Tizennégy gól, bunyó és szétlövéses győzelem: az év meccsét nyerte meg férfi jégkorongcsapatunk!

2018. november 26., hétfő 21:56 | 2 hónapja 20 napja 12 órája 48 perce
Férfi jégkorongcsapatunk háromgólos hátrányból felállva, tömegbunyóval és 14 góllal tarkított ütközetben, szétlövéssel nyerte meg az év mérkőzését a Fehérvári Titánok ellen.
Tizennégy gól, bunyó és szétlövéses győzelem: az év meccsét nyerte meg férfi jégkorongcsapatunk!

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata hazai jégen fogadta a Fehérvári Titánokat a jégkorong Erste Liga alapszakaszának hétfői játéknapján. Annak ellenére a Ferencváros bizonyult a találkozó esélyesének, hogy Fodor Szabolcs együttese pénteken a Dunaújvárosi Acélbikák elszenvedte a szezon első rendes játékidős vereségét, ezzel megszakadt a páratlan, ligarekordnak számító, 19 meccses győzelmi sorozat, odalett a hazai veretlenség, és bár hárommal több mérkőzéssel, de a Csíkszereda is átvette a vezetést a tabellán. Fontos volt tehát javítani, a helyezésen és a presztízsen túl azért is, hogy a csapat a megfelelő lelkiállapotban utazhasson el szerdán a szezon második erdélyi túrájára. Erre pedig minden esélye meg is volt, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy másfél héttel korábban Székesfehérváron sikerült 4-2-es győzelmet aratni a Titánok ellen.

A papírformának megfelelően ferencvárosi fölénnyel kezdődött a mérkőzés, az első percekben alig hagyta kijönni a vendégeket saját harmadukból a Fradi. Ami egyből szembetűnő volt, hogy némileg átalakított sorokkal játszottunk: Pavuk Attila felkerült Nagy Gergő és Myles Fitzgerald mellé az első sorba, míg a kisebb agyrázkódás miatt ezúttal pihenő Tóth Renátó helyére visszakerült a csapatba Pozsár Márk, a másfél héttel ezelőtti fehérvári mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is csatárként. Elsősorban az egyébként az első percben kiállított Nagy Gergő révén veszélyeztettünk, a vezető gól azonban nem jött össze. A 8. percben érkezett az első komolyabb fehérvári helyzet, egy nagy szóló után Lewis veszélyeztetett, ekkor azonban még a Ferencváros kapuját ezúttal védő Pleszkán hárítani tudott. Egy perccel később Mihály révén viszont némi meglepetésre megszerezte a vezetést a Fehérvár. Magasabb fokozatra kapcsoltunk a bekapott gól után, a 10. percben Myles Fitzgerald húzott el a jobb oldalon, megkerülte a kaput, majd gyönyörűen tette vissza az érkező Sarcia elé, aki tisztán lőhetett, a korong azonban a kapu mellett zúgott el. Két perccel később viszont már összejött az egyenlítés: Walls érkezett be a vendégharmadba, majd lendületből bombagólt vágott Kornakker kapujába. Támadásban maradtunk, annak ellenére, hogy Hegyi Ádámot kiszórták két percre fogásért, sőt, a 15. percben Tóth Gergő emberhátrányban is egy az egyben törhetett kapura, azonban Kornakker nyerte a párharcot. Ahogy először, úgy másodszor is némileg váratlanul szerzett vezetést a Fehérvár, már úgy tűnt, nem tudnak semmit kezdeni az emberelőnnyel, ám végül felálltak, és Beukeboom balról a vasat is érintve a rövid sarokba bombázott. Ezt sem hagytuk azonban szó nélkül, alig fél perccel később a második ferencvárosi mérkőzését játszó Marcus Perrier elképesztő kékvonalas bombagóllal egyenlített, ezzel már harmadik pontját szerezte zöld-fehérben. A játékrész végén még kaptunk egy emberelőnyt, amely alatt Kärmeniemi lőtt távolról, ám nem volt szerencsénk, lövése a kapu előtt álló Myles Fitzgerald korcsolyájában akadt el. Fél perccel a dudaszó előtt még kiállították Wallst, a harmad pedig döntetlennel ért véget. (2-2)

A verekedés:


A második játékrész elején hamar lepergett az áthúzódó előny, ám nemhogy sikerült volna magunkhoz ragadni a kezdeményezést, Buzás Arnold révén szinte rögtön megszerezte a vezetést ismét a Fehérvár. Nem sokkal később emberelőnybe kerültünk, ám nem sikerült élni vele. Egyenlő létszám mellett viszont összejött az egyenlítés, egy vendégkapu előtti kavarodás végén Kornakker védett, ám a kipattanót a jobb oldalon érkező Kärmeniemi gyönyörűen vágta a kapuba – ez volt a harmadik gólunk, és mindhárom bombagól volt! Ez sem változtatott azonban a tényen, hogy mindössze 18 másodperccel később már újra a Fehérvár vezetett, Hamvai szinte lehetetlen helyről, nullszögből lőtt, a korong pedig Pleszkán mamutja mellett valahogy becsúszott. Sőt, a 34. percben először a mérkőzésen kettővel vezettek a vendégek, miután előbb kaptak egy emberelőnyt, majd Láday értékesítette helyzetét. Két perccel később aztán elszabadult a pokol a jégen: Rafaj Attila kelt birokra ellenfelével a fehérvári kapu mögött, már a játékvezetők sem tudtak közbeavatkozni. A komoly fizikai fölénnyel bíró Láday indult társa segítségére, akivel Pozsár vette fel a harcot. Kialakult egy 2 a 2 elleni felállású bunyó, ami a fehérvári kapus, Kornakker Dániel közbelépésével tömegjelenetté alakult. Miután sikerült szétválasztani a feleket, körülbelül tíz percig tartott rendezni a sorokat, és kiosztani a megfelelő büntetéseket. A mieinknél Rafaj 2+5+véglegest kapott, míg Pozsár 5 percre lett leültetve verekedésért, a bunyóba beszálló Rantanen és Roczanov pedig 2, illetve 2+2 percet kapott. A fehérvári oldalon Erdély, Hamvai és Mazzag 2, Láday 5, míg Kornakker 2+2 percet kapott – teljesen érthetetlen, hogy a fehérváriak kapusa hátulról való támadása után hogyan nem kapott végleges kiállítást. 4 a 4 ellen folytatódott a játék, ám a Fehérvár hamar kiegészült, a 4 a 3-ból pedig 5 a 3 lett, mivel egy támadás végén Tóth Adrián rácsúszott a kapusra, így ő is mehetett a büntetőpadra két percre. Több Pleszkán-bravúrral sikerült a kettős hátrányt kivédekezni, így maradt a kétgólos fehérvári előny a záró játékrész előtt. (3-5)

Párbaj után gólpárbajjal folytatódott a meccs a záró harmad elején: egy percen belül mindkét oldalon gólt jeleztek a játékvezetők. Kiss Patrik révén már hárommal vezetett a Fehérvár, ám Switzer rögtön az ellentámadásból visszahozta a mieinket a meccsbe. Nem sokkal később Tóth Richárdot egy véleményes kései ütközés miatt kiállították, azonban emberhátrányban is veszélyeztettünk, előbb Nagy Gergő ziccerét fogta meg Kornakker, majd Switzer átadását Hegyi értékesítette, felzárkóztunk egyre! Sőt, nem sokkal később már mi voltunk előnyben, miután túl sok vendégjátékos tartózkodott a jégen. Felálltunk előnyben, és iszonyatos nyomás alá helyeztük a fehérvári kaput. Már úgy tűnt, Kornakker mindent megfog, de aztán érkezett Walls, megkerülte a kaput, és a túloldali vasnál fonákkal klasszis gólt húzott, ezzel egyenlítettünk! Megjött a közönség hangja is, a találkozó hátralévő részére fantasztikus hangulatot teremtettek a lelátón! A vendégek időt is kértek, ennek ellenére lendületben maradtunk, Walls és Pavuk eldönthették volna kettő az egyben, de Kornakker ismét nagyon védett. Jöttek sorra a véleményes megmozdulások, a játékvezetők nem állítottak ki senkit a vendégek közül, ám kiszórták Kärmeniemit, öt perccel a vége előtt. A Titánok éltek a kínálkozó eséllyel, és három perccel a vége előtt Mihály révén megszerezték a győztesnek tűnő gólt. 22 másodperccel a vége előtt, szinte rögtön az ellentámadásból egyenlítettünk viszont, Tóth Adrián szolgálta ki Switzert. Kornakker dühében szétütötte a botját a kapuvason, majd eldobta azt, tíz perc fegyelmi lett a jutalma. 14 másodperccel a vége előtt még időt kértünk, gól azonban már nem esett, az őrült mérkőzés végén jöhetett a ráadás. (7-7)

A ráadás öt percében mindkét oldalon volt lehetőség eldönteni a mérkőzést, ám a kapusok remek bravúrokat mutattak be, így szétlövés döntötte el a találkozót. Több kihagyott büntető is volt, végül Walls belőtte, Pleszkán védett, így kanadai támadónké lett a győztes találat.

A Ferencváros szétlövés után 8-7-re nyerte meg a szurkolói szempontból az év mérkőzésének titulálható találkozót, méghozzá háromgólos hátrányból felállva, rendkívüli karaktert mutatva. Folytatás a hét végén, a szezon második erdélyi túráján, Csíkszeredában és Brassóban.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Fehérvári Titánok 8-7 (2-2, 1-3, 4-2, 0-0, 1-0 – szétlövés után)
FTC-Telekom: Pleszkán (Arany) – Rantanen, Kärmeniemi, Nagy G., M. Fitzgerald, Pavuk – Jászai, Perrier, Tóth A., Walls, Switzer – Hegyi, Sarcia, Tóth G., Tóth Ri., Farkas – Boros, Hardi, Roczanov, Rafaj, Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Fehérvári Titánok: Kornakker (Szeles) – Beukeboom, Láday, Bennett, Kiss P., Lewis – Flórián, Szabó B., Madácsi, Mihály, Péter – Kiss R., Vas, Császár, Hamvai, Mazzag – Erdély, Almási, Buzás, Dézsi. Vezetőedző: Kiss Dávid.
Kapura lövések: (18:10, 13:13, 15:7, 4:4, 1:0) 51:34
Védések: (8:16, 10:12, 5:11, 4:4) 27:43 / 79.41% : 84.31%
Kiállítás percek: (6:2, 42:17, 4:12) 52:31
Emberelőny kihasználás: (3 / 1) 33.33% / (7 / 4) 57.14%
Emberhátrányos védekezés: (4 / 7) 42.86% / (1 / 3) 66.67%
Gólszerzők: Walls (11:54, Switzer, Kärmeniemi), Perrier (15:55, M. Fitzgerald), Kärmeniemi (29:08, Tóth A.), Switzer (41:18, M. Fitzgerald), Hegyi (44:35, EH, Switzer), Walls (47:14, EE, Nagy G.), Switzer (57:26, Tóth A., M. Fitzgerald), Walls (győztes büntető), illetve Mihály (08:10, Péter), Beukeboom (15:22, EE, Kiss P.), Buzás (22:36), Hamvai (29:26, Láday), Láday (33:55, EE), Kiss P. (40:51, EE, Lewis), Mihály (57:26, EE, Dézsi, Láday)

A mérkőzés összefoglalója:A mérkőzést követő sajtótájékoztató a két vezetőedző részvételével: