„Meg akarta mutatni, hogy nagy tornász”

2018. október 11., csütörtök 11:10 | 4 hónapja 4 napja 11 órája 13 perce
Az FTC-Telekom férfi tornaszakosztályának vezetője, Puskás Jenő mesélt Balázs Krisztián fantasztikus aranyérméről.
„Meg akarta mutatni, hogy nagy tornász”

Amint arról beszámoltunk, Balázs Krisztián fantasztikus teljesítménnyel ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerzett tornában, egy speciális csapatversenyben. Az eredmény fontosságáról és rangjáról, valamint Krisztián versenyzéséről Puskás Jenőt, az FTC-Telekom férfi tornaszakosztályának vezetőjét kérdeztük.

- Ahogy halljuk, több sportágban nem olyan erős a mezőny, de ez a tornáról egyáltalán nem mondható el
– mondta Puskás Jenő a fradi.hu-nak. - Rettentő erős ellenfelei vannak, korosztályában a lehető legjobb tornászok vannak itt a világ minden tájáról. Már maga a kvalifikációs rendszer is elég nehéz volt, önmagában az nagy szó, hogy ki tudott jutni, főleg úgy, hogy a győri Mészáros Krisztián személyében komoly ellenfele van itthon is. Hatalmas fegyvertény a három fináléja, az egyéni összetettben elért eredménye és az aranyérme is.

„Kiki” kiváló teljesítményét tovább növeli, hogy nem 100 százalékos állapotban végezte gyakorlatát.

- Nem beszéltünk eddig róla, de Krisztiánnak van egy bokasérülése is, amivel nagyon kínlódik. Ezért kisebb ugrást is mutatott be, mint amit tud. Ami nagyon nagy dolog, hogy ezt rontás nélkül vitte véghez. Hatból hat gyakorlatot csinált eddig, és összességében csak kisebb hibái voltak. Nagy koncentrációval versenyzett, és megmutatta, milyen versenyzői erényei vannak. Nem nyomta agyon a teher, hanem feldobta őt ez a légkör.

Puskás Jenő arról is beszélt, milyen sokan tettek azért, hogy Krisztián így is a lehető legjobb állapotban versenyezhessen.

- Interneten keresztül pár mondatot beszéltünk az aranyérem megszerzése után, de inkább a verseny előtt volt hosszabb beszélgetésünk. Fájt a bokája, de óriási becsvágy volt benne. Szerette volna megmutatni, hogy nagy tornász. Sikerült őt megnyugtatni, beszélt vele az edzője, az orvosi stáb is folyamatosan dolgozott rajta, és le is higgadt. Hetek-hónapok óta komoly csonthártyagyulladása van, és sajnos nem is tudott pihenni, mert meg kellett szereznie a kvótát, aztán jött az Eb, és az ifjúsági olimpiára való felkészülés. Április óta folyamatosan versenyez, és ott van a toppon, 100 százalékot nyújt!

Kiki számára nem ért véget a Buenos Aires-ben zajló olimpia, hiszen több finálé is vár még rá. Krisztiánnak négy számban, talajon, korláton, nyújtón és egyéni összetettben szurkolhatunk a következő napokban.

- A finálékat mindig az dönti el, hogy az adott pillanatban ki tud jobban teljesíteni. A bekerüléshez képest jobb eredménye is lehet, ha rontanak a többiek, de az is benne van, hogy ő hibázik most egyet. Az mindenesetre örömteli, hogy most egy nap alatt csinálják a hat szert. Fejben teljesen ott van, reméljük, kitart a formája, az akarata.