Edzőlegenda

2012. augusztus 12., vasárnap 19:17 | 6 éve 6 hónapja 6 napja 21 órája 31 perce
Kézicsapatunk egykori edzője, Németh András ma ünnepli születésnapját.
Edzőlegenda

Németh András 1953. augusztus 12-én született.

Játékosként a Tatai Rákóczitól került a Fradihoz 1975-ben. A korábbi ifjúsági válogatott, kitűnő átlövő 1978-ig kézilabdázott a Ferencvárosban, de egy makacs sérülés miatt abba kellett hagynia az aktív sportot. Viszont az akkori edzője id. Horváth István felfigyelt rá, és rábízta az ifjúsági csapat felkészítését.

Németh András nagyon sokat köszönhet Horváth Istvánnak, akitől sok mindent ellesett az edzői fortélyokból. 1984 őszétől 1986 végéig már közösen töltötték be a felnőtt férfi csapat mellett az edzői posztot. Közben, 1985 második részében egy féléven át a női csapat trénere is Németh volt! A férfiakkal 6. helyen végzett, míg a nőket bent tartotta az NB I-ben, akik a 12. helyen zártak.

1986 novemberében Horváth István távozott a Fradiból, így Németh András egyedül folytatta a megkezdett munkát a fiúknál. Egészen 1987 tavaszáig, ekkor egy időre elhagyta a Ferencvárost. Több női és férfi csapatnál megfordult, majd 1992 nyarán kérték fel edzőnek az FTC női együttese mellé, amit örömmel vállalt el. Elek Gyulát váltotta a kispadon. Ebben az időben a lányok nem szerepeltek a hagyományokhoz méltón. Rendre a tabella második felében foglalt helyet az FTC, 1992 tavaszán a 12. helyen végzett. Pedig akkor már itt játszott a későbbi sikercsapat gerince: Pádár, a Fiedler-nővérek, Szarka, Takács, Kertész, Krammer. Ekkor érkezett Németh András és vele mindössze három játékos: Kökény Beatrix, Kókainé Molnár Erzsébet és a kapus Olasz Mária. Az idény közepén a Ferencvároshoz igazolt még Tóth Beatrix. Egy csapásra megváltozott minden. Rögtön az első évben az FTC 16 esztendő után megnyerte a Magyar Kupát, és bajnoki döntőt játszott a Vasassal, amit sajnos még elvesztettünk.

A gárda elindulhatott a KEK-ben, melyben egészen a döntőig menetelt. A világ akkor egyik legjobb együttese, a Walle Bremen összesítésben csak góllal bizonyult jobbnak a Fradinál a fináléban. A honi mezőnyben ezután évekig nem volt vetélytársa az FTC-nek. Zsinórban négyszer nyertük meg a bajnokságot, 1995-ben 100%-osan, és ötször a Magyar Kupát!

Németh András egészen 2007-ig maradt a Fradi trénere. Ezalatt hét bajnoki címet szerzett, hét Magyar Kupát nyert, 2006-ban az EHF Kupát is elhódította, BL-, és KEK-döntőt játszott a csapattal! 2007-ben bajnoki címmel távozott az FTC-ből. 804 meccsen ült a Ferencváros kispadján! Ezután az osztrák Hypo együtteséhez került, majd Vácra, jelenleg ismét a Hypo trénere. Kétszer volt a válogatott szövetségi kapitánya, előbb egy rövid ideig 1998-ban, majd 2005 és 2008 között, mindkétszer Zsiga Gyulával közösen.

Boldog születésnapot kívánunk minden idők legsikeresebb női kézis Fradi-edzőjének!

Zsiga László
(FTC Múzeum)