Boldog születésnapot!

2012. november 5., hétfő 11:17 | 6 éve 3 hónapja 14 napja 4 órája 37 perce
Ma ünnepli születésnapját a Ferencváros női kézilabdacsapatának vezetőedzője, Elek Gábor!
Boldog születésnapot!

Elek Gábor 1970. november 5-én született Budapesten.

Elek Gábor egy legendás fradista család sarja. Édesanyja, Elekné Rothermel Anna, világbajnok kapus, az FTC négyszeres bajnoka, BEK-döntős. 1966 és 1977 között védte a Fradi kapuját. Édesapja Elek Gyula a női kézisek első aranykorának legendás edzője. Négyszer lett bajnok, négyszer MNK-győztes, egyszer KEK-győztes a Ferencvárossal, de ezenkívül egy-egy alkalommal BEK- és KEK-döntőig is vezette csapatát.

Ilyen szülők mellett a kis Gabi nem is lehetett más, mint kézilabdázó. Szinte a kézilabdapályákon nőtt fel. Végigjárta a ranglétrát az FTC-ben. 1990-ben ifjúsági bajnok lett a Fradi fiúcsapata, melynek alaptagja volt Elek Gábor is. Ekkor néhány mérkőzés erejéig a felnőttek között is bemutatkozott. Sajnos ugyanebben az évben egy darabig úgy tűnt, hogy a férfi kézilabdázás megszűnik a Ferencvárosban, és a bajnok fiatalok igencsak kapósak voltak az NB I-es csapatok körében, így Elek Gábort is messzire sodorta a szél egy időre a IX. kerülettől. (Végül a férfi kézilabda még öt évig vegetált a Fradi berkein belül, és csak 1995-ben szűnt meg.)

Elek Gábor már a kézilabdás pályafutása alatt is az edzői pályára készült. Előbb Csömörön ért el szép sikereket, majd ennek hatására 2007-ben a Fradi megkereste őt, és örömmel elvállalta az ifjúsági női csapatot. Remek gárda formálódott a kezei alatt, amely a felnőttek között is megállta a helyét, a lányok 100%-osan nyerték meg az NB II-es bajnokságot. A következő évben már ő irányította a felnőtteket, és rögtön ezüstérmet szerzett a csapattal. 2010-ben 5. helyen zárt a Fradi, majd miután rendeződtek az anyagi gondok, a Ferencváros már megerősödve a nemzetközi szinten hihetetlen sikereket ért el.

2011-ben a teljesen esélytelennek tartott FTC a KEK-döntőig menetelt, ahol a spanyol Alicantét legyőzve nyerte meg a kupát, majd egy évvel később a legendás túrával és a Viborg kétszeri legyőzésével megismételte a világraszóló diadalt. Hihetetlen rekord, hogy apa és fia ugyanazzal a csapattal nyerje meg ugyanazt a kupát: Elek Gyulának és Gábornak ez sikerült! Közben a hazai színtéren is egyre izmosodott a Fradi, a legutóbbi döntőben a Győri ETO már csak nagy csatában tudta megvédeni a bajnoki címét a mieink ellen. Idén is folytatódtak a nemzetközi sikerek, már négy forduló után eldőlt, hogy a Ferencváros bejutott a legjobb nyolc csapat közé a Bajnokok Ligájában. Tehát az aranykor folytatódik.
Elek Gábor 2008 óta a most hétvégi svédországi mérkőzéssel bezárólag eddig 222 alkalommal ült az FTC kispadján.
Zsiga László (FTC Múzeum)

Ezúton kívánunk boldog születésnapot a Fradi.hu és a Ferencvárosi Torna Club minden dolgozója nevében!