Szétlövéses győzelem a DEAC elleni rangadón

2018. szeptember 30., vasárnap 20:40 | 4 hónapja 18 napja 10 órája 49 perce
Jégkorongcsapatunk szétlövésben győzte le a tabella harmadik helyén álló DEAC-ot a Pesterzsébet Jégcsarnokban, ezzel már hat mérkőzés óta veretlen.
Szétlövéses győzelem a DEAC elleni rangadón

Az FTC-Telekom öt mérkőzés óta veretlen férfi jégkorongcsapatára rangadó várt a Pesterzsébet Jégcsarnokban: a tabella harmadik helyén álló DEAC érkezett a Fradihoz, amelyet már a szeptember 9-ei szezonnyitón is csak nagy nehézségek árán, szétlövésben sikerült legyőzni.

A mérkőzés hasonló koreográfia szerint indult, mint a három héttel ezelőtti: többet birtokolta a korongot a Ferencváros, komolyabb helyzetig viszont egyik oldalon sem sikerült eljutni, csupán lövésekre futotta a csapatoktól. Az egyik oldalon Nagy Gergő próbálkozását tornázta ki a minden csapat dolgát megnehezítő Hetényi Zoltán, míg a másikon Behal bombázott mellé. A 11. perc legvégén emberelőnyhöz jutott a DEAC, és bár a szó szoros értelmében nem sikerült kihasználniuk, Nagy Gergő még éppen korcsolyázott vissza a jégre a büntetőpadról, amikor Izacky távoli lökete utat talált Arany Gergely hálójába. Három és fél perccel a harmad vége előtt óriási egyenlítési esélyt kaptunk, ugyanis egyszerre állítottak ki két vendégjátékost is, Kulesovot palánkra lökésért 2+10 percre küldték le, de mellé ült a padra Berta Ákos is, a késleltetett előny alatt elkövetett testre ütés miatt. Az öt a három alatt sortüzet zúdítottunk Hetényi kapujára, Myles Fitzgerald és Braden Walls is közel jártak a gólhoz, azonban nem sikerült az egyenlítés, a DEAC megúszta a kettős előnyt, így egy gólos vezetéssel vonulhatott szünetre. (0-1)

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, de ha lehet, még intenzívebben rohamoztuk Hetényi Zoltán kapuját. A 24. percben az utolsó debreceni játékos hibája után Farkas elcsente a korongot, és kettő az egyben léphetett ki Tóth Richárddal, a keresztpassz azonban elakadt, így odalett a ziccer. Egyre nyomasztóbbá vált a fölényünk, ez pedig végre a 27. percben góllá érett: Jászai távoli lövésébe szúrt bele Pavuk, ez megtréfálta Hetényit, így a korong a hálóba vágódott. A gól után is maradt a Fradi-fölény, de a vendégek gyors kontrákból veszélyesek voltak. A 33. percben Hugo Turcotte egyedül léphetett ki, ám szerencsénkre nagy helyzetben fölé vágta. Nem sokkal később Icazkyt kiszórták akadályozásért, aki ezt némileg nehezményezte, de végül a játékvezetőknek sikerült a büntetőpadra tessékelniük a debreceni játékost. Szépen felálltunk a támadóharmadban, körbejárt a korong, és egy remekül végigjátszott figura végén Pavuk lőtt tisztán, Hetényi azonban újabb bravúrt mutatott be. Nem sokkal később Switzer szólózott, majd bombázott mellé, így ezt az emberelőnyt sem sikerült kihasználnunk. Még ki sem egészült azonban a DEAC, amikor Farkast is leültették játékkésleltetésért, mégis mi kerültünk emberhátrányban is helyzetbe, azonban Kovács Bronson a jégbe gyalulta Leo Fitzgeraldot. Büntető is lehetett volna, helyette kettő perces kiállítás lett, így a káosz végén ismét mi kerültünk bő fél percre emberelőnybe, ezzel azonban újfent nem sikerült élni. A harmad hátralévő részében távoli lövésekkel szórtuk meg Hetényit, aki azonban nem lehetett meglepni, bár Tóth Adrián próbálkozásánál a mamutja mellett a kapuvasra is szüksége volt, így maradt a döntetlen. (1-1)

A játék képe nem hazudtolta meg azt, ami eddig ebben az idényben megszokhattunk a Ferencvárostól: sokat korcsolyázva, nagyot küzdve álltunk bele a meccsbe, támadásban abszolút fölényben voltunk két harmad alapján (36:16 volt a kapura lövés ide), ez azonban a helyzetkihasználásban egyelőre nem mutatkozott meg. Így indult a harmadik harmad is, lendületünk azonban némileg megtört, amikor a 44. percben a sérüléséből erre a meccsre visszatérő Dósa Krisztiánt kiállították fogásért. A DEAC nem tudott élni az előnnyel, a mieink pedig miután kiegészültek, visszavették a kezdeményezést. Többször is hatalmas helyzetbe kerültünk Hetényi kapuja előtt, a vendégek korábbi válogatott hálóőre azonban ma is ihletett formában védett. Hat perccel a vége előtt Walls és Switzer révén ziccerig is eljutottunk, azonban csak nem sikerült betuszkolni a győztes gólt. Ez pedig majdnem megbosszulta magát, a túloldalon a harmad addigi részében szinte tétlen Aranynak is bravúrra volt szüksége egy kontránál, de megoldotta. Egy perccel később az újabb kontránál azonban már ő is tehetetlen volt, a védése utáni kipattanót Salló Barna a hálóba vágta. Nem jellemző azonban az idei Ferencvárosra, hogy feladná a harcot, ezúttal sem tette, ennek pedig két és fél perccel a vége előtt meglett az eredménye: Anssi Rantanen indításával lépett ki szólóban Braden Walls, gyönyörűen húzta el Hetényi mellett, és a hálóba vágta a korongot! Maradt a nyomás az utolsó két percben is a debreceni kapun, így a vendégek edzője, David Musial jobbnak látta másfél perccel a vége előtt időt kérni. Az eredmény viszont már nem változott, így következhetett a kilencedik idei mérkőzésen a hatodik hosszabbításunk. (2-2)

A ráadásban mindkét kapusnak volt szüksége bravúrra, de Hetényi és Arany is megoldották. 1:09-cel a vége előtt megkaptuk az esélyt a győzelem kiharcolására, ugyanis Kulesovot állították ki akadályozásért, így négy a három ellen fejezhettük be a ráadást. Fodor Szabolcs is megérezte a lehetőséget, és kikérte az időnket. Némi huzavona után fel is álltunk a debreceni harmadban, és egy Leo Fitzgerald-lövés lett az akció vége, Hetényi azonban ismét a helyén volt. Néhány másodperccel később az ikertestvér, Myles is tüzelt kintről, ismét a vendégkapus és a blokk volt a végállomás. Leperegtek a másodpercek, következhettek az első egymás elleni mérkőzéshez hasonlóan a büntetők.

Kezdésként Arany fogta Hári próbálkozását, ám Nagy Gergő sem tudta mattolni Hetényit. A második párban az ex-ferencvárosi Németh Attila bevágta a maga büntetőjét, míg Leo Fitzgerald egy bravúros csellel bolondot csinált Hetényiből, majd a kapuba helyezett! Behal Aranyba püfölte a pakkot, de sajnos a túloldalon Myles Fitzgerald sem találta a kapuba vezető utat Hetényi mamutjai között. A negyedik párban Berta lőtt volna nagy erővel laposan középre, Arany zárta a lábait, míg Tóth Adrián bevágta a maga büntetőjét, vezettünk! Turcotte a versenyben maradásért próbálkozott, de Arany megfogta, ezzel megnyertük a mérkőzést!

Ugyan a háromból csak két pontot tartott otthon a Ferencváros büntetők utáni 3-2-es győzelmével, ám a DEAC elleni rangadón ez sikernek könyvelhető el, ráadásul tovább üldözzük a Csíkszeredát a tabella élén!

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – DEAC 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0 – büntetők után)
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Boros, Tóth A., Nagy G., M. Fitzgerald – Hegyi, Sarciá, Walls, L. Fitzgerald, Switzer – Kärmeniemi, Jászai, Pavuk, Tóth G., Farkas – Tóth Re., Dósa, Tóth G., Rafaj, Hardi. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
DEAC: Hetényi Z. (Nagy P.) – Antal, Behal, Izacky, Novotny, Turcotte – Vuorijarvi, Kovács, Salló, Hári, Németh – Berta, Hetényi P., Molnár, Silló, Kulesov – Erdei, Koppány, Vincze, Szokolov. Vezetőedző: David Musial
Kapuralövések:(16:9, 20:7, 16:10, 7:3, 1:0) 60:29
Védések: (8:16, 7:19, 9:15, 3:7) 27:57 / 93.10% : 95.00%
Kiállításpercek: (2:14, 2:4, 2:0, 0:2) 6:20
Emberelőnykihasználás: (4 / 0) 0.00% / (3 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 3) 100.00% / (0 / 4) 100.00%
Gólszerzők: Pavuk (26:40, Jászai, Kärmeniemi), Walls (57:39, Rantanen), Tóth A. (65:00), illetve Izacky (13:07, Molnár D., Berta), Salló (55:53, Németh A.)

A mérkőzés összefoglalója:
A mérkőzés utáni sajtótájékoztató, David Musial, Fodor Szabolcs és Hardi Richárd nyilatkozatával:A mérkőzésről készült képgaléria megtekinthető a szakosztály hivatalos Facebook oldalán, IDE kattintva.