Szuperkupa ezüst

2017. november 4., szombat 19:52 | 1 éve 8 napja 10 órája 45 perce
Ötméteresekkel a Szolnok nyerte meg a LEN Európai Szuperkupát, vagyis a Bajnokok Ligája és az Euro Kupa győztes összecsapását. A rendes játékidő 6-6-os döntetlenre végződött, de az ötösöket a szolnokiak hibátlanul vették és maradtak Európa trónján.
Szuperkupa ezüst

A női mérkőzéssel kezdődött meg a LEN Európai Szuperkupa. Az Euro Kupa győztes UVSE 10-6-ra kikapott az orosz Kirisitől. A férfi meccs előtt szép lassan megtelt a Komjádi uszoda. A Szolnok és a Fradi összecsapása előtt a hatalmas LED-falon egy órán keresztül vezették fel a nagydöntőt. Mindkét csapat játékosai, edzői megszólaltak, mellettük speciális képi beállításokat mutattak a pólósokról.

A találkozó előtt 15 perccel a szinkronúszó csapat látványos elemeit lehetett csodálni. A csapatok már gyülekeztek – egymás mellett - az uszoda egyik sarkában. A látványos bemutatás után, vízbe ugrott a két fél. Csapatkapitányunk, Madaras Norbert tüzelte még a többieket, majd megszólalt a „Hajrá,Fradi!” előbb a csapattól, majd a több száz ferencvárosi szurkolótól. Sokan a fociról jöttek át a pólóra.

A BL győztes Szolnok fehér, az Euro Kupa győztes Fradi kék sapkában játszott. A kapuban Vogel Soma kezdett. A második támadásából a Szolnok balkezese, Zalánki Gergő szerzett vezetést (1-0). A Fradi kihagyta első emberelőnyét. A BL győztes viszont értékesített a fórt, Younger találatával 2-0-ra vezettek. Újabb előnyt kapott az FTC, ez már nem maradt ki, Mitrovic lőtte be (2-1). Mindkét szurkoló tábor kitett magáért, fergeteges hangulatot teremtettek a Komjádi uszodában. Egy védelmi hibából kapa be a harmadik gólt csapatunk. Az ellenfél viszont remekül blokkolt két hátrányt is kivédekezett. Két perccel a játékrész vége előtt időt két Cseh Sándor. Kimaradt az előny, de a szolnoki kapuban Nagy Viktor bravúrosan védett, így nem tudta a Fradi csökkenteni a különbséget, az első nyolc perc után 3-1 volt a Szolnoknak.

A szünetben – bár hallani nem lehetett- és a gesztusokból csak sejthettük, hogy Varga Zsolt keményen helyre tette játékosait. A második negyed elején meglett a hatása szavainak. Jaksic zseniális passzából Varga Dénes talált be, majd világbajnok balkezesünk, Vámos Márton bombájával kiegyenlített az FTC (3-3). Látványosan javult a védekezés, nagyon kemény csata ment a vízben. Zúgott a szurkolóinktól a „Hajrá,fiúk!” Az újabb emberhátránynál hiába ordított a partról Varga Zsolt, a szolnokiak jól játszották meg a fórt, előnybe került a BL győztes (4-3). Időt kért vezetőedzőnk, Varga Dénes pedig nem várt sokat, egyből bevágta (4-4). Younger úszott meg, a Fradi nem tudta megállítani, megint a Szolnok vezetett (5-4). Szuperkupa döntőhöz méltó mérkőzést játszott egymással a két csapat és a két tábor is torkaszakadtából buzdította sajátjait. A félidőben 5-4 volt a Dózsának, de ezt a negyedet a Fradi húzta be.

A fordulás után a harmadik nyolc perces negyedben egészen elképesztő, amit a két csapat produkált. Kőkemény küzdelem volt a vízben, egy pillanatra sem hagytak ki a játékosok, mindkét kapus és a védelem a helyén volt, gól nélkül végződött a játékrész, de az utolsó negyed előtt eggyel még a Szolnok vezetett.

Az utolsó szünetben összekapaszkodott csapatunk, újra szólt a „Hajrá,Fradi!” és kezdődött az utolsó menet. Tizennégy percen keresztül nem találtak be a csapatok. A negyed közepénél időt kért Varga Zsolt. Az előny ugyan kimaradt, de a Fradinál maradt a labda, Jaksicot kétszer is szabálytalanul állították meg, jöhetett a büntető és Varga Dénes. Olimpiai bajnokunk pedig nem hibázott, kiegyenlített az FTC. Négy perccel a vége előtt 5-5 volt az állás. Nem örülhettünk sokáig, Prlainovic szerzett előnyt a szolnokiaknak. Varga Dénesre viszont nincs ellenszer, észrevette Mitrovicot, aki épp beleért a lövésbe, 6-6! Elképesztő izgalmas végjáték következett. Emberelőnybe került a Szolnok, Cseh Sándor időt is kért. Másfél perc volt vissza, a két kapus óriási bravúrokat mutatott be, maradt a 6-6 következtek az ötméteresek!

A Szolnok kezdett, Aleksic belőtte. Varga Dénes lövése kapufára ment. Prlainovic nem hibázott. A Fraditól Jansik Szilárd bebombázta. Younger után is hibátlan maradt a Szolnok. Mitrovic is belőtte Nagy Viktornak. Zalánki is magabiztosan vágta be. Madaras Norbert lövését védte Nagy Viktor, ezzel a BL győztes Szolnok nyerte meg a Szuperkupát és továbbra is ők ültek Európa trónján.

VÍZILABDA, LEN EURÓPAI SZUPERKUPA
Szolnoki-Dózsa – FTC-PQS Waterpolo: 10-8 (3-1, 2-3, 0-0, 1-2, büntetőkkel 4-2)
Gólszerzők: Varga Dénes 3, Mitrovic 3, Vámos,Jansik Sz.