Emlékezünk

2014. december 19., péntek 12:49 | 4 éve 2 hónapja 4 órája
Ma lenne 76 éves Elekné Rothermel Anna, klubunk legendás kézilabdakapusa, aki világbajnok és világválogatott is volt.
Emlékezünk

1938. december 19-én született Rothermel Anna, aki tagja volt az első bajnokcsapatunknak, a magyar kézilabda történetének egyetlen világbajnoki címét nyerő válogatottnak és a világválogatottnak is. A világklasszis kapus, jelenlegi vezetőedzőnk, Elek Gábor édesanyja kilenc éve hunyt el.

Rothermel Anna 1965-ben világraszóló siker ért el, amikor a magyar női kézilabda-válogatott kapusaként világbajnoki címet nyert Nyugat-Németországban. A sportágban azóta sem tudtunk újabb vb-aranyat szerezni. Hogy mennyire fontosak voltak Rothermel védései a válogatott számára, azt jól mutatja, hogy az év végén őt választották Magyarország legjobb női kézilabdázójának.

Rothermel a világbajnoki cím után igazolt a Ferencvároshoz a VM Közérttől edzőjével és későbbi férjével, Elek Gyulával együtt, akinek nevét ma klubunk kézilabdacsarnoka viseli. A páros érkezése után a Fradi 1966-ban megszerezte története első bajnoki címét, és a következő hat évben egyszer sem maradt trófea nélkül. 1971-ben a BEK-döntőbe is eljutott a csapat, ahol csak a Szpartak Kijev állította meg a Fradit.

Elekné Rothermel Anna 1977-ben vonult vissza. 476 meccsen védte a Ferencváros kapuját, 4 bajnoki címet és 4 MNK-sikert ért el a csapattal. Amíg ő állt a háló előtt, a csapat rendre a legkevesebb kapott góllal zárta az idényt. 68-szor volt válogatott, az 1965-ös vb-cím mellé 1971-ben még egy bronzérmet is begyűjtött.

A népszerű Potyi visszavonulása után sem szakadt el klubunktól. Dolgozott a Fradi ajándékboltjában, és a Baráti Kör gazdasági ügyeit is intézte.

2005-ben a világbajnoki cím 40. évfordulójára rendezett ünnepségen betegsége miatt már nem tudott részt venni, majd néhány héttel később elhunyt. Emlékét örökké megőrizzük!