2020. február 5.
Huszák: „Minden sportoló legnagyobb álma az olimpia!”
A tavaly a vb-re is eljutó diszkoszvetőnk számára rögös, de nem járhatatlan az út Tokióig – INTERJÚ!

Sűrű évet tudhat maga mögött Huszák János. Diszkoszvető kiválóságunk 2019-ben számos remek eredményt ért el, megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot és a Szuper Ligát, bronzérmes lett a nyári Atlétikai Magyar Bajnokságon, és az év tetőpontjaként kvalifikálta magát a dohai világbajnokságra, ahol személyében 14 év után indult ferencvárosi sportoló a vb-n. Nem is sikerült rosszul a verseny, a döntő ugyan nem jött össze atlétánk számára, de sikerült 60 méter felett dobnia.

Huszák Jánossal 28. születésnapján beszélgettünk az idény előtti felkészülési időszak kihívásairól, a 2020-as célkitűzésekről és a nagy álomról, a tokiói olimpiáról.

 

- Kezdjük a legfontosabbal: Isten éltessen sokáig! Hogyan telik a jeles nap?
- Köszönöm! Ahogy ilyenkor mindig lenni szokott: edzésekkel ünneplem a születésnapomat, ma is van kettő! Nyakig benne vagyunk az alapozásban, így általában nincs nagy ünneplés.

- Milyen a munka a felkészülési időszakban?
- Nagyrészt az erőnlét kialakításáról szólnak most az edzések, annak végig ki kell tartania a hosszú szezonban. Most előreláthatólag kicsit rövidebb lesz az év, mint tavaly, amikor októberben még világbajnokság volt, idén július végén, augusztus elején már olimpia van, és nem sokkal utána túl leszünk az Európa-bajnokságon is. Ráadásul karácsony környékén volt egy nagyjából három hétig tartó influenzás megbetegedésem, így akkor nem tudtam edzeni. Most azt az időt is be kell pótolnunk, szóval jelenleg ki sem látszunk a munkából.

- Úgy gondolom, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az olimpiai kvóta megszerzése a fő célod idén…
- Pontosan! Az Európa-bajnokságra tavaly óta már megvan a szintem, így oda már utazó vagyok. De Eb-n már jártam 2016-ban, tavaly összejött a világbajnokság is, az olimpia viszont még nem adatott meg korábban. Nyilvánvalóan egy sportoló legnagyobb álma az olimpiai részvétel, ha pedig már ott vagyok, esetleg egy döntő vagy egy még szebb szereplés…

- Mi kell ahhoz, hogy ott lehess Tokióban?
- Az olimpiai szint nagyon magas, 66 méter. Ezt a világon van körülbelül tíz ember, aki képes megdobni, és ebből nagyjából három-négyen vannak, akik ezt stabilan, biztosan tudják hozni. Direkt így van kitalálva a szint, hogy ne tudják sokan elérni, és a különböző, egyéb kvalifikációs eredmények alapján töltik fel a mezőnyt. Tavaly a világbajnokságra nagyon egyszerű volt a kvalifikáció menete, a legjobb eredményed számított, vagyis a világranglista első 32 helyezettje utazott. Az olimpián ennél bonyolultabb a rendszer: az idénybeli legjobb öt eredményed átlagát veszik figyelembe, ezzel egyébként a különböző csalásokat, „bemondásra” született eredményeket próbálják kiszűrni. Viszont, a különböző szintű versenyeket kategorizálják A-tól F-ig, fontossági sorrendben. A világbajnokság például A kategóriás, egy országos bajnokság pedig B. A versenyekért pedig bónuszpontok is járnak, minél magasabb kategóriájú versenyen érsz el helyezést, annál több bónusz jár.

- Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy érdemes a hátralévő időben a minél magasabb kategóriájú versenyekre koncentrálni. Hol láthatunk legközelebb versenyen?
- Mivel a betegségem miatt megcsúszott a felkészülésem, ezért az volt az eredeti terv, hogy csak a tavasszal indulok először versenyen, és megpróbálok olimpiai szint közelében dobni. A szakosztályvezetőnk és az edzőm konzultációja alapján viszont úgy döntöttünk, hogy a tervezettnél korábban, már a Téli Dobó Bajnokságon is ott leszek, illetve utazok a portugáliai Európa Kupára is, ahol két éve sikerült dobogóra állnom. Nem sajnálom, hogy így alakul, mindkettő kedves helyszín a számomra, de az biztos, hogy bele kell húzni a felkészülésbe!

- Mi mást is kívánhatnánk, mint nagyon jó eredményeket ezekre a versenyekre, és reméljük, láthatunk Tokióban is!
- Köszönöm szépen, elrakok egy keveset a jókívánságokból a kemény alapozásra is!

 

Boldizsár Márton

Cikkajánló

Az FTC magyar bajnoka két számban is tarolt

Az FTC sprintere, Csóti Jusztina legerősebb számában is első lett, de most a rövidebb távnak jobban örült.

Fővárosi riválistól érkeztek és egyeduralkodók lettek

Három fradista, akik az ob-n kisajátították a dobogó tetejét az atléták egyik legizgalmasabb számában – VIDEÓ!

Az FTC tehetsége újabb aranyat nyert

Az FTC tehetséges atlétája, Herczeg Attila 53.12 méterre repítette a gerelyt, ezzel pedig mindenkit legyőzött.

Fradi-arany-, ezüst- és bronzérem a királynék városában

Az FTC atlétái kiválóan kezdték a szabadtéri versenyszezont, miután három számban is érmet nyertek.

Négy egyéni csúcs, három fradista érem

Az FTC tehetséges gerelyhajítói egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek a gödöllői versenyen.

Bajnoki cím, majd nagy bejelentés az FTC klasszisától

Kazi Tamás a járvány ellenére csodálatos időszakot élt meg. Aranyérem, születésnap, családi öröm – VIDEÓ!

Sportolónk a világranglista 2. legjobb eredményét hozta

Herczeg György gerelyhajítónk remekelt az Ifjúsági Gerelyhajító Téli Dobó Bajnokságon.

Huszák János aranyérmes a téli dobó ob-n!

Az FTC diszkoszvetője 2019-hez hasonlóan az idén is megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most