Bácsi a bajnok

2017. március 5., vasárnap 12:05 | 1 éve 11 hónapja 14 napja 5 órája 26 perce
Klubunk világ- és Európa-bajnok birkózója, Bácsi Péter nyerte meg a kötöttfogású országos bajnokságot a 85 kg-osok mezőnyében.
Bácsi a bajnok

Március első hétvégéjén a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnokban nyolc felnőtt kötöttfogású súlycsoportban küzdöttek meg az országos bajnoki címekért. A közel kilencven indulót felvonultató versenyen már a határon túli magyar birkózók is rajthoz állhattak, ám a bajnoki címeket egy kivételével budapesti egyesületek versenyzői zsebelték be. A 85 kilogrammosok mezőnyében klubunk világ- és Európa-bajnok kiválósága, Bácsi Péter végzett az élen. Rajta kívül az FTC sportolói két dobogós helyezést szereztek még a viadalon.

Az erőviszonyokra jellemző, hogy zömében azok győztek, akik a februári Honvéd-kupán is diadalmaskodni tudtak. Az 59, 66, 71 és 75 kilogrammosok között nem történt változás, 80 kilogrammban azonban meglepetésre az egyetemi világbajnok Nagy Péter legyőzte a vb-bronzérmes Szabó Lászlót, és végül az aranyérmet is megnyerte. A ferencvárosi színekben induló Gégény Dominik végül a harmadik helyen végzett. Ezen a súlycsoporton kívül a magyar birkózás jelenlegi legjobbjai ott voltak a dobogó tetején: a friss világbajnok Korpási Bálint (71 kg), a háromszoros Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (75 kg), A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ötödik Bácsi Péter (85 kg), és a kétszeres vb-harmadik, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor (98 kg) is győzött. Lőrincz a döntőben klubunk versenyzőjét, az így ezüstérmet szerző Török Zsoltot győzte le. A Fradi negyedik indulója a szintén 98 kg-os Németh Iván volt, aki sajnos az első fordulóban vereséget szenvedett, és mivel legyőzője a következő körben kiesett, így a vigaszágon sem folytathatta.

Bácsinak az első körben rögtön egy presztízscsatát kellett megvívnia, az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor ellen. A meccs érdekessége az volt, hogy egyrészt ezúttal mindketten megszokott súlyuknál feljebbi kategóriában szerepeltek, másrészt Hatos alapvetően szabadfogású birkózó. Ez a különbség pedig végül ki is jött, nem volt esélye a kötöttfogásban a világ egyik legjobbjának számító Bácsi ellen. A negyeddöntőben aztán versenyzőnk a tavalyi U23-as Európa-bajnokkal, Szilvássy Erikkel találkozott, és ez volt talán a bajnokság legnehezebb meccse Bácsi számára. Szilvássy a vezetést is meg tudta szerezni, de klasszisunk végül fordított. A folytatásban már nem volt olyan nehéz dolga, a döntőben mindössze 33 másodperc alatt intézte el Rajczi Gergőt. Versenyzőnk érthetően elégedetten értékelt az aranyérem megszerzése után:

„Igazság szerint ez is volt az előzetes terv, szóval úgy érzem, mondhatom, hogy kötelező győzelem volt. Ennek ellenére nem volt egyszerű megszerezni, voltak nehéz ellenfeleim. Főként a fiatalok, akik nagyon technikásak, jók, és éhesek a sikerre. Ráadásul nekem ez volt idén az első versenyem, és még mindig csak lábadozok az arcüreg-gyulladásból, ami az elmúlt hetekben hátráltatott, úgyhogy, azt hiszem, a birkózásommal és az eredménnyel is elégedett lehetek. A 85 kg-osok mezőnye egyáltalán nem új világ számomra, már korábban is versenyeztem ebben a súlycsoportban, sőt, bajnoki címet is szereztem már korábban itt.”

Sike András szakosztályvezető, egyben a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya is elégedett volt versenyzőivel, és elmondta, Bácsi szereplése jó alap az idei nemzetközi megmérettetésekre is.

„Peti az olimpia óta most indult először versenyen, az akkorihoz képest két súlycsoporttal feljebb. Ez abból a szempontból nem baj, hogy a régebbi 75 kilogrammhoz képest a jövőben egy kategóriával feljebb, 80 kilogrammban tervez versenyezni. Az elmúlt fél évben ráadásul felhagyott a diétájával, és kicsit megszaladt a súlya, ezért indult most 85 kilogrammban, de ez sem volt szokatlan terep a számára. Ráadásul mindkét Lőrincz-testvér más súlycsoportban indult ezúttal. Ennek ellenére Petinek nem volt könnyű dolga, a nehezebb ágra került. Az első körben presztízscsatát nyert Hatos Gábor ellen, de utána is voltak komoly ellenfelei, főleg fiatal reménységek. Szilvássy legyőzése nagyon sokat ér. Nagyon biztató Peti formája, reméljük, hogy ez kitart a szezon nemzetközi küzdelmeiig is. Ami a többieket illeti, fiatal reménységünk, Török Zsolt nagyon szépen menetelt a döntőig, ahol csak az olimpikon Lőrincz Viktor állította meg, de ellene is megállta a helyét, bírói döntésre volt szükség, hogy eldőljön a küzdelem Lőrincz javára. Gégény Dominik szintén nagyon fiatal, juniorkorú versenyzőnk, aki még eléggé rutintalan, így végül a döntő nem jött össze neki, de a 3. helyet így is megszerezte. Négy indulónkból három a dobogón végzett, ebből egy aranyérem, úgy érzem, elégedettek lehetünk.”

Kötöttfogású országos bajnokság, Budapest
A bajnokok:
59 kg: Torba Erik (BHSE)
66 kg: Krasznai Máté (BHSE)
71 kg: Korpási Bálint (BVSC)
75 kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE)
80 kg: Nagy Péter (ESMTK)
85 kg: Bácsi Péter (Ferencváros)
98 kg: Lőrincz Viktor (Ceglédi VSE) 130: Lám Bálint (BHSE)

További helyezéseink:
98 kg: Török Zsolt 2.
80 kg: Gégény Dominik 3.