Ezüstérem

2018. június 23., szombat 21:14 | 7 hónapja 23 napja 13 órája 50 perce
Ötméteresekkel vesztette el a Világliga Szuperdöntő fináléját a magyar férfi vízilabda-válogatott Montenegró ellen, így ezüstérmes lett a budapesti tornán.
Ezüstérem

2013 óta várunk arra, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyerjen egy nagy tornán. Ráadásul 5 évvel ezelőtt épp Montenegró 8-7-es legyőzésével ünnepelhettünk világbajnoki címet.
A két találkozó ugyanolyan szorosan alakult, azonban teljesen ellentétesen kezdődött. Akkor mi léptünk meg 2-0-ra, most viszont ők kezdtek ugyanígy. A vendégek előnye gyorsan elolvadt a negyed végére, mivel Bátori Bence kétszer is eredményes volt (2-2).
A montenegróiak góljuk után majdnem 12 percig nem találtak rést a magyar csapat védekezésén. Nagy Viktor fantasztikus volt a kapuban, és támadásban is kitettünk magunkért. Zsinórban lőtt a magyar csapat öt gólt, amivel 5-2-re sikerült elhúzni. A nagyszünet előtt kicsit felzárkózott ellenfelünk, de így is 6-4-es előnnyel fordultunk.

Egyáltalán nem dőlt még el a döntő, hiszen Montenegró egyenlített (6-6). Jött azonban a Fradi játékosa, Vámos Márton, aki távoli góljával a legjobb pillanatban billentette ki ellenfelünket a ritmusból (7-6). A negyedet a vendégek nyerték meg, de még így is maradt egy találat előnyünk az utolsó játékrészre (8-7).
Hihetetlen izgalmakat hozott a hajrá, ugyanis sokáig egyik válogatott sem talált a kapuba. Új játékosunk Mezei Tamás hiába szerzett gyönyörű gólt, ellenfelünk kétszer is egalizált, így 9-9-es döntetlennel ért véget a finálé rendes játékideje. Jöhetett az ötméteres-párbaj, amiben egyébként sikerült legyőzni a világbajnok horvátokat a Világliga negyeddöntőjében.

Ezúttal is Vámos Márton lőtte az első büntetőnket, ám most kihagyta játékosunk, ahogy Zalánki is. Magyar oldalon csak Bátori és Manhercz értékesítette az ötméterest, míg a montenegróiak közül senki sem hibázott, így megnyerte a Világliga Szuperdöntőjét, Magyarország pedig ezüstérmes lett.

FÉRFI VILÁGLIGA SZUPERDÖNTŐ
2018. június 23., Budapest, Duna Aréna
DÖNTŐ: Magyarország – Montenegró 11-13 (2-2, 4-2, 2-3, 1-2, ötméteresekkel – 2-4)
Gólszerzőink: Manhercz, Bátori 3-3, Erdélyi 2, Vámos, Mezei, Kovács 1-1

A Világliga-ezüstérmes magyar válogatott:
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Mezei Tamás (FTC), Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Zalánki Gergő (Szolnok)

A nemzeti együttes 13-as keretében három ferencvárosi játékos kapott helyet ezen a tornán. Pohl Zoltán a Világligán mutatkozott be a válogatottban, mellyel rögtön dobogón végzett.

A Világliga Szuperdöntő legjobb játékosának Vámos Mártont választották, míg a legjobb kapus a magyar válogatott hálóőre, Nagy Viktor lett.

A magyar válogatott mérkőzései:

Csoportmérkőzések:
június 18., Ausztrália– Magyarország 5-12
június 19., Montenegró–Magyarország 12-9
június 20., Japán–Magyarország 7-14

június 21., negyeddöntő: Magyarország – Horvátország 10-8
június 22., elődöntő: Magyarország –Japán 11-9
június 23., DÖNTŐ: Magyarország–Montenegró 11-13