Tornagyőzelem

2018. július 7., szombat 13:21 | 7 hónapja 8 napja 21 órája 48 perce
Veretlenül, mindhárom mérkőzését megnyerve hangolt a magyar férfi vízilabda-válogatott a BENU-kupán a július 14-én kezdődő Európa-bajnokságra.
Tornagyőzelem

11-8, 9-7 és 12-11. Három szoros mérkőzéssel és végül tornagyőzelemmel zárta a magyar férfi vízilabda-válogatott a margitszigeti BENU-kupát, amely remek felkészülésnek bizonyult az Európa-bajnokság előtt. Románia és az Egyesült Államok ellen rendes játékidőben nyert Märcz Tamás megfiatalított csapata, majd az utolsó meccsen döntetlent követően az ötmétereseket is „gyakorolhatták” a hazaiak. Válogatottunk két héttel korábban a Világliga Szuperdöntő fináléjában csak büntető-párbajban maradt alul Montenegróval szemben, emiatt az ausztrálok ellen nem csak a győzelem, de a javítás is hajtotta a magyar játékosokat. Ez sikerült is, hiszen ezúttal mi nyertük az „idegek harcát”, így első helyen végeztünk a BENU-kupán.

„Jó, hogy van egy Sománk.” – mondta az M4 Sportnak a szövetségi kapitány Märcz Tamás. A 21. születésnapját ünneplő Vogel Soma ugyanis bravúrokat mutatott be Ausztrália ellen és egy ötméterest is hárított. A Fradi kapusa egyébként kettő, míg Nagy Viktor egy meccset kapott a tornán és ugyan ez nem azt jelenti, hogy Soma kiszorította volna szolnoki kollégáját a kezdőcsapatból, viszont megmutatta, hogy fiatal kora ellenére bármikor számíthat rá a kapitány.

Kapusunkon kívül még három ferencvárosi játékos utazhat az Európa-bajnokságra a magyar csapat tagjaként. Pohl Zoltán, Mezei Tamás és Vámos Márton. Utóbbi úgy tűnik átmentette a Fradiban mutatott formáját a válogatottra is és remek előjelekkel, önbizalommal telve várhatja a kontinenstornát. Az FTC balkezese sorra gyűjti a legjobb játékosnak járó elismeréseket. A tavalyi budapesti vizes világbajnokság után ugyanis Vámost választották az előző klubidény, majd a Világliga Szuperdöntő legértékesebb vízilabdázójának is. Ezeket a címeket fantasztikus góljaival érdemelte ki, amire szüksége lesz a válogatottnak az Eb-n is.

A jövő héten rajtoló barcelonai Európa-bajnokságon a magyar válogatott Grúzia elleni kezdi meg szereplését július 16-án, majd Olaszországgal és Németországgal találkozik a csoportküzdelmek során.

BENU-kupa nemzetközi férfitorna, Budapest, Hajós-uszoda:

Magyarország – Ausztrália 12-11(2-2, 2-1, 3-3, 1-2) - ötméteresekkel 4-3
Gólszerzőink: Kovács G. 3, Vámos, Mezei, Jansik D., Erdélyi, Manhercz 1-1

Magyarország – Egyesült Államok 9-7 (3-3, 3-3, 1-1, 2-0)
Gólszerzőink: Jansik D. 2, Kovács G., Erdélyi, Vámos, Zalánki, Manhercz, Angyal, Bátori 1-1

Magyarország – Románia 11-8 (3-2, 4-2, 1-2, 3-2)
Gólszerzőink: Vámos 3, Manhercz 2, Mezei, Kovács Gergő, Erdélyi, Bedő, Bátori, Angyal 1-1

Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona

A-csoport: Magyarország, Olaszország, Németország, Grúzia
B-csoport: Montenegró, Spanyolország, Málta, Franciaország
C-csoport: Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország
D-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Szlovákia

1. forduló - július 16., hétfő
Grúzia - Magyarország, 15:30

2. forduló - július 18., szerda
Magyarország - Olaszország, 20:30

3. forduló - július 20., péntek
Németország - Magyarország, 12:30

Nyolcaddöntő - július 22., vasárnap
Negyeddöntő - július 24., kedd
Elődöntő - július 26., csütörtök
Helyosztók - július 28., szombat

A magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok
Vámos Márton (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Mezei Tamás (FTC), Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Zalánki Gergő (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Kovács Gergő (OSC), Bedő Krisztián (Miskolc) - mezőnyjátékosok