Háfra az All-Star csapatban, a franciák pedig Európa trónján

2018. december 16., vasárnap 16:47 | 1 hónapja 1 napja 11 órája 10 perce
Franciaország az aranyérmes, de Magyarország is rengeteget nyert az Európa-bajnokságon, elsősorban a jövő szempontjából.
Háfra az All-Star csapatban, a franciák pedig Európa trónján

A franciák Oroszország elleni győzelmével (24-21) ért véget a 2018-as női kézilabda Európa-bajnokság, amely ha áttörő magyar sikert nem is, jó néhány gátat ledönteni képes reményt feltétlenül hozott számunkra.

Talán mindenki emlékszik a kontinenstorna előtti benyomásokra - a közvélemény és a szakma egyöntetűen féltette a nemzeti csapatot, méghozzá teljes joggal. Elvégre a már jó ideje ismert hiányzókon (a teljesség igénye nélkül Tomori Zsuzsanna, Kisfaludy Anett, Szöllősi-Zácsik Szandra) túl a felkészülés hajrában Hornyák Dóráról és Klivinyi Kingáról is kiderült, biztosan nem segíthet Franciaországban. Így aztán tervezni, de még tippelni is nehéz volt, őszinte elvárásként mindössze annyit állíthattunk az együttes elé, hogy a csoportjából Horvátország megverésével jusson tovább. Persze, a bravúr lehetőségét is fenntartottuk, elsősorban a spanyolok generációváltására és a hollandok beálló-ínségére alapozva amellett, hogy nálunk minden tökéletesen megy majd. A tökéletes alatt nagyjából azt értettük, hogy az őszi szezon alatt végletekig kizsigerelt Kovacsics Anikó lehetetlenül kevés idő alatt tölti újra az akkumulátorait, hogy Háfra Noémi a junior világbajnokság után ugyanabban az évben felnőtt világversenyen is megvillantja egyedülálló tehetségét, hogy Bíró Blanka és Kiss Éva extra formát hoz, illetve, hogy rajtuk kívül is mindenki átlag fölöttit teljesít.

Az elképzelések pedig szinte maradéktalanul valóra váltak: a norvégok elleni partit (Norvégia egyébként mindenkin átgázolt az első csoportkör után) leszámítva valamennyi mérkőzésen volt esélyünk a győzelemre, és ezt az esélyt egyedül a végül bronzéremig jutó Hollandia ellen nem tudtuk pontokra váltani. Legyőztük ugyanakkor Horvátországot (24-18), Spanyolországot (32-26), Németországot (26-25), valamint Romániát (31-29) is, és csak a balszerencse, pontosabban a furcsa körbeverések miatt nem jutottunk a legjobb hatba. Mondhatjuk úgy is, hogy a kézilabda Európa-bajnokságok valaha volt legkuszább középdöntős csoportjának estünk áldozatául - sokatmondó, hogy például a románok a tőlünk elszenvedett vereség után látványosan neki keseredtek, mivel vélhetően abban a percben nem ismerték fel, hogy szinte biztosan elődöntőbe jutnak. Mindeközben a magyar válogatott örömtáncot járt, teljes joggal, tegyük hozzá, másnap mégis a román játékosok utaztak Párizsba, a mieink pedig Budapestre.

Ezzel együtt is óriási siker a hat mérkőzésen begyűjtött négy győzelem, és a hetedik hely is sokat érhet még, jó eséllyel olimpiai selejtezőt. Itt van továbbá a jövőkép, amelyet az elmúlt két hétben hellyel-közzel elénk tártak Háfra Noémiék: a nyári junior világbajnok csapatból Háfrán kívül Tóvizi Petra és Lakatos Rita is megmutatta, a felnőttek mezőnyében is helyük van már, de a fiatalok közül további négy-öt játékosnak sincs messze a következő lépcsőfok. Távolabb ne is menjünk saját portánknál, elegendő, ha a Ferencvárosban már meghatározó szereppel bíró Faluvégi Dorottyára vagy Márton Grétára gondolunk. Hozzátehetjük még azt is, hogy az Eb-n legtöbbször látott kezdőcsapat (Bíró Blanka, Lukács Viktória, Kovács Anna, Kovacsics Anikó, Mészáros Rea, Háfra Noémi, Schatzl Nadine) átlagéletkora nincs huszonöt év, a fenti hetes legidősebb tagja a 27 esztendős Kovacsics Anikó, vagyis az idő és a lehetőség is adott az előrelépésre.

A magyar válogatott tehát már csütörtökön hazatért, de így is jutott nekünk szerep vasárnap, méghozzá az All-Star csapat kihirdetésénél: abban ugyanis Háfra Noémi lett a balátlövő.
"Egyáltalán nem számítottam rá, hogy bekerülhetek a legjobbak közé, de már annak is nagyon örültem, hogy ott voltam azon a listán, amelyből kiválasztották az All-Star csapat tagjait - mondta az FTC-Rail Cargo Hungaria és a magyar válogatott kézilabdázója, Háfra Noémi. - Sokat hibáztam az Európa-bajnokságon, ezért nem hittem, hogy megérdemlem az elismerést. A csapat rászolgált a hetedik helyre, mert óriásit küzdött végig, de nem gondoltam, hogy engem egyénileg kiemelnek majd."

Az All-Star csapat összeállításánál a szurkolók és a szakma véleménye is számított, előbbié negyven, utóbbié hatvan százalékkal esett latba, vagyis játékosunk nemcsak a szimpatizánsok, hanem a szakértők szerint is rászolgált a díjra. Egészen különös és minden bizonnyal rendkívül ritka eset: Háfra Noémi egy naptári éven belül lett a junior világbajnokság és a felnőtt Európa-bajnokság legjobb balátlövője.

"A szurkolók és a szakma véleménye is sokat számít, egyszerre tesz boldoggá és büszkévé, hogy mindkét fél elismeri a teljesítményem. Éreztem a kezdés előtt, hogy nehezebb lesz ez az Eb, mint a tavalyi felnőtt világbajnokság volt, mert már készültek rám. Minden meccsen változtatnom kellett, át kellett gondolnom, hogy mit csináljak, és közel sem voltam benne biztos, hogy meg tudom ugrani azt a mércét, amelyet kitűztem magamnak. Ezt éreztem a felkészülési meccseken is, és kicsit türelmetlen is voltam magammal szemben, ráadásul lelkileg se viseltem jól, hogy nem ment az elején. A holland meccs után jutottam el odáig, hogy nem kellene túlizgulnom ezt az egészet, mert az csak jobban elviszi az energiám, pedig abból nem volt sok" - zárta mondandóját Háfra Noémi, aki válogatott társaival együtt december 21-ig pihenhet, aztán újra kezdődik a munka, hiszen január 2-án már folytatódik a bajnokság - holmi Győri ETO elleni rangadóval...

Az FTC-Rail Cargo Hungaria játékosainak statisztikái:

Bíró Blanka
Védés/lövés:
45/136 (33%)
Játékidő: 3:25:53 óra

Lukács Viktória
Gól/lövés:
22/27 (81%)
Játékidő: 5:16:52

Kovacsics Anikó
Gól/lövés:
21/36 (58%)
Játékidő: 4:10:47

Mészáros Rea
Gól/lövés:
2/2 (100%)
Játékidő: 2:24:28

Háfra Noémi
Gól/lövés:
27/57 (47%)
Játékidő: 3:03:24

Schatzl Nadine
Gól/lövés:
23/28 (82%)
Játékidő: 4:42:34

Nerea Pena
Gól/lövés:
19/44 (43%)
Játékidő: 3:09:48

Az Európa-bajnokság álomcsapata:
Kapus: Amandine Leynaud (Franciaország)
Jobbszélső: Carmen Martín (Spanyolország)
Jobbátlövő: Alicia Stolle (Németország)
Irányító: Stine Oftedal (Norvégia)
Beálló: Crina Pintea (Románia)
Balátlövő: Háfra Noémi (Magyarország)
Balszélső: Majda Mehmedovics (Montenegró)
A legjobb védő: Kelly Dulfer (Hollandia)
A torna legértékesebb játékos (MVP): Anna Vjahireva (Oroszország)A 2018-as női kézilabda Európa-bajnokság végeredménye
1. Franciaország
2. Oroszország
3. Hollandia
4. Románia
5. Norvégia
6. Svédország
7. MAGYARORSZÁG
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország