Kiváló formában

2018. március 11., vasárnap 22:58 | 9 hónapja 2 napja 16 órája 10 perce
A diszkoszvetésben EK-bronzérmes Huszák Jánossal beszélgettünk a portugáliai versenyről, és a közeljövő terveiről – INTERJÚ!
Kiváló formában

Ahogy arról korábban ITT beszámoltunk, a Ferencváros nehézatlétája, Huszák János fantasztikus eredménnyel, a harmadik helyen zárta diszkoszvetésben a portugáliai Leiriában megrendezett Dobó Európa Kupát. Versenyzőnkkel a körülményekről, a siker titkáról, az olimpiai bajnok legyőzéséről, és a további célokról beszélgettünk.

- Először is, gratulálunk! Azért az aktuális olimpiai bajnokot legyőzni bármelyik sportágban nem kis teljesítmény…
- Köszönöm szépen! Azt mindenképpen meg kell említenem, hogy a siker értékét emellett az is növeli, hogy egészen extrém körülmények között zajlott a verseny. Ugyan nem szakadt egész nap az eső, mint a pénteki napon, de nem volt két egyforma viszonyok között elvégzett gyakorlat. Az első sorozatban én voltam a második dobó. Az első ellenfelem beállt a körbe, dobott, 64 méter feletti dobás lett, gyönyörű, napos időben, jó széllel, minden összejött neki. Ehhez képest, mire én beálltam a körbe, leszakadt az ég. De ami még hihetetlenebb, nagyjából a dobásom után el is állt a zivatar… Szóval, ez az első két dobásomat alaposan befolyásolta, harmadszorra viszont összejött a 63,45-ös dobás. Ez még az Eb-szint alatt van öt centiméterrel, de ez életem második legjobb eredménye, és életem első érme komoly nemzetközi versenyen. Úgyhogy összességében boldog és elégedett vagyok, főleg ha azt is hozzávesszük, hogy az A-csoport 14 indulójából én mindössze a 13. eredménnyel voltam nevezve.

- Ráadásul nem csak olimpiai bajnokot, de több riói döntőst is megelőztél… Mennyire tudod verseny közben kizárni, hogy a sportág jelenlegi legnagyobbjai ellen versenyzel éppen, akik bármikor előrántanak a kalapból egy klasszis dobást?
- Érdekes, de nálam ez abszolút fordítva működik, mint ahogy az megszokott. Ha úgy megyek oda egy versenyre, hogy tudom, nálam sokkal nagyobb sztárok vannak a mezőnyben, sokkal kevésbé izgulok. Ilyenkor ugyanis, ha nem is az esélytelenek nyugalmával állok hozzá, de csak magamra figyelek, megcsinálom a lehető legjobb gyakorlatot, és amire ez elég, arra elég, azzal elégedett vagyok. Most sem gondoltam volna, hogy ilyen jó helyen végezhetek, szerencsére jól jött ki.

- Ez a mostani dobás mennyire jó alap a folytatáshoz? Említetted, hogy öt centiméter hiányzik még az Eb-szinthez.
- Nem szeretném elkiabálni, de azért valószínűleg már ez a mostani eredmény is elég lehet a kvalifikációhoz. Ugyanis 32 fős a mezőny, és ha nem dobják meg annyian a 63,5 méteres szintet, ami azért benne van a pakliban, akkor az európai ranglistáról töltik fel a mezőnyt. Persze, még nagyon a szezon elején vagyunk, nem csak az ellenfelek, de én is szeretnék még nagyobbat dobni.