Kupatörténelem

2017. február 15., szerda 21:20 | 1 éve 2 hónapja 10 napja 2 órája 46 perce
A Ferencváros vízilabda-csapata szombaton az Euro Kupa döntőért küzd meg. A nemzetközi sorozatban húsz éve játszott utoljára döntőt az FTC.
Kupatörténelem

Az Euro Kupa elődjének számító LEN Kupában kétszer jutott el döntőig a Ferencváros. Az 1994/95-ös szezonban a Barcelona csapatával játszott a fináléban és a második helyen végzett úgy, hogy az első mérkőzésen 10-8-ra kapott ki Budapesten, a visszavágón pedig 9-7-es vereséget szenvedett az akkori zöld-fehér együttes.

Két évvel később sikerült újra a fináléig menetelnie a Ferencvárosnak, ott az ősi rivális Újpest állította meg. A rangadó első összecsapásán 10-8-ra, a második mérkőzésen hosszabbítás után 12-11-re kapott ki az FTC. A győzelem és a trófea eddig elmaradt. Nemzetközi szinten a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK) a legeredményesebb egyesületünk, négy győzelemmel, de ez a sorozat már megszűnt.

Férfi vízilabdában magyar klubcsapat az elmúlt években nem jutott döntőbe a nemzetközi porondon. A Honvéd 2004-es Euroliga győzelme és a Szeged 2009-es LEN Kupa sikere óta az európai kupákban nem szerzett trófeát hazai együttes.

A legjobbak közé egy évtizednyi várakozás után jutott el újra vízilabda csapatunk. Varga Zsolt együttese ebben a szezonban az Euro Kupában mindkét selejtezőkört hibátlanul teljesítette, a negyeddöntőben kettős győzelemmel jutott túl a horvát Rijekán. Az elődöntős szereplés tíz év után sikerült. A négy között a montenegrói Herceg Novival kell megküzdeni. Az első találkozón januárban egy góllal, 12-11-re kapott ki a Fradi, ez a hátrány ledolgozható. Szombaton a Népligetben feszül egymásnak a két fél.

A visszavágóra mindkét csapat keményen készül. A Ferencváros a héten a magyar bajnoki címvédő Szolnokkal is kétkapuzott. Az edzések mellett videós elemzéseket minden nap tart a szakmai stáb, hogy játékosaink minél jobban kiismerjék az ellenfél játékát.

Nyéki Balázs, csapatkapitány , FTC-PQS Waterpolo:
„Hosszú évek óta vár a magyar vízilabda arra, hogy magyar klubcsapat nemzetközi kupadöntőt játsszon. Óriási lehetőség, hogy eljuthatunk odáig, ennek rendelünk alá mindent, csak a Jadran elleni felkészülésre koncentrálunk. Én részese lehettem a Ferencváros KEK győzelmének, így számomra különleges érzés, hogy ismét eljuthatok a döntőig a Fradival.”

Varga Zsolt, vezetőedző, FTC-PQS Waterpolo
„A Ferencváros vízilabda szakosztályának életében is egy jelentős pillanat előtt állunk, 20 év után újra eljuthatunk a döntőig, és mi élni akarunk ezzel a lehetőséggel.
Edzőként, eddigi pályafutásom legfontosabb mérkőzése előtt állok. Játékosként sok ilyen tétmérkőzésen szerepeltem, ahol elsősorban magamat kellett a megfelelő mentális és fizikai állapotba hoznom. Edzőkent 15 játékosra kell figyelnem, ez nagy kihívást jelent.”


Az FTC-PQS Waterpolo – Jadran Carine Euro Kupa elődöntő visszavágó 16.15-kor kezdődik a Népligetben.

Euro Kupa 2016/17-es szezon eredmények:

1. selejtezőkör, Split
Bayer Uerdingen – FTC-PQS Waterpolo: 6-17
POSK Split - FTC-PQS Waterpolo: 12-13

2. selejtezőkör, Nápoly
FTC-PQS Waterpolo – CN Terrassa: 8-6
Pays D’Aix Natation - FTC-PQS Waterpolo: 10-16
Canottieri Napoli - FTC-PQS Waterpolo: 7-10

Negyeddöntő
1. mérkőzés, Rijeka
VK Primorje - FTC-PQS Waterpolo: 9-13
2. mérkőzés, Budapest
FTC-PQS Waterpolo – VK Rijeka: 12-8

Elődöntő
1. mérkőzés. Herceg Novi
Jadran Carine - FTC-PQS Waterpolo: 12-11