtokoltuk a korongot, és jelentős időt töltöttünk el a brassóiak harmadában. Az első komoly lövésre az 5. percig kellett várni, Kärmeniemi középről érkező próbálkozását Tőke fogta. Másfél perccel később viszont megszereztük a vezetést: Nagy Gergő húzott el a jobb oldalon, laposan középre tett korongja pedig Tőke mamutjáról a rövid sarokba csúszott. A góltól még jobban tűzbe jöttek a ferencvárosiak, egy perccel később Pavuk kapott korongot a kapu mögött, visszatálalta, Nagy Gergő lövését Tőke bravúrral fogta. A 12. percben ismét a vendégek kapusa fogott nagyot, Roczanov jó lövését ütötte félre lepkéssel. Volt a Brassónak néhány egészséges lövése, de az első komolyabb helyzetükre a 15. percig kellett várni, Gliga próbálkozásánál Arany mamutja a helyén volt. Sőt, az ellentámadásból majdnem megdupláztuk az előnyünket, azonban Tóth Gergő jobbról, közelről leadott lövése a kapuvasról kifelé pattant. A 17. percben újabb nagy helyzetünk volt, egy jobbról belőtt korong kijött Tőkéről, Tóth Richárd és Tóth Adrián azonban egy hatalmas kavarodás közepén küzdve együttes erővel sem tudta a kapuba tuszkolni a pakkot. Így maradt az egygólos előnyünk a harmad végére, és jó volt látni, hogy bár lövésekben nem kerekedtünk igazán felül (13:11), a játék képét nézve nagy kedvvel, veszélyesen és jól játszottunk. (1-0)

Jól kezdtük a második harmadot is, rögtön magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, és mindössze három perc elteltével megdupláztuk az előnyünket: Tóth Richárd kapott Sarciától korongot a kapu előtt, gyönyörű mozdulattal húzta maga elé a pakkot, és értékesítette a nagy helyzetet. Nem sokáig örülhettünk azonban, Roczanovot szórták ki gáncsolásért, a Brassó pedig mindössze 16 másodperc elteltével kihasználta az emberelőnyt, egy kavarodás végén Lidhammar tuszkolta be a korongot Arany hálójába. A 29. percben ismét Lidhammar veszélyeztetett távolról, Arany azonban fogta. Egy perccel később hatalmas tumultus alakult ki a kapunk előtt, Arany a jégen fekve is remekül zárta a szögeket, majd a tömeg szinte betuszkolta a koronggal együtt a kapuba. Többen is ráestek, a dominót elindító Trancával pedig kisebb csetepatéba keveredtek védőink, de végül nem lett sem gól, sem kiállítás, megnyugodtak a kedélyek. A túloldalon gyors egymásutánban három nagy helyzet is érkezett, Tőke azonban hatalmas bravúrokat mutatott be, és meccsben tartotta csapatát. A 12. percben az exferencvárosi Tendler egy rossz váltás után egyedül törhetett kapura, ám tett egy szívességet volt klubjának, és nagy erővel mellé-fölé bombázott... A játékrész közepén hosszú perceken keresztül komoly tempóban zajlott a játék, itt is, ott is záporoztak a lehetőségek. A harmad végére abszolút a mieink domináltak, ezt a 18:11-es kapura lövés is bizonyította, a döntő ütéseket azonban nem sikerült bevinnünk, így nyitott maradt a mérkőzés a záró harmadra is. (2-1)

Olyannyira nyitott maradt a mérkőzés, hogy rögtön a harmadik játékrész elején kiegyenlített a Brassó, Péter Balázs kapott szép korongot Trancától, és értékesítette a helyzetet. Sőt, nem sokkal később a vezetést is majdnem megszerezték a vendégek, ám a videón egyértelműen látszódott, hogy szándékos rúgómozdulat után került a kapunkba a korong, így maradt a 2-2. Az 50. percben Perrier gáncsolása után kerültünk emberhátrányba, a brassóiak kapuvasig jutottak az előnyből, majd újabb videózás után meg nem adott gólt szereztek. Egy jobb oldali erős lövés lecsorgott a vasról, Arany Gergely ráfeküdt, és a sípszó pillanatában nem látszott, hol a korong. Utána becsúszott a kapunkba, de ekkor már nem zajlott a játék, így videózás után ebből sem ítéltek gólt a játékvezetők - ekkor még úgy tűnt, a szerencsével sem állunk hadilábon. Sőt, az 54. percben komoly esélyhez jutottunk, az ellenfél védőjére, Szergej Peretyaginra ugyanis sportszerűtlen magatartás miatt fújtak egy büntetést, ő viszont ezt erőteljesen sérelmezte, sőt, nemcsak kiabált, de lökdösődött is a játékvezetőkkel, így büntetését megtoldották még 5 perc plusz véglegessel is. Hét percnyi emberelőnyt kaptunk tehát, sőt, három és fél perccel később Bors is két percet kapott gáncsolásért, így majdnem a harmad végéig kettős emberelőnyhöz jutottunk. Fodor Szabolcs megérezte a lehetőséget, így időt is kért. Sőt, fél perccel később Carlson is csatlakozott a társakhoz a büntetőpadon meg nem engedett testjáték miatt, így az is eldőlt, hogy akkor is marad a kettős előny, ha gólt szerzünk. Ehhez azonban hiányzott a gól, előbb Tóth Richárd jutott koronghoz egyedül a kapu előtt, de Tőke nagyot védett, majd Kärmeniemi lőtt hatalmas kapuvasat, végül a Switzerre kijátszott akció végén védett Tőke. A vége előtt még Wallsnak is volt egy hatalmas egyéni akciója, de ezúttal is a brassói kapus volt a végállomás. Nem sikerült értékesíteni a kettős előnyt, így jöhetett a ráadás. (2-2)

Több mint fél perc a hosszabbításra is maradt a kettős előnyből, de nagyon nem játszottuk meg jól ezen az estén a speciális helyzeteket, így szépen lassan kiegészült a Brassó, majd a játékmegszakítások után visszaállt a ráadásban megszokott három a három elleni játék. Volt több helyzetünk is, de gól nem lett, így következtek a büntetők.

A Brassó kezdte a szétlövést, Tranca kegyetlenül bevágta, a túloldalon Walls gyenge próbálkozását fogta Tőke, majd Arany is remek bravúrt mutatott be, visszavetődve az ellentétes sarokra lepkéssel védte Molnár Zsombor büntetőjét. Nagy Gergő azonban gyengén mellé lőtt, de Arany Lidhammarral szemben is meccsben tartotta a Fradit, Switzer viszont sikertelenül próbált kötényt ütni Tőkének - három pár után eggyel ment a Brassó. Tendler viszont éppen láb között, ütemtelenül mattolta Aranyt, míg a túloldalon Tóth Adrián kihagyta, így végül a Brassó távozhatott két ponttal Pesterzsébetről.

Az idény során talán először került igazán hullámvölgybe a Ferencváros, a kupamérkőzéssel együtt zsinórban harmadik mérkőzésén maradt nyeretlen - a 2018/19-es szezonban eddig példátlan módon. Ezzel egy lépéssel távolabb került az alapszakasz megnyerése. Feladni semmiképp sem fogjuk, most van egy nap rápihenni az eseményekre, és lélekben túllendülni a gondokon, majd következik az alapszakasz utolsó erdélyi túrája, ahová szerdán utazik el a csapat, majd pénteken a Gyergyó, vasárnap pedig a Brassó otthonában lép jégre.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom - ASC Corona Brassó 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1 - szétlövés után)
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Boros, Nagy G., Walls, Pavuk – Kärmeniemi, Jászai, Tóth A., Switzer, Tóth Ri. – Hegyi, Sarcia, Perrier, Roczanov, Tóth G. – Lengyel, Farkas, Pozsár, Rafaj. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
ASC Corona Brassó: Tőke (Polc) – Carlson, Peretyagin, Gliga, Lidhammar, Tendler – Bors, Dorofejev, Péter, Tranca, Zsók – Boriszenko, Bíró O., Bíró G., Bíró M., Molnár Z. – Molnár Zs., Mihály Á., Mihály E.
Kapura lövések: (13:11, 18:12, 12:8, 4:1, 0:1) 47:33
Védések: (11:12, 11:17, 7:12, 1:4) 30:45 / 90.91% : 95.74%
Kiállítás percek: (0:2, 2:0, 2:31) 4:33
Emberelőny kihasználás: (4 / 0) 0.00% / (2 / 1) 50.00%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 2) 50.00% / (0 / 4) 100.00%
Gólszerzők: Nagy G. (06:21, Walls, Pavuk), Tóth Ri. (22:55, Sarcia, Tóth A.), illetve Lidhammar (24:02, EE, Peretyagin, Carlson), Péter (41:00, Tranca, Zsók), Tranca (győztes büntető)

A mérkőzést követő sajtótájékoztató Greg Lindqvist és Fodor Szabolcs részvételével:




A mérkőzés összefoglalója: