2020. február 5.
Huszák: „Minden sportoló legnagyobb álma az olimpia!”
A tavaly a vb-re is eljutó diszkoszvetőnk számára rögös, de nem járhatatlan az út Tokióig – INTERJÚ!

Sűrű évet tudhat maga mögött Huszák János. Diszkoszvető kiválóságunk 2019-ben számos remek eredményt ért el, megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot és a Szuper Ligát, bronzérmes lett a nyári Atlétikai Magyar Bajnokságon, és az év tetőpontjaként kvalifikálta magát a dohai világbajnokságra, ahol személyében 14 év után indult ferencvárosi sportoló a vb-n. Nem is sikerült rosszul a verseny, a döntő ugyan nem jött össze atlétánk számára, de sikerült 60 méter felett dobnia.

Huszák Jánossal 28. születésnapján beszélgettünk az idény előtti felkészülési időszak kihívásairól, a 2020-as célkitűzésekről és a nagy álomról, a tokiói olimpiáról.

 

- Kezdjük a legfontosabbal: Isten éltessen sokáig! Hogyan telik a jeles nap?
- Köszönöm! Ahogy ilyenkor mindig lenni szokott: edzésekkel ünneplem a születésnapomat, ma is van kettő! Nyakig benne vagyunk az alapozásban, így általában nincs nagy ünneplés.

- Milyen a munka a felkészülési időszakban?
- Nagyrészt az erőnlét kialakításáról szólnak most az edzések, annak végig ki kell tartania a hosszú szezonban. Most előreláthatólag kicsit rövidebb lesz az év, mint tavaly, amikor októberben még világbajnokság volt, idén július végén, augusztus elején már olimpia van, és nem sokkal utána túl leszünk az Európa-bajnokságon is. Ráadásul karácsony környékén volt egy nagyjából három hétig tartó influenzás megbetegedésem, így akkor nem tudtam edzeni. Most azt az időt is be kell pótolnunk, szóval jelenleg ki sem látszunk a munkából.

- Úgy gondolom, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az olimpiai kvóta megszerzése a fő célod idén…
- Pontosan! Az Európa-bajnokságra tavaly óta már megvan a szintem, így oda már utazó vagyok. De Eb-n már jártam 2016-ban, tavaly összejött a világbajnokság is, az olimpia viszont még nem adatott meg korábban. Nyilvánvalóan egy sportoló legnagyobb álma az olimpiai részvétel, ha pedig már ott vagyok, esetleg egy döntő vagy egy még szebb szereplés…

- Mi kell ahhoz, hogy ott lehess Tokióban?
- Az olimpiai szint nagyon magas, 66 méter. Ezt a világon van körülbelül tíz ember, aki képes megdobni, és ebből nagyjából három-négyen vannak, akik ezt stabilan, biztosan tudják hozni. Direkt így van kitalálva a szint, hogy ne tudják sokan elérni, és a különböző, egyéb kvalifikációs eredmények alapján töltik fel a mezőnyt. Tavaly a világbajnokságra nagyon egyszerű volt a kvalifikáció menete, a legjobb eredményed számított, vagyis a világranglista első 32 helyezettje utazott. Az olimpián ennél bonyolultabb a rendszer: az idénybeli legjobb öt eredményed átlagát veszik figyelembe, ezzel egyébként a különböző csalásokat, „bemondásra” született eredményeket próbálják kiszűrni. Viszont, a különböző szintű versenyeket kategorizálják A-tól F-ig, fontossági sorrendben. A világbajnokság például A kategóriás, egy országos bajnokság pedig B. A versenyekért pedig bónuszpontok is járnak, minél magasabb kategóriájú versenyen érsz el helyezést, annál több bónusz jár.

- Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy érdemes a hátralévő időben a minél magasabb kategóriájú versenyekre koncentrálni. Hol láthatunk legközelebb versenyen?
- Mivel a betegségem miatt megcsúszott a felkészülésem, ezért az volt az eredeti terv, hogy csak a tavasszal indulok először versenyen, és megpróbálok olimpiai szint közelében dobni. A szakosztályvezetőnk és az edzőm konzultációja alapján viszont úgy döntöttünk, hogy a tervezettnél korábban, már a Téli Dobó Bajnokságon is ott leszek, illetve utazok a portugáliai Európa Kupára is, ahol két éve sikerült dobogóra állnom. Nem sajnálom, hogy így alakul, mindkettő kedves helyszín a számomra, de az biztos, hogy bele kell húzni a felkészülésbe!

- Mi mást is kívánhatnánk, mint nagyon jó eredményeket ezekre a versenyekre, és reméljük, láthatunk Tokióban is!
- Köszönöm szépen, elrakok egy keveset a jókívánságokból a kemény alapozásra is!

 

Boldizsár Márton

Cikkajánló

Ki nem találná, mi magyar bajnokunk hivatása!

A budapesti világbajnokságra készülő atlétánk, Csóti Jusztina beavatott minket különleges munkájába – VIDEÓ!

Remek bronzérem a dobó Európa-kupáról

Az FTC gerelyhajító tehetsége, Herczeg György az U23-as korosztályban állhatott dobogóra.

Két bajnoki cím a Téli Dobó Magyar Bajnokságon

Diszkoszvetésben és gerelyhajításban is ferencvárosi atléta nyakába került az aranyérem.

Máté Tamás 36 km/ó felett tölti az életét!

A fedettpályás 200 méteres rekordot 38 év után megdöntő atlétánk a hobbijaiba is beavatott – VIDEÓ!

Két bajnokunk lesz ott az Európa-bajnokságon

Csóti Jusztina 60 méteren, Pap Kristóf távolugrásban indul a Fedettpályás Atlétika Európa-bajnokságon.

Atlétáink kibérelték a dobogót a Magyar Bajnokságon

Junior és ifjúsági atlétáink remekeltek a korosztályos bajnokságon. • Fiatal futónk is két éremmel zárt.

Csúcsdöntés és aranyérmek Nyíregyházán

Az FTC sprintere egyéniben és csapatban is nyert vasárnap, sőt, egy régi rekordot is megdöntött.

Jó kezdés a fedettpályás bajnokság első napján

Az FTC versenyzője, Pap Kristóf rögtön az első versenyszámot megnyerte Nyíregyházán.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin