Nyolcgólos előny

2017. november 8., szerda 17:43 | 1 éve 4 napja 12 órája 38 perce
Férfi vízilabda-csapatunk 16-8-ra győzött az orosz Sintez Kazany otthonában az Euro Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.
Nyolcgólos előny

A helyi utánpótlás már a bemelegítés kezdeténél megjelent a lelátón, de nem a Kazany játékosait figyelték, hanem a Fradi pólósait. Varga Dániel lövő gyakorlatánál pedig a kezüket is tartották, hátha olimpiai bajnokunk odadobja nekik a labdát. Az egyoldalas lelátó szinte teljesen megtelt, 250-300 ember szurkolhatott az Euro Kupa negyeddöntőn. A helyszínen tekintette meg a meccset a kazanyi magyar konzul is, így összesen öt magyar drukkolt a Fradinak, sőt inkább a „Hajrá, Magyarok!” és a „Hajrá, Fradi!” rigmusokat lehetett hallani.

A Fradi kapuját Gárdonyi András védte. A vezetést első támadásból, emberelőnyben Nikola Jaksic szerezte meg (0-1). Majd Varga Dénes fordult le, utolérni esélytelen, gyorsan elment kettővel a Fradi (0-2). Hiába támadtak az oroszok, hátul Gárdonyi magabiztosan védte a kapunkat. A negyed utolsó percében Nikicről állították ki védőjét, Varga Zsolt időt kért, a fórt szerb olimpiai bajnok centerünk dobta be (0-3). A játékrész utolsó pár másodpercében visszaszámoltak az orosz pólós kisgyerekek, letelt a nyolc perc, a Fradi 3-0-ra vezetett.

A második játékrész elején büntetőhöz jutott a Kazany, de Gárdonyi kivédte az ötméterest. Nem csak a védekezésünk a támadásunk is jól működött, négyesünk, Manhercz Krisztián lőtte be a negyediket (0-4). A következő támadásunknál Szirányi Balázs hozta össze a kiállítást, emberelőnyből talált be Varga Dániel (0-5). Gárdonyi továbbra is bravúrosan védett. A hazaiak tizenhárom perc elteltével szépítettek. Nikic büntetőt harcolt ki, de Varga Dénes ötméterese kimaradt. Majd másik centerünk, Szirányi Balázs ellen is csak szabálytalanul védekeztek az oroszok, az újabb büntetőhöz Vámos állt oda és be is vágta. A félidőben 6-1-re vetetett az FTC.

A fordulás után megszerezte második gólját a Kazany. Varga Dénes emberelőnyből lőtt szép gólt (2-7), a másik oldalon az oroszok is fórból voltak eredményesek. A negyed közepéig még kettőt berámolt a Fradi, Jaksic és Vámos lőtte be (3-9). Varga Dénes látványos szólóját nézhették meg a Sintez utánpótlás gyermekei, kemény orosz összefogás kellett, hogy végül csak a kapufára menjen a lövés, alig fél perc múlva viszont sehogy nem sikerült megállítani Dumit, aki már háromnál járt, a Fradi pedig tíznél. Két Varga Dénes találat között Szirányi harcolta ki harmadik ötméteresét, ezúttal Mitrovic vágta be a büntetőt. A harmadik játékrészben összesen hatszor vette be az orosz kaput a Ferencváros. Az utolsó negyed előtt 12-4-re vezetett csapatunk.

Slobodan Nikicnek szinte mindegy, hogy jobb vagy bal kézre kapja a labdát, a „rosszabbal” is megy a gólszerzés (4-13). Jansik Szilárd a kemény bekkelés mellett most is meglőtte a maga gólját, tovább növelve az előnyt. A biztos vezetés birtokában kicsit visszavett csapatunk, ezért pár gól be is csúszott. Az első félidőben egyszer, a másodikban viszont hétszer találtak be a hazaiak. Tőlünk Vámos és Jaksic lőtt még a végén, így Varga Zsolt csapata 16-8-ra megnyerte a negyeddöntő első mérkőzését és magabiztos, nyolcgólos előnnyel várhatja a december 9-i népligeti visszavágót.


„A biztos előny tudatában sem lehet kiengedni, végig kell koncentrálni. Az első két negyedet nagyon komolyan vettük, összeállt a védekezés, koncentrált játékkal kibillentettük őket, nem tudtak mit kezdeni velünk, a felétől éreztem, hogy kicsit kiengedtünk, ezért kaptunk elkerülhető gólokat. Persze itt az utazással járó fáradtság is közrejátszott. A nyolc gólos előny azért biztató, otthon is nyerni akarunk. Gratulálok a csapatnak az eredményhez.” – mondta a mérkőzés után kapusunk, Gárdonyi András.

„Az elmúlt napokban jelentkező összes probléma ellenére jól kezdtük a mérkőzést, elégedett vagyok a profi hozzáállással. Az első félidő magabiztosan indult, határozottan. A másodikban ugyan lőttünk gólokat, de kaptunk is. Egy négy perces kihagyásunk volt, amikor kimaradtak elől a helyzetek és abból lefordultak minket. Mindent összevetve elégedettek lehetünk Kazanyban egy ilyen győzelemmel. Ez a párharc nyolc negyeden keresztül tart, nem ért véget itt a felénél, le kell játszani a visszavágót, ahol nyerni akarunk.” – tette hozzá Varga Zsolt vezetőedző.


EURO KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. mérkőzés, Kazany

Sintez Kazany – FTC-PQS Waterpolo 8-16 (0-3, 1-3, 3-6, 4-4)
Gólszerzők: Varga Dénes 4, Vámos 3, Jaksic 3, Nikic 2, Manhercz, Varga Dániel, Mitrovic, Jansik