2020. február 5.
Huszák: „Minden sportoló legnagyobb álma az olimpia!”
A tavaly a vb-re is eljutó diszkoszvetőnk számára rögös, de nem járhatatlan az út Tokióig – INTERJÚ!

Sűrű évet tudhat maga mögött Huszák János. Diszkoszvető kiválóságunk 2019-ben számos remek eredményt ért el, megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot és a Szuper Ligát, bronzérmes lett a nyári Atlétikai Magyar Bajnokságon, és az év tetőpontjaként kvalifikálta magát a dohai világbajnokságra, ahol személyében 14 év után indult ferencvárosi sportoló a vb-n. Nem is sikerült rosszul a verseny, a döntő ugyan nem jött össze atlétánk számára, de sikerült 60 méter felett dobnia.

Huszák Jánossal 28. születésnapján beszélgettünk az idény előtti felkészülési időszak kihívásairól, a 2020-as célkitűzésekről és a nagy álomról, a tokiói olimpiáról.

 

- Kezdjük a legfontosabbal: Isten éltessen sokáig! Hogyan telik a jeles nap?
- Köszönöm! Ahogy ilyenkor mindig lenni szokott: edzésekkel ünneplem a születésnapomat, ma is van kettő! Nyakig benne vagyunk az alapozásban, így általában nincs nagy ünneplés.

- Milyen a munka a felkészülési időszakban?
- Nagyrészt az erőnlét kialakításáról szólnak most az edzések, annak végig ki kell tartania a hosszú szezonban. Most előreláthatólag kicsit rövidebb lesz az év, mint tavaly, amikor októberben még világbajnokság volt, idén július végén, augusztus elején már olimpia van, és nem sokkal utána túl leszünk az Európa-bajnokságon is. Ráadásul karácsony környékén volt egy nagyjából három hétig tartó influenzás megbetegedésem, így akkor nem tudtam edzeni. Most azt az időt is be kell pótolnunk, szóval jelenleg ki sem látszunk a munkából.

- Úgy gondolom, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az olimpiai kvóta megszerzése a fő célod idén…
- Pontosan! Az Európa-bajnokságra tavaly óta már megvan a szintem, így oda már utazó vagyok. De Eb-n már jártam 2016-ban, tavaly összejött a világbajnokság is, az olimpia viszont még nem adatott meg korábban. Nyilvánvalóan egy sportoló legnagyobb álma az olimpiai részvétel, ha pedig már ott vagyok, esetleg egy döntő vagy egy még szebb szereplés…

- Mi kell ahhoz, hogy ott lehess Tokióban?
- Az olimpiai szint nagyon magas, 66 méter. Ezt a világon van körülbelül tíz ember, aki képes megdobni, és ebből nagyjából három-négyen vannak, akik ezt stabilan, biztosan tudják hozni. Direkt így van kitalálva a szint, hogy ne tudják sokan elérni, és a különböző, egyéb kvalifikációs eredmények alapján töltik fel a mezőnyt. Tavaly a világbajnokságra nagyon egyszerű volt a kvalifikáció menete, a legjobb eredményed számított, vagyis a világranglista első 32 helyezettje utazott. Az olimpián ennél bonyolultabb a rendszer: az idénybeli legjobb öt eredményed átlagát veszik figyelembe, ezzel egyébként a különböző csalásokat, „bemondásra” született eredményeket próbálják kiszűrni. Viszont, a különböző szintű versenyeket kategorizálják A-tól F-ig, fontossági sorrendben. A világbajnokság például A kategóriás, egy országos bajnokság pedig B. A versenyekért pedig bónuszpontok is járnak, minél magasabb kategóriájú versenyen érsz el helyezést, annál több bónusz jár.

- Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy érdemes a hátralévő időben a minél magasabb kategóriájú versenyekre koncentrálni. Hol láthatunk legközelebb versenyen?
- Mivel a betegségem miatt megcsúszott a felkészülésem, ezért az volt az eredeti terv, hogy csak a tavasszal indulok először versenyen, és megpróbálok olimpiai szint közelében dobni. A szakosztályvezetőnk és az edzőm konzultációja alapján viszont úgy döntöttünk, hogy a tervezettnél korábban, már a Téli Dobó Bajnokságon is ott leszek, illetve utazok a portugáliai Európa Kupára is, ahol két éve sikerült dobogóra állnom. Nem sajnálom, hogy így alakul, mindkettő kedves helyszín a számomra, de az biztos, hogy bele kell húzni a felkészülésbe!

- Mi mást is kívánhatnánk, mint nagyon jó eredményeket ezekre a versenyekre, és reméljük, láthatunk Tokióban is!
- Köszönöm szépen, elrakok egy keveset a jókívánságokból a kemény alapozásra is!

 

Boldizsár Márton

Cikkajánló

Már 19-szeres magyar bajnok a Fradi klasszisa!

Hármasugrónk, Galambos Tibor a hétvégén szerzett aranyérmével újabb mérföldkő közelébe került.

Kazi új egyéni csúcsa, FTC-győztes férfi 400-on!

Klasszis atlétánk közel kilenc év után javította meg egyéni legjobbját 800 méteren – VIDEÓ!

Szabó László: egyéni csúcs fedett pályán is!

Távolugró klasszisunk pénteken még Németországban remekelt, a hétvégén pedig Budapesten szerzett aranyakat.

Szabó László ezüstérmes Csehországban

Az FTC kiváló távolugrója rangos nemzetközi versenyen lett második.

Távolugróink két versenyen is remekeltek

Atlétáink két-két arany- és ezüstéremmel zárták a bonyhádi és a székesfehérvári versenyeket.

Fedettpályás egyéni csúccsal lett első Szabó László

Szabó mellett az FTC-színekben induló Van Doremalen Dóra és Galambos Tibor is a dobogó tetején ünnepelhetett.

Aranyérmeket értek ugróink egyéni csúcsai

Az FTC atlétika szakosztálya négy éremmel zárta a hétvégi két utánpótlás-versenyt.

Kazi Tamás arany-, Galambos Tibor ezüstérmes Bécsben!

Az FTC többszörös magyar bajnok atlétái kiválóan szerepeltek a rangos osztrák nemzetközi versenyen.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most