Négyen az Eb-n

2018. július 3., kedd 15:29 | 7 hónapja 12 napja 18 órája 37 perce
Kihirdette az Európa-bajnokságra utazó keretet a magyar férfi vízilabda-válogatott kapitánya. Négy játékosunk is utazik Barcelonába, a nyár főeseményére.
Négyen az Eb-n

Négy ferencvárosi játékos is ott lesz a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként a nyár főeseményén, a barcelonai Európa-bajnokságon. Vámos Márton, Pohl Zoltán, Vogel Soma és az egyik új igazolásunk Mezei Tamás kapott helyet a nemzeti együttes 13-as utazó keretébe.

Vámos Márton hosszú ideje a válogatott egyik alapembere. Már a keret tagja volt a 2010-es zágrábi Európa-bajnokságon is, de a 2012-es londoni olimpiára még nem vitte ki Kemény Dénes szövetségi kapitány. Egy évvel később azonban már az egyik legfontosabb játékosa volt a világbajnokságot nyerő nemzeti együttesnek. A balkezes átlövő emellett vb-ezüstöt, Eb-ezüstöt és bronzérmet nyert a válogatottal. Ráadásul tavaly a világbajnokság legjobb játékosának választották. Tapasztalata rendkívül fontos lesz a megfiatalított csapatnak.

Két saját nevelésű játékosunk is bekerült az Eb-keretbe, ráadásul Vogel Somának (a kupával) és Pohl Zoltánnak is ez lesz az első nagy felnőtt válogatott tornája. A tavalyi budapesti világbajnokságon még a Nagy Viktor-Decker Attila kapuspárossal állt fel a nemzeti együttes, decemberben azonban bemutatkozott a válogatottban Vogel Soma és azóta csak sérülés miatt maradt ki. Remek védéseivel nemcsak bajnoki címhez segítette a Ferencvárost, de kiharcolta helyét a nemzeti együttesben is, ahol Nagy Viktor mögött második számú kapusként számít majd rá a szövetségi kapitány.

„Pohl Zoltán figyelemreméltó teljesítményt nyújtott a Fradiban. Nagyon erős fizikummal rendelkező, gyors, dinamikus és jó lövőkészségű védő, akiben hosszú távon nagy fantáziát látok.” Ezt a szövetségi kapitány mondta játékosunkról még májusban a bő kerethirdetés kapcsán. A válogatottban újonc bekk olyannyira meggyőzte Märcz Tamást az edzőtáborában és a Világliga Szuperdöntőjében, hogy az Európa-bajnokságra is kiviszi magával.

A keret negyedik Fradi pólósa Mezei Tamás, aki még a Szolnok centereként kezdte meg az edzőtábort, de június 11-én hivatalosan is bemutattuk, mint a Ferencváros vízilabdacsapatának egyik új igazolása. Mezeinek is ez lesz az első Európa-bajnoksága, ám 2017-ben ott volt a világbajnoki ezüstérmet szerző csapatban.

Vámos, Pohl, Vogel és Mezei mellett három másik játékosunk is a bő keret tagja volt, de Jansik Szilárd, Sedlmayer Tamás és Német Toni sérülés illetve betegség miatt nem tudott 100%-os teljesítményt nyújtani a felkészülés során, így kimaradtak az Európa-bajnokságra utazó csapatból.

A magyar válogatott a július 14-én kezdődő barcelonai kontinenstorna előtt csütörtöktől szombatig a hazai rendezésű BENU-kupán vesz részt, ahol Románia, az Egyesült Államok és Ausztrália lesz az ellenfél a Margitszigeten.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok
Vámos Márton (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Mezei Tamás (FTC), Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Zalánki Gergő (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Kovács Gergő (OSC), Bedő Krisztián (Miskolc) - mezőnyjátékosok

BENU-kupa nemzetközi férfitorna, Budapest, Hajós-uszoda

Július 5., csütörtök
Magyarország-Románia, 18:15

Július 6., péntek
Magyarország-Egyesült Államok, 18:15

Július 7., szombat
Magyarország-Ausztrália, 11:15

Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona

A-csoport: Magyarország, Olaszország, Németország, Grúzia
B-csoport: Montenegró, Spanyolország, Málta, Franciaország
C-csoport: Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország
D-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Szlovákia

1. forduló - július 16., hétfő
Grúzia-Magyarország, 15:30

2. forduló - július 18., szerda
Magyarország-Olaszország, 20:30

3. forduló - július 20., péntek
Németország-Magyarország, 12:30

Nyolcaddöntő - július 22., vasárnap
Negyeddöntő - július 24., kedd
Elődöntő - július 26., csütörtök
Helyosztók - július 28., szombat