2023. május 31.
Felavatták a tragikus sorsú edzőlegenda szobrát
A budapesti Eiffel Műhelyház előtt rendezett eseményen az FTC elnöke, Kubatov Gábor is részt vett.

Ünnepélyes megemlékezés keretében felavatták a páratlan életművű egykori labdarúgó és edző, a tragikus sorsú Weisz Árpád szobrát szerda délután a budapesti X. kerületben található Eiffel Műhelyház előtt.

A helyszín szimbolikus, hiszen ezen a helyen kezdte meg Weisz Árpád labdarúgó pályafutását a Törekvés SC-ben, később a magyar válogatott mezét is magára húzhatta hat alkalommal. 1923-tól a Makkabi Brünn játékosa lett, amely az akkori Csehszlovákiában elismert kisebbségnek számító zsidóság csapata volt, és szinte csak magyarországi származású zsidó játékosokból állt. Weisz számára a csapat végül csak ugródeszka volt, hiszen végigturnézták Európát, amely utak során olyan skalpokat gyűjtöttek be, mint a Real Madridé vagy az olasz válogatotté. Így ismerték meg Olaszországban, ahová először játékosként szerződött. Hamar a milánói sztárcsapatban, az Interben találta magát, amelynek színeiben az 1925/26-os idényben 11 mérkőzésen 3 gólt szerzett. Nem sokkal később segédedző lett, majd 1926-tól az Ambrosiana Inter edzőjeként dolgozott. 1930-ban olasz bajnoki címet szereztek, de Weisz ennél is nagyobb sikereket ért el a Bologna trénereként, a csapat történetének négy bajnoki címéből zsinórban hármat a magyar edző irányításával szerzett meg. Weisz történelmet írt, a mai napig ő a legfiatalabb edző, aki háromszor is megnyerte az olasz bajnoki címet. A sportújságírók az edzők fejedelmének titulálták, mégis távoznia kellett Olaszországból a zsidókra vonatkozó faji törvények miatt. Weisz így először Franciaországban, majd Hollandiában próbált szerencsét, a Dordrecht csapatánál. 1942-ben családjával együtt deportálták, feleségével és két kisgyerekével együtt Auschwitzban hunyt el 1944 januárjában. Olaszországban hatalmas nyomot hagyott munkásságával a labdarúgósportban, a mai napig a legjobb trénerek között emlegetik, és úgy tartják, ő rakta le a modern edzéstudomány alapjait, kézikönyvével pedig megalapozta az olasz futballelméletet.

A Weisz Árpád félalakos szobrát – Bíró Lajos Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását -, amelyen a mesteredző egy futball-labdával a kezében látható felavató ünnepséget a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Miniszterelnökség, az Izraeli Nagykövetség, az Operaház és az Olasz Kulturális Intézet közösen szervezte. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Eli Cohen izraeli külügyminiszter, Csányi Sándor MLSZ-elnök, valamint Joey Saputo, a Bologna FC elnöke. A meghívottak között volt Amichai Shikli izraeli diaszpóraügyi miniszter, Yaakov Hadas Handelsman izraeli nagykövet, valamint az UEFA, és olasz illetve magyar labdarúgócsapatok delegációi. A Ferencvárosi Torna Clubot klubunk elnöke, Kubatov Gábor, Bienerth Gusztáv, igazgatósági tagunk, a Fradi Múzeum vezetői, Bánki József, korábbi kiváló labdarúgónk, továbbá két utánpótlás labdarúgócsapatunk és edzőik képviselték.

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin