Az év pillanatai IV.

2017. december 22., péntek 11:01 | 1 éve 26 napja 9 órája 51 perce
Történelmi bejelentés, bronzérem a Magyar Kupában. Ilyen volt női vízilabdacsapatunk 2017-es éve! – KÉPEK, VIDEÓK!
Az év pillanatai IV.

Az év végéhez közeledve újra felelevenítjük szakosztályaink legemlékezetesebb pillanatait a 2017-es esztendőből. Női és férfi kézilabdacsapatunkról szóló írásunkat ITT és ITT, míg férfi vízilabdázóink évével foglalkozó cikkünket IDE kattintva olvashatja el. Ma a nyáron megalakult női vízilabdázóink félévét vesszük górcső alá.

2017. szeptember 12-e emlékezetes dátum marad a Ferencvárosi Torna Club történelmében, ugyanis klubunk vízilabda szakosztálya ezen a napon jelentette be, hogy a 2017-2018-as szezontól a férficsapat mellett női OB I-es együttest is indít. Csapatunkba olyan sztárokat sikerült szerződtetni, mint a világbajnok, Kisteleki Dóra, vagy az Európa-bajnok Kasó Orsolya és Bujka Barbara. Rajtuk kívül több OB I-es rutinnal rendelkező játékos, illetve tehetséges fiatal csatlakozott a gárdához. A vezetőség a férfiaknál kapusedzőként és az utánpótlásban edzőként dolgozó Béres Gergelyt bízta meg a vezetőedzői feladatokkal, a szakmai igazgató pedig Gerendás György lett.

Az FTC női vízilabda-csapatának 2017/18-as kerete:
Kapusok: Kasó Orsolya, Varga Krisztina
Mezőnyjátékosok: Ármai Zita, Bujka Barbara, Kisteleki Dóra, Huszti Dóra, Illés Henrietta, Kövér-Kis Réka, Kövesdi Vivien, Gerendás Matilda, Gémes Alexa, Muzsnay Fanni, Péter Dóra, Vogt Vivien,
Vezetőedző: Béres Gergely
Szakmai igazgató: Gerendás GyörgyEgyüttesünk szeptember végén egy nemzetközi felkészülési tornán mutatkozott be Szentesen. A Fradi végül két győzelemmel és három vereséggel a negyedik helyen zárt a hatcsapatos, háromnapos viadalon.

„Tanulságos és nagyon hasznos felkészülési mérkőzés volt. Jól kirajzolódtak mind az erősségeink, mind a még meglévő hiányosságaink. Csapatépítő eseménynek is kiváló volt a hétvége, úgy gondolom, hogy nagyon pozitív hatással volt a lányokra ez a három nap. Sokat kell még együtt dolgoznunk, gyakorolnunk, még mindig nem voltunk teljesek” – értékelte a tornát az FTC vezetőedzője, Béres Gergely.

A történelmi első tétmérkőzést október 14-én játszotta a csapat az előző szezonban bronzérmes Dunaújváros otthonában. Csapatunk kemény csatára késztette az újvárosiakat, akik csak nagy nehezen tudtak nyerni 8-6-ra. Bár a ferencvárosi lányok a következő két bajnokin, a BVSC és az UVSE ellen is vereséget szenvedtek, a nagyon nehéz sorsolás ellenére biztató jelek mutatkoztak a csapat játéka során.

Október 25-én megszületett a várva várt első siker! A Fradi 31-4-re kiütötte a Racionet Honvéd csapatát, majd három nappal később már a Magyar Kupa első selejtezőkörében kellett házigazdaként helytállni. A feladat nem volt egyszerű, ugyanis a címvédő UVSE és a Dunaújváros mellett az UVSE Margitsziget és a Honvéd várt a mieinkre. Béres Gergely csapata végül két győzelemmel és egy-egy döntetlennel, illetve vereséggel zárta a népligeti selejtezőt, így továbbjutott.

„Ha összességében nézzük, elégedettek lehetünk. Az első találkozón már eldőlt a továbbjutás, utána az volt a lényeg, hogy játszunk, fejlődjünk és gyakoroljuk azt, amit elkezdtünk, azt mondhatom, úgy sikerült, ahogy elterveztük. A fáradtsági szintmérő a végére biztos kiakadt, két nap alatt négy mérkőzést játszottunk, ráadásul a harmadik és a negyedik között három óra volt csak” – mondta csapatkapitányunk, Kisteleki Dóra a selejtező után.

A kupafordulóban mutatott sokszor látványos és eredményes játékot a bajnokikra is sikerült átmenteni. Az FTC sorozatban hat bajnoki meccset nyert meg, amellyel az ötödik helyre jött fel a tabellán, ráadásul a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Szentes kiejtésével első szezonjában bejutott a négyes döntőbe. Ez az eredmény nemcsak a női csapatunk, hanem a Ferencváros számára is nagy jelentőséggel bírt, ugyanis a magyar egyesületek közül klubunk volt az egyetlen, amelynek női és férfi együttese is bejutott a legjobb négy közé.A férfiak fináléjához hasonlóan a hölgyekét is a Császár Komjádi-uszodában rendezték. Sajnos a sorsolás ezúttal sem volt kegyes a Fradihoz, a címvédő UVSE-t kaptuk. A december 9-i elődöntőben azonban majdnem borítottuk a papírformát, lányaink ugyanis fantasztikus játékkal és védekezéssel 7-7-re végeztek a rendes játékidőben. Sajnos végül az ötméteres-párbaj után az újpestiek örülhettek, de csapatunk hősies küzdelemből jelesre vizsgázott. Az elődöntőről készült képgalériánkat IDE kattintva nézheti meg.Az év utolsó mérkőzésén a Dunaújváros várt a Fradira és a végig kiélezett meccsen egygólos, 12-11-es vereséget szenvedtünk. A Ferencváros hat győzelemmel és négy vereséggel jelenleg a negyedik helyen várja a BVSC elleni, január 10-i bajnoki folytatást. Az egyéni mutatókban is jeleskedtek pólósaink. Az elmúlt fél év legeredményesebb fradistája Bujka Barbara lett, aki 28 találatával a harmadik helyen áll az OB I összesített góllövőlistáján, illetve a Magyar Vízilabda Szövetség pontrendszere alapján is. A labdaszerzések kategóriájában azonban a Fradi kapusa, Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya vezet kilenc meccsen bemutatott 37 labdalopásával.