2020. július 22.
Eb-résztvevő a világranglista élén álló fradista
Az FTC tehetsége ősszel szintet léphet és a felnőttek mellett küzdhet a grandiózus versenyen – INTERJÚ

Egyéni csúcs, amely a világranglista élére repítette, korosztálya legjobbjai között tartják számon, szeptemberben pedig már felnőtt versenyen is a Fradiért dobhat. Ő Herczeg György, az FTC atlétika szakosztályának tehetséges gerelyhajítója.

- A vírus miatti korlátozások feloldásával végre beindultak a versenyek, elsőként az atlétikában. Hogyan teltek az elmúlt hónapok? Gondolok itt arra, hogy annak ellenére, hogy hiába volt jó idő, a koronavírus sajnos közbeszólt.
- A vírus miatti korlátozások időszakában az FTC válogatottként biztosította számomra az edzéseket. A digitális oktatás viszont néha kihívást jelentett számomra a tavaszi felkészülésben, de aztán áprilisban érkezett a hír, hogy a 2020-as Ifjúsági Atlétika Európa Bajnokságot 2021-ben rendezik majd meg az olaszországi Rietiben. Ez számomra kedvező volt, így kissé finomítottunk a tavaszi edzésprogramon és jobban tudtam összehangolni a tanulmányi követelményeket az edzésekkel. Amikor véget ért a tanítás a budapesti Szent István Gimnáziumban, június közepétől edzőtáborokba mentünk, ahol nyugodtan tudtam készülni az idei versenyekre.

- A nagy leállás előtti utolsó versenyen 67.81-et dobtál, amellyel megosztva ugyan, de első vagy a világranglistán. Hogyan emlékszel vissza a versenyre és mit jelentett számodra ez az egyéni csúcs?
- A 2004-es korosztályban, amelynek tagjai a jövő évi ifi Eb-n rangidősek lesznek, továbbra is egy német versenyzővel a világranglista élén állok.   A tavalyi serdülő korosztályos sikerek után, amely eredményeket 600 grammos gerellyel értem el, sikeresen tovább tudtam fejlődni 700 grammos gerellyel is. Utóbbival 2019-ben 53.74 méter volt a legjobb eredményem. Nagyon örültem, hogy így sikerült a márciusi Téli Dobó OB-n megdobni az egyéni csúcsot, ennek az eredmények köszönhetően pedig kijutottam az ifjúsági kontinensviadalra. 

- A folyamatos fejlődésedet látva tervben van-e esetleg felnőtt verseny is, vagy még a korosztályodban szeretnél kimagaslót alkotni? Hogyan látod a korcsoportodat, az ellenfeleket?
- A felnőtt 800 grammos szerrel történő hajításhoz tovább kell fejlődnöm.  A felnőtt versenyen való részvétel alapkövetelménye a jó egészség megtartása és technikai felkészültség, de szeptember elején a felnőtt országos csapatbajnokságon már szeretnék részt venni. Ez egy újabb  verseny tapasztalatot jelenthet számomra, de jövőre viszont szeretnék már több felnőtt versenyen indulni. Mivel nem látom túl erősnek idén a nemzetközi mezőnyt a 2004-2005-ös korosztályban, a jövő évi Eb szeretnék dobogóra állni. Remélem, ahogy eddig is,  a hazai korosztályos mezőny továbbra is segít céljaim elérésében.


Az Albert Alapítvány által is támogatott fiatal ferencvárosi atléta ITT bővebben is beszél arról, hogy milyen célokat fogalmaztak meg a nyári versenyekre, mit csinál, ha éppen ne edz, illetve hogyan látja a jövőjét egy olyan számban, amely a Fradinál jelentős presztízsértékkel bír.


Cikkajánló

Bánóczi Kristóf 9. helyen zárt az U20-as atlétika EB-n

Atlétáink számára befejeződött a tallini Junior Európa-bajnokság, ahol két ifjú fradistának szurkolhattunk.

Herczeg György 9. lett az U20-as atlétika Eb-n

Gerelyhajítónk 67,91 métert dobott a döntőben, de mellette hármasugrónk, Bánóczi Kristóf is remekelt.

A világ idei legjobbjával Eb-döntős a fradista

Az FTC gerelyhajítója, Herczeg György a második helyen jutott a fináléba a tallinni U20-as Európa-bajnokságon.

Atlétáink helytálltak a világelittel szemben

Az idei Gyulai Memorial Nemzetközi Atlétikai Versenyen négy ferencvárosi sportoló indult.

Második és harmadik helyezések atlétáinktól

Középtávfutónk és ugrónk is dobogóra állhatott a hétvégi atlétikai versenyen.

Két magyar bajnoki címmel zárt a Ferencváros

Atlétáink a két arany mellett hét ezüst- és hat bronzérmet nyertek a debreceni Magyar Bajnokságon.

Huszák János megvédte magyar bajnoki címét!

Az FTC diszkoszvetője 63.31 méteres dobásával nyert a 126. Atlétika Magyar Bajnokságon.

Rangos magyar versenyen győzött az FTC gátfutója

A Fradi versenyzői négy éremmel zárták a 37. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Versenyt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most