Nemes győzelem!

2018. január 5., péntek 20:52 | 9 hónapja 12 napja 20 órája 32 perce
Jégkorongcsapatunk hatalmas küzdelemben, a végsőkig harcolva a harmadik harmadban döntötte elaz Újpest elleni első 2018-as Hokiderbit.
Nemes győzelem!

Hokisaink nem várták jó előjelekkel a 2017/18-as Erste Liga szezon alapszakaszának utolsó Hokiderbijét. A Fradi ugyanis zsinórban kilenc mérkőzést vesztett a találkozó előtt, legutóbb december 1-jén sikerült győztesen elhagyni a jeget, ráadásul december 28-án Újpesten hatalmas csatában szenvedtünk vereséget, így bőven volt miért visszavágni a liláknak.

Ennek ellenére csurig megtelt hazai tribün előtt dobhatta be a játékvezető a korongot a Pesterzsébet Jégcsarnokban. Mindenki tudta, hogy egy Derbin aratott győzelem visszaterelheti a csapatot a helyes útra. Kiegyenlített játékkal indult a mérkőzés, mindkét fél keményen állt bele a mérkőzésbe. Egy kiállítást követően az elején emberelőnybe kerültünk, de jól védekeztek a lilák. Később csapatunk a korongbirtoklásban, míg az Újpest a kapura lövésekkel jeleskedett jobban, de Ševela biztos pont volt a kapunkban. A 8. percben Rafaj startolt el egy korongra, de a vendégkapus, Sila vetődve szúrt ki és mentett a bárddal. Egy perccel később ismét Rafaj próbálkozott hatalmas lövéssel, de Sila bravúrral védte. A 12. percben aztán a mezőnyfölényt végre sikerült gólra váltani, Henrich Jaborník érkezett Németh kapu mellől visszapasszolt korongjára második hullámban középen, és kilőtte a hosszú sarkot. (1-0) A 15. percben ismét Rafaj lőtt éles szögből, de a korong a felső vasról vágódott ki. A 13. percben kivédekeztünk egy emberhátrányt többek között Ševela kiváló védéseinek köszönhetően, ám a 18. percben egy újabb 5 a 4 elleni szituációban Varga Arnold távoli lövését már kapusunk sem tudta hatástalanítani. (1-1) Majdnem azonnal jött részünkről a válasz, Roczanov bombájába rosszul nyúlt bele Sila, a lecsorgóról aztán hajszállal maradt csak le Farkas, majd ismét Roczanov lőtt a hosszú oldalon, de a hálóőr ezúttal is odaért. Ezután emberelőnybe kerültünk, és ekkor már tehetetlen volt Sila is, ismételten Jaborník vágta be távolról a vas alá a korongot, így vezetéssel mehettünk szünetre. (2-1)

Nem csökkent a hajtás és a küzdelem a középső játékrészre sem, a csapatok játéka sem változott sokat, egyedül az idegek feszültek meg jobban, amit jól jelez Rafaj és Kiss Dániel páros kiállítása, aminek következtében 4 a 4 ellen folytatódott a játék, ám ez egyik csapatnak sem jelentett nagy előnyt. A 34. percben Kiss Roland és Varga Arnold ült ki a büntetőpadra, így kettős emberelőnyben támadhattunk. Egy percig lövés nélkül kevertük a védelmet, míg végül sorrendben Jaborník, Shupe és Könczei lőtt a kapu előtti kavarodásban, utóbbi eredményes is lett. (3-1) Fél perccel később Kiss Dániel is kiült a padra, így újabb kettős emberelőny adódott, ezzel azonban már nem sikerült élni. Másfél perccel a harmad vége előtt aztán Könczei volt szabálytalan. Egyedül Anze Ropretre nem jutott ember, aki egy lövőcsellel elfektette kapusunkat, majd őt is körbekorcsolyázva a hálóba csúsztatta a korongot, így szépített az Újpest. (3-2)

A záró játékrészben gyorsan emberelőnybe kerültünk, de nem sikerült kihasználnunk Caladi kiállítását. Nem sokkal később Preston Shupe-ot szórta ki az ismét könnyű síppal ítélkező játékvezető páros, majd Joni Tuominent is mellé ültették, így bő fél percig kettős előnyben támadhattak a vendégek. Ezt pedig nem sikerült kivédekeznünk, a lilák időt kértek, megbeszélték a figurát, majd Caladi bevágta az egyenlítő gólt (3-3). Ebben a harmadban többet támadott az Újpest, úgy festett, fogy a mieink ereje, azonban hatalmas lelkierőről bizonyságot téve visszajöttünk a meccsbe, és az 58. percben Preston Shupe érkezett remekül Németh Attila passzára, és bevágta a Ferencváros győztes gólját! (4-3) Az utolsó percben a lilák kapusuk nélkül emberelőnyben rohamoztak, de nem sikerült egyenlíteniük, így a Fradi zsinórban kilenc vesztes mérkőzés után újra győzni tudott!

4-3-as győzelmünkkel eldőlt, hogy a Magyar Kupát is beleszámítva öt idei találkozónkból hármat megnyertünk az Újpest ellen. Három fordulóval az alapszakasz vége előtt a Ferencváros továbbra is a hatodik helyen áll a tabellán, nyolc ponttal lemaradva a Csíkszereda-Újpest páros mögött. De ami talán a tabella állásánál is fontosabb, hogy a csapat visszatért a győztes útra, ráadásul egy lélektanilag nagyon fontos, Derbin aratott győzelemmel. Ezt emelte ki a mérkőzés után Greg Lindqvist vezetőedző is:

"Mindenki tudja, hogy nagyon nehéz helyzetben voltunk, kemény decemberen vagyunk túl, december 1-je óta nem tudtunk nyerni. Az első harmadunk a legjobb játékrész volt nagyon hosszú idő óta. A második harmadban nem használtuk ki elég hatékonyan az adódó lehetőségeket, de a harmadik játékrészben nagyot harcolva sikerült a magunk javára fordítani a mérkőzést. Büszke vagyok a játékosaimra, mert felvettük a harcot, és végig nagyon-nagyon jó hozzáállással küzdöttünk. Remek érzés újra győztes meccs után itt ülni, ennyi idő után, ráadásul egy Derbit nyertünk, ami tovább növeli a siker értékét."

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-UTE 4-3 (2-1, 1-1, 1-1)
Gólszerzőink: Jaborník (2), Könczei, Shupe