2020. július 22.
Eb-résztvevő a világranglista élén álló fradista
Az FTC tehetsége ősszel szintet léphet és a felnőttek mellett küzdhet a grandiózus versenyen – INTERJÚ

Egyéni csúcs, amely a világranglista élére repítette, korosztálya legjobbjai között tartják számon, szeptemberben pedig már felnőtt versenyen is a Fradiért dobhat. Ő Herczeg György, az FTC atlétika szakosztályának tehetséges gerelyhajítója.

- A vírus miatti korlátozások feloldásával végre beindultak a versenyek, elsőként az atlétikában. Hogyan teltek az elmúlt hónapok? Gondolok itt arra, hogy annak ellenére, hogy hiába volt jó idő, a koronavírus sajnos közbeszólt.
- A vírus miatti korlátozások időszakában az FTC válogatottként biztosította számomra az edzéseket. A digitális oktatás viszont néha kihívást jelentett számomra a tavaszi felkészülésben, de aztán áprilisban érkezett a hír, hogy a 2020-as Ifjúsági Atlétika Európa Bajnokságot 2021-ben rendezik majd meg az olaszországi Rietiben. Ez számomra kedvező volt, így kissé finomítottunk a tavaszi edzésprogramon és jobban tudtam összehangolni a tanulmányi követelményeket az edzésekkel. Amikor véget ért a tanítás a budapesti Szent István Gimnáziumban, június közepétől edzőtáborokba mentünk, ahol nyugodtan tudtam készülni az idei versenyekre.

- A nagy leállás előtti utolsó versenyen 67.81-et dobtál, amellyel megosztva ugyan, de első vagy a világranglistán. Hogyan emlékszel vissza a versenyre és mit jelentett számodra ez az egyéni csúcs?
- A 2004-es korosztályban, amelynek tagjai a jövő évi ifi Eb-n rangidősek lesznek, továbbra is egy német versenyzővel a világranglista élén állok.   A tavalyi serdülő korosztályos sikerek után, amely eredményeket 600 grammos gerellyel értem el, sikeresen tovább tudtam fejlődni 700 grammos gerellyel is. Utóbbival 2019-ben 53.74 méter volt a legjobb eredményem. Nagyon örültem, hogy így sikerült a márciusi Téli Dobó OB-n megdobni az egyéni csúcsot, ennek az eredmények köszönhetően pedig kijutottam az ifjúsági kontinensviadalra. 

- A folyamatos fejlődésedet látva tervben van-e esetleg felnőtt verseny is, vagy még a korosztályodban szeretnél kimagaslót alkotni? Hogyan látod a korcsoportodat, az ellenfeleket?
- A felnőtt 800 grammos szerrel történő hajításhoz tovább kell fejlődnöm.  A felnőtt versenyen való részvétel alapkövetelménye a jó egészség megtartása és technikai felkészültség, de szeptember elején a felnőtt országos csapatbajnokságon már szeretnék részt venni. Ez egy újabb  verseny tapasztalatot jelenthet számomra, de jövőre viszont szeretnék már több felnőtt versenyen indulni. Mivel nem látom túl erősnek idén a nemzetközi mezőnyt a 2004-2005-ös korosztályban, a jövő évi Eb szeretnék dobogóra állni. Remélem, ahogy eddig is,  a hazai korosztályos mezőny továbbra is segít céljaim elérésében.


Az Albert Alapítvány által is támogatott fiatal ferencvárosi atléta ITT bővebben is beszél arról, hogy milyen célokat fogalmaztak meg a nyári versenyekre, mit csinál, ha éppen ne edz, illetve hogyan látja a jövőjét egy olyan számban, amely a Fradinál jelentős presztízsértékkel bír.


Cikkajánló

Galambos Tibor újabb magyar bajnoki címmel gazdagodott!

Az FTC klasszis atlétája az Összetett Magyar Bajnokság mellett még a Honvéd Kupán a távolugrást is megnyerte.

Atlétika: Két arany a Honvéd Kupa első napjáról

Csóti Jusztina 4x100 méteres síkfutásban, Herczeg György gerelyhajításban végzett az élen.

Grazban és Tatabányán is tarolt a Fradi!

Női sprintereink sorra nyerték az aranyakat • Tatabányán klasszis távolugróink kisajátították a dobogót.

Két első hely az FTC ugróitól a győri versenyen

A serdülő korosztály két tehetséges fradistája ráadásul egyéni csúccsal végzett az élen.

Az FTC-klasszis új módszere még a társaknak is kemény

Magyar bajnokaink beleálltak az amerikaiak kőkemény edzéstervébe. Mutatjuk, miről is van szó – VIDEÓ

Két bronzérem és egyéni csúcs az FTC ugrójától

A 15 éves Vrabecz Anna két érmet szerzett a gödöllői GEAC Ugrónapon.

Az FTC magyar bajnoka két számban is tarolt

Az FTC sprintere, Csóti Jusztina legerősebb számában is első lett, de most a rövidebb távnak jobban örült.

Fővárosi riválistól érkeztek és egyeduralkodók lettek

Három fradista, akik az ob-n kisajátították a dobogó tetejét az atléták egyik legizgalmasabb számában – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most