Klujber: „Fantasztikus, hogy itt lehetek!”

2019. január 29., kedd 17:55 | 21 napja 14 perce
Nehezen tudott ülve maradni élete első BL-mérkőzése alatt a kispadon Klujber Katrin, de a zsűri elnök sem tudta kizökkenteni és kiválóan teljesített.
Klujber: „Fantasztikus, hogy itt lehetek!”

Klujber Katrin decemberben csatlakozott az FTC-Rail Cargo Hungaria keretéhez, az elmúlt hétvégén pedig a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott csapatunkban. A tizenkilenc esztendős átlövőnk öt góllal és kiváló játékkal járult hozzá a Thüringer 35-32-es idegenbeli legyőzéséhez, ráadásul teljesítményét az EHF is elismerte, őt választották a hétvége legjobb „fiatal/újonc” játékosának.

Hogy telt a Bajnokok Ligája-debütálás másnapja?
Pihenéssel a családom körében, hazautaztam Dunaújvárosba – mondta Klujber Katrin.

Örültek a vasárnapi teljesítményednek?
Nagyon! Mondták, hogy ügyes voltam, de az elején kicsit megijedtek az eredményt látva. Ilyenkor összeül a család és közösen nézik a meccseket.

Szoktál tőlük kritikát kapni?
Szoktam, főleg anyukámtól, mert ő kézilabdázott korábban, vagyis ért is hozzá, apukám viszont általában a góljaim számát nézi, és az alapján mond „ítéletet”. Most is láttak hibákat, főleg a védekezésemben, de szerencsére a dicséret volt több.

Izgultál a meccs előtt?
Nem, szerintem január 2-án, a Győr elleni bajnokin letudtam már ezt az izgulást, most inkább kíváncsi és izgatott voltam csak, hogy milyen lesz a BL-hangulat, a BL-meccs maga, főleg így, hogy külföldön játszottam az elsőt, de olyan volt minden, mint amilyenre számítottam.

Éreztél bármilyen különbséget az átlagos bajnokikhoz képest?
Megpróbáltam ezt kizárni, mert úgy voltam vele, ha bennem marad, hogy ez most valami különleges, akkor izgulni fogok. Inkább kizártam, és arra gondoltam, hogy ez egy NB I-es meccs, csak külföldön, külföldi csapat ellen, és próbáltam magam keményen odatenni. Persze, közben éreztem, hogy más az ellenfél dinamikája, fizikai ereje, ezt a szinten talán én még nem is értem el, nekem ezért még dolgoznom kell.

Milyen volt a pályáról hallgatni a Bajnokok Ligája himnuszát?
Hm… Az nagyon jó volt, főleg, hogy eddig még csak tévében hallottam. Ott kicsit belegondoltam abba, hogy Úristen, ez nekem is szól, hogy itt vagyok, itt lehetek, s mivel erről álmodtam, hihetetlenül jó érzés volt.

Nem zökkentett ki a koncentrációból?
Eleget videóztunk, oda figyeltem, minden fontos információ a fejemben volt és végig arra koncentráltam, amit megbeszéltünk. Tudtam, hogy csak fegyelmezetten tudok helytállni.

Emlékszel az első gólra?
Erre pont emlékszem, és szerintem, míg élek, emlékezni fogok minden mozzanatára… Sokszor próbálom elfelejteni a történteket meccs közben, előfordul, hogy kiesik egy-egy rész, de ez nem olyan. Ahogy pályára küldött Gábor, egyből gólt szereztem, és nekem nagyon fontos, hogy az első helyzetem jól sikerüljön, mert megnyugtat. Utána végiggondoltam, hogy mi is történt, hogy megszereztem az első BL-gólt, aztán úgy voltam vele, hogy gyerünk, menjünk tovább.

Érezted, hogy jól megy a játék, és hogy bár csak tizenkilenc éves vagy, neked kell vállalkozni
Tudtam, hogy valamit hozzá kell tennem, máskülönben feleslegesen vagyok a pályán, de hiba lett volna, ha túl sokat vállalok. A második gólom után éreztem, hogy jó napom van, de igyekeztem fegyelmezett maradni. Ha épp nem voltam a pályán, akkor is próbáltam biztatni a többieket, segíteni a padról, amennyit csak lehet.

Na, igen, a zsűri elnökkel egészen jól kijöttél…

Mindig leültetett… Óriási drukk volt bennem, teljesen lázban voltam, és mindig felpattantam, ő meg jött, hogy „üljön le”. Leültem, de a következő jó védekezésnél megint felugrottam, persze, újra leültetett – szóval, nehezen tudtam megmaradni a fenekemen a kispadon. Annyira a meccsre akartam koncentrálni, szoros is volt az eredmény, nem figyeltem arra, hogy mi történik körülöttem. (Videó erről a cikk alján!)

Az EHF az első meccsed után rögtön téged választott a forduló legjobb fiataljának. Számít az elismerés?
Egy darabig. Jó volt látni, és kapni az üzeneteket, a gratulációkat, hogy büszkék rám, ez mindig jó, persze. Örülök, hogy így sikerült az első BL-meccsem, főleg annak, hogy nyertünk, hálás vagyok a lányoknak, mert ők is rengeteget segítettek ebben, de ennyi, itt lezárom. Nem hagyom, hogy az ilyen elismerések elvigyenek, inkább már a következő meccsre figyelek.

Várod már? Hazai pályán a Győr ellen…
Nagyon magával ragad, hogy még a tabella alsó felében álló csapatok ellen is sokan kijönnek a csarnokba és elképesztő volt, hogy külföldre is eljöttek ennyien, a Győr ellen pedig biztosan extra lesz. Engem mindig feldob, nagyobb energiát ad, hogy hallom a szurkolást. Korábban is láttam, hallottam, hogy a Fradi pályán ez így szokott lenni, de most, hogy benne is vagyok… Hihetetlenül jó!