Befejezi, edző lesz

2018. június 11., hétfő 5:07 | 6 hónapja 11 órája 49 perce
Befejezi pályafutását Varga Dániel, a bajnoki döntő hőse. Klasszisunk azonban nem távolodik el a vízilabdától, hiszen az FTC ifjúsági csapatának edzője lesz - INTERJÚ!
Befejezi, edző lesz

A Ferencváros-Szolnok bajnoki döntő utolsó meccsének hőse volt Varga Dániel. Három góljával hatalmas szerepet vállalt abban, hogy 18 év után visszaüljön csapatunk a trónra. Fantasztikus teljesítménye azonban nem változtatott döntésén. Olimpiai bajnok klasszisunk befejezi kivételes pályafutását, hogy elkezdjen egy újabb karriert. Varga Dániel edző lesz a Fradiban.

- Nem merült fel benned, amikor belőtted Nagy Viktornak azt a bődületesen nagy gólt, hogy mégis folytatni kellene?
- Megfordítom a választ. Az a lövés nem ment volna be, ha nem döntök úgy, hogy visszavonulok. Úgy is mondhatnám, hogy megengedtem magamnak, hogy élvezzem az utolsó meccsemet.

- Mikor fogalmazódott meg benned a visszavonulás?
- Ez egy lassan kialakuló döntés volt, amit szakaszokra lehet osztani. Azt tudom már hónapok óta, hogy edző leszek. Az, hogy edző leszek és mellette játszom-e, nem is olyan régen lett végleges, mert nekem alapvetően nem a játékkal volt problémám, hanem egyszerűen fontosabbá vált az, hogy elkezdjem az edzői pályafutásomat. Bár nagyon jó volt és összességében sikeres volt a Fradiban töltött két év, de ebben a két évben már nem az a játékos voltam, aki abban az időszakban, amikor a világ élmezőnyéhez tartoztam és élveztem a vízilabdát.

- Melyik volt a másik szakasz?
- Bizonyos értelemben a válogatottól való visszavonulás is egyfajta lezárása volt a karrieremnek. Amikor pár héttel a riói olimpia előtt leváltottak a csapatkapitányi posztról, elindult a pályafutásom a vége felé. Akkor ezt nem vettem észre, vagy nem definiáltam, de 2016-ban elveszett belőlem az, ami akkor volt meg igazán, amikor a csúcson voltam. A játék képét meghatározó és fontos döntéseket hozó irányító, aki picit olyan, mint egy edző a vízben. Nyilván nem tűnt el belőlem ez a készség, viszont átalakult és emiatt erősödött bennem az-az érzés, hogy edző legyek.

- Akkor ez volt a tökéletes befejezés?
- Nagyon megható volt újra átélni azt, hogy ilyen szinten tudtam befolyásolni egy meccset. De ha nem lett volna bajnok a Ferencváros, akkor is azt mondanám, hogy egy meccs nem határozza meg azt a karriert, amit a hátam mögött hagytam. Rövidtávon persze nem mindegy, mert nagyon jó volt megünnepelni a Fradival a 18 év óta várt győzelmet, a srácoktól így elbúcsúzni, újra átélni egy nagy sikert. Ez egy pici hab a tortán, de azt a tortát 20 év alatt sütöttem meg.

- A Szolnok elleni hullámzó párharcban, mikor érezted először, hogy megnyerheti a bajnokságot az FTC?
- A negyedik meccsen Szolnokon a második félidőben egyszerűen éreztem, hogy ha ott nem is nyerünk, akkor a Komjádiban biztos. Magabiztos, nyugodt és boldog voltam a vereség ellenére is. Tudtam, hogy ezt a bajnokságot meg fogjuk nyerni és ezt el is mondtam a többieknek. A Komjádiba már úgy indultam el otthonról, hogy győzünk és jól fogok játszani.

-Milyen volt a hangulatod, amikor beléptél a Komjádi uszodába és tudtad, hogy az utolsó meccsed következik?
- Kilenc évet játszottam a Komjádiban a Vasas színeiben, ezért nagyon sokat jelent nekem. Amikor megtudtam, hogy a Fradi vezetősége úgy döntött, hogy tavasszal oda költözünk a hazai meccseinkre, akkor nagyon megörültem neki. Nekem ez egy ajándék volt. Úszás közben többször is elképzeltem, mikor 2001-ben először voltam az uszoda vizében. Rengeteget nosztalgiáztam az edzéseken. Sokszor elérzékenyültem, de volt fél évem, hogy lezárjam magamban ezt, így a döntőre már nem lehetett fokozni az érzéseket. Hatalmas élmény volt a párharc utolsó meccse, de mindazt, amit maga a helyszín jelentett, már megéltem előtte.

- Nem tudtad végigjátszani az utolsó meccsedet, mert megkaptad a harmadik kiállításodat is. Utána még percekig nem másztál ki.
- Megéltem a pillanatot. Aztán amikor kimásztam kikötöttem a sapkámat, letettem a padra és mondtam a masszőrünknek, Soós Tominak, hogy akkor én most visszavonultam. Aztán rájöttem, hogy szabálytalan levenni a sapkát, ezért visszavettem és drukkoltam a többieknek.

- Korábban soha, még a pekingi olimpián sem lökted be az edződet a vízbe. Most viszont bepótoltál mindent, hiszen ebben a szezonban az Euro Kupa-döntőben és a bajnoki fináléban is Te ugrottál be a medencébe Varga Zsolttal.
- Nagyon jó élmény volt. Nemcsak azért, mert az újság címlapján tudtam lenni. Talán van ebben valami jelképes is. Amikor nyertünk, mindig bent voltam a vízben a mérkőzés végén, és ez nem véletlenül volt így. Most pedig már az edzővel együtt ugrottam, de remélem minél hamarabb eljön az-az idő, amikor engem is belöknek a vízbe.

- Kinek a döntése volt, hogy az ifjúsági csapat edzője leszel a Fradiban?
- A végső döntést Madaras Norbi hozta meg, de minden úgy történt, ahogy én szerettem volna. Ezeket a srácokat én választottam az alapján, amennyire kívülről nézve megismerhettem őket. Egy jó korosztályról van szó, de rengeteg munkára lesz szükség. Nagyon bízom bennük és magamban, hogy együtt komoly eredményt tudunk elérni.

- Látsz olyan tehetséget, akiből a jövő nagy magyar pólósa lehet?
- Egyelőre nem emelnék ki senkit. A csapatom minden játékosában van olyan adottság, tudás, érzék, aminek a fejlesztésével legalább OBI-es játékos válhat belőle. Az, hogy valakiből, hogy lesz ennél több, az nagyon sok faktortól függ.

- Lezártad a pályafutásodat és készen állsz azokra az edzői feladatokra, amik várnak rád?
- Érdekes volt, hogy az utolsó meccs napján még játékos voltam, de a döntő másnapján, amikor felkeltem már edzőként gondoltam magamra. Azzal foglalkoztam, hogy mik lesznek a feladataim, hogy a játékosaimnak miben kell majd fejlődniük. Eszembe se jutott, hogy mi volt abban a 20 évben, amikor vízilabdáztam. Biztos fogok még vele foglalkozni, de becsukódott egy ajtó és egy másik kinyílt.

- Kisfiad, Milán sajnálja, hogy már nem fogsz többet játszani?
- Természetesen beszélgettünk erről és két dolgot említett. Az első, hogy ugye megyünk focimeccsre, mint amikor tiszteletkört tettünk a kupával a Groupama Arénában. A másik, hogy ő is a játékosom akar lenni és tanítsam meg vízilabdázni.