Trónkövetelők

2017. november 2., csütörtök 19:53 | 1 éve 10 napja 10 órája 6 perce
Euro Kupa győztes férfi vízilabda csapatunk szombaton a BL címvédő Szolnokkal csap össze a Szuperkupáért. A Fradi vezetőedzőjével, Varga Zsolttal beszélgettünk a rangos esemény előtt.
Trónkövetelők

A LEN Európai Szuperkupa felvezetését az FTC-PQS Waterpolo vezetőedzőjével, Varga Zsolttal folytatjuk. Hétvégén a hazai és nemzetközi vízilabda uralkodója ellen száll vízbe csapatunk. Az esélyekről és a Fradiról beszélgettünk.

„Mind a két klub számára biztos vagyok benne, hogy sokat jelent egy ilyen trófea. Nekem edzőként mindenképpen. Fontos lehetőség számunkra. Minden trónon a Szolnok ül - Magyar Kupa, Magyar Bajnokság, Bajnokok Ligája - mi most trónkövetelőként lépünk fel. Abban a tekintetben is külön jelentősége van a Szuperkupának, hogy egy BL győztes csapattal mérkőzhetünk meg. A kérdés, képesek vagyunk-e rá, hogy legyőzzük, eljutottunk-e már a Fradival, hogy egy ilyen komoly ellenfelet meg tudunk-e verni? Számunkra fontos állomás és trófea mindenképp.

Pályafutásodban játékosként nem adatott meg, hogy Szuperkupában szerepelj, van benned hiányérzet?
„Egy BL győzelem jobban hiányzott, mert eljutottam döntőkbe és Final Fourt is játszottam, de nem sikerült végül megnyerni. Nem akarom összehasonlítani, de azért a BL trófea egy hosszú sorozat eredménye, teljesen más, mint a Szuperkupa, ami egy tétmérkőzéses esemény, de én mindig éppen azt akarom megnyerni, ami a soron következő, most a Szuperkupát.”

A csapatból öten játszhattak Szuperkupát, a kispad ebből a szempontból peches, mert ugyan KEK-győztesek lettetek, de sem Te, sem Nyéki Balázs nem szerepelhetett az európai nagydöntőben, mert éppen azokban az években szüneteltették a Szuperkupát.
„Ez a vízilabda sajátossága, az én 30 éves karrierem alatt is rengeteg minden változott, sorozatok szünetek meg, visszajöttek, átalakultak. Egy darabig ennek a Szuperkupának is változott az értéke, ezért is törölhették el. Szerintem fontos és rangos esemény, hiszen két nemzetközi kupagyőztesnek a csatája. A szurkolóknak, nézőknek is hívó esemény.”

Nyár óta találgatja mindenki, most meg különösen, hogy milyen játékerőt képvisel a Szolnok és a Fradi. A szakember hogyan látja?
„Nagyon magabiztos csapat a Szolnok. A kapus-bekk-center tengely iszonyú erős továbbra is, a „szárnyakon” gyengítettünk. Azt látom az igazolásaik beváltak, jól játszanak. A két világklasszis - Varga Dénes és Vámos Márton – távozását azért biztos megérezték, de a gerinc egyben maradt.”

Varga Zsolt stabilitást vár csapatától
Varga Zsolt stabilitást vár csapatától

Milyen erőt képvisel a Fradi? Játékoskeret alapján a legerősebb lehet Magyarországon. Elég erős ahhoz jelenleg, hogy Európa legjobbja legyen?
„Nem játszottunk még idén igazán nehéz tétmérkőzést, ezek úgy érzem, most hiányoznak is. Sokkal könnyebb lenne erre a kérdésre úgy válaszolni, ha játszottunk volna előtte 2-3 BL szintű csapattal. Akkor tudnám pontosabban behatárolni, hogy hol tartunk az építkezésben. Eddig hoztuk az úgynevezett kötelezőket. Mos itt áll előttünk egy olyan sorozat, ahol több olyan nehéz mérkőzésünk lesz, ami megmutatja, mire lehet képes ez a Fradi illetve ebben a pillanatban hol tartunk.”

Mi a fontosabb, hogy megszerezzünk egy trófeát vagy legyőzzük az egyeduralkodót?
„Az én számomra az elsődleges, hogy ahol elindulunk, legyen az bármilyen kupa, azt elhódítsuk. Ezen kívül a saját játékunkat és stabilitásunkat őrizzük meg az első pillanattól az utolsóig és úgy tudjunk utána egymás szemébe nézni az öltözőben, hogy ne legyen hiányérzet. Nem érzem azt, hogy ha most megverjük a Szolnokot, akkor a következő bajnoki mérkőzésen vagy a bajnokság bármelyik szakaszában sokkal könnyebb lenne. Azt kiemelném, hogy mi egy fejlődési folyamatban vagyunk – nyilván ők is – és azt látom, hogy mi nagyobbat tudunk fejlődni az év végéig, mint esetleg ők. A Szolnok jó ebben a pillanatban, mi még jobbak lehetünk, mint most.„

Több ezer ember előtt, várhatóan fergeteges hangulatban rendezik meg a szombati Szuperkupát. Erre fel lehet vagy kell készülni?
„Mi beszéltünk erről egymás között. A mögöttünk álló mérkőzés sorozatban kialakult egy rutin, kinek mi a dolga, kik a cserék, hogyan játszunk, mit csinálunk előtte. Azoknak, akik nem játszottak még ilyen rangos mérkőzést és tehernek élik meg az a fontos, hogy meg legyenek a feladataik és szigorú keret mentén tudjanak igazodni, tudjanak koncentrálni, teljesítménnyel is be tudjanak illeszkedni és hozzá tudjanak tenni annyit, hogy fontos részei legyenek az egésznek. Senkit nem akarok túlterhelni, hogy mekkora részt vállaljon, számomra nagyon nagy értéke van azoknak is, akik megcsinálják a munkát a mezőnyben, az úszás részét, a védekezés részét. Azt gondolom, igenis vannak ebben a csapatban olyanok, akiknek a nehéz helyzeteket el kell vállalni, ez a dolguk és jól is csinálják. A jó munkamegosztással, keretekkel, leosztott feladatokkal tudunk segíteni egymásnak, illetve én nekik, hogy nagyobb reflektorban lévő mérkőzésen is megtalálják a saját játékukat.”

A szombati Szuperkupára mennyi forgatókönyv van a fejedben?
„Nekem mindig több forgatókönyv van a fejemben. Eddig a Szolnoknak és nekünk sem volt nehéz mérkőzésünk. Több variáns lehet. Kiegyensúlyozott is lehet a meccs, de felborulhat az elején bármelyik irányba. Ha a játékosokat egymás mellé tesszük, nagyon kiegyensúlyozott két keretről van szó, az egyéni teljesítmények lehetnek döntőek, de akár az is, hogy egy meghatározó poszton is ki lesz a jobb, az is fontos lesz, milyen messze tartjuk a lövőiket.”

Mi lehet ennek a Fradinak az erőssége, arculata? Ez meghatározható a szezon elején?
„A mai modern vízilabdában nagyon nehéz egy újat vagy olyan játékstílust kialakítani, amire azt mondanánk, hú ez mennyire egyedi! Ritkán sikerül. Vannak olyan mérkőzések vagy rövid időszakok, amikor valami váratlannal meglepheted az ellenfelet, de egy teljes évet azzal végigjátszani, szerintem nem lehet. Ha mi a modern vízilabdát játsszuk, és végig koncentrálunk a mérkőzéseken, abban látom a fejlődési lehetőséget. A két csapat közötti különbséget is abban látom, ki tudja koncentráltabban, fegyelmezettebben, türelemmel végigjátszani a mérkőzést, nem elveszíteni a fejet egyik pillanatban. Tökéletes példa a hazai VB döntő. A magyar csapat 0-4-ről egyenlített és a horvátoknak az volt az igazán nagy fegyvere, hogy nem veszítették el a fejüket, hanem ugyanazt játszották a nehéz pillanatokban, mint az elején. Abban lehetünk még kiemelkedően jók, hogy van 5-6 fiatal játékosunk, akiknek hatalmas ritmust kell diktálniuk, amikor bent vannak a vízben, fel-alá kell száguldozniuk, hogy az ellenfél a levegőt kapkodja. Ha ezeket meg tudjuk valósítani, akkor lehet arról beszélni, hogy a Fradi játékstílusa eltér a többiekétől.”

Varga Zsolt csapata szombaton 18.15-kor csap össze a Szolnokkal a Komjádi uszodában!