2021. június 11.
Huszák: „Továbbra is úgy érzem, kijuthatok Tokióba!”
A Fradi diszkoszvetője a májusi Európa Kupa-győzelem után továbbra is harcban áll Tokióért – INTERJÚ!

Huszák János az időről időre felbukkanó nehézségek ellenére is töretlenül halad álma, az olimpiai szereplés megvalósítása felé. A Ferencváros diszkoszvető kiválósága a 2019-es, világbajnoki részvétellel fűszerezett év után 2020-ban is kiváló idényt zárt. Megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot és életében először magyar bajnok lett szabadtéren is. Az év második felében a koronavírus-járvány miatt kockázatossá váló határátlépések miatt dobóatlétánknak nehéz döntést kellett meghoznia, családját és klubját hátrahagyva hosszabb időre rendezkedett be a horvátországi Zágrábban, ahol jelenleg is edz.

Jani ezen a nehézségen is túltette magát, és a halasztás miatt olimpiai évvé előlépő 2021-et is remekül indította. Márciusban egy spliti versenyen pályafutása második legjobb dobásával, 64,39 méterrel második lett, majd rajthoz állt a Horvát Dobó Bajnokságon, amit 63.26 méteres teljesítménnyel meg is nyert. Áprilisban már itthon, a szombathelyi dobóversenyen döntötte meg öt év után saját egyéni csúcsát, 65,38 méteres eredményével pedig természetesen győzött. A legnagyobb dobás pedig csak ezután következett – ha a szó szoros értelmében nem is, képletesen mindenképpen. A szintén Splitben megrendezett Dobó Európa Kupán ugyanis Huszák 65,35 méterig jutott, így mindössze 3 centiméterrel maradt el egyéni rekordjától, a versenyt viszont így is megnyerte!

Néhány hónapon belül megjött tehát pályafutása két legjobb eredménye, amelyekkel továbbra is harcban áll a tokiói olimpiai kvótáért. Kiválóságunkat a kvótaszerzési harcról és a kvalifikációs időszak lezárultáig hátralévő feladatokról, valamint ennek fizikai és lelki hátteréről kérdeztük.

- A tavasszal néhány héten belül megdobtad életed két legjobbját, az egyikkel ráadásul az Európa Kupát is megnyerted. Mi történt veled azóta?
- Az Európa Kupa-győzelem után, ami miatt természetesen nagyon boldog voltam és vagyok, még két hétig a városban edzőtáboroztunk. Utána hazautaztam kis időre, megkaptam a második koronavírus elleni védőoltásomat is. Pár napos pihenő után két verseny is szerepelt a programban, ezeken viszont sajnos nem tudtam hozni az elvárható szintet. Kisebb technikai hibákat vétettem, de ilyen a sport, időnként előfordulnak hullámvölgyek. Ezúttal is ilyesmiről van szó, de inkább most jöjjön, mint a legfontosabb versenyeken.

- Ha már szóba kerültek a legfontosabb versenyek, a legfontosabb kérdés: hogy állsz jelenleg az olimpiai kvalifikációs rangsorban?
- Diszkoszvetésben összesen 32 versenyző lesz ott Tokióban, én pedig az eddigi eredmények alapján jelenleg a 32., vagyis kijutó helyen állok! Nem lehetek azonban nyugodt, hiszen vannak még versenyek, amelyeken változhat a rangsor, a teljes biztonságot pedig a 66 méteres, automatikus olimpiai szint megdobása jelentené.

- Hogy néz ki a június végén záruló kvalifikációs időszakig hátralévő programod, milyen versenyeken harcolhatsz még az olimpiai szintért?
- Nagyon húzós két és fél hetes időszak vár rám! A nagy menetelés június 9-én kezdődött egy ausztriai versennyel, ahol 63,56 métert dobtam. Ez mindenképpen pozitív, hiszen úgy fest, kilábaltam a hullámvölgyből. A két rosszabbul sikerült verseny után sokat dolgoztunk és dolgozunk jelenleg is a technikai hibák kijavításán, ez pedig ilyen versenydömping mellett egyáltalán nem egyszerű, hiszen párhuzamosan kell figyelnem a mozgásom rendezésére, és közben arra is, hogy a lehető legnagyobbat dobjam. De az edzőmmel együtt azon vagyunk, hogy ez sikerüljön! Ami az említett két és fél hetet illeti, szombaton utazom Stockholmba, ugyanis meghívást kaptam a World Continental Tour nevű bronzkategóriás versenyre, ahol vasárnap dobok, onnan pedig hétfőn egyenesen Prágába repülök, mert június 15-én kedden már a csehországi Kladnóban állok dobókörbe szintén bronzkategóriás versenyen. Ezek a viadalok nagy lehetőséget biztosítanak a kvalifikációs pontok gyűjtésére, de akár az automatikus olimpiai szintet is teljesíthetem! Ezzel viszont még nem ér véget az őrület, az ezt követő hétvégén több fradista csapattársammal ott leszünk a bulgáriai csapat Európa-bajnokságon, majd jön az utolsó nagy verseny, június 27-én vasárnap Debrecenben a Magyar Bajnokság.

- Lelkileg mennyire megterhelő ez az időszak?
- Remekül érzem magam, és éppen elég motivációt jelent, hogy az olimpiai szereplésért állok harcban. Továbbra is abszolút úgy érzem, képes vagyok elérni ezt a célt. Olyannyira, hogy még a 66 méteres automatikus szint megdobásáról sem tettem le, de ha az nem jön össze, még akkor is ott van a pontozásos ranglista. Szóval minden erőmmel azon vagyok, hogy néhány hét múlva azt mondhassam, Tokióban találkozunk!

Cikkajánló

Csóti és Molnár az olimpiai részvételért küzd váltóban

Olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt Csóti Jusztina és Molnár Attila.

Exkluzív riport a Fradi vb-hősének otthonából

Atlétánk, Molnár Attila Balatonfüreden tartott emlékezetes kirándulást a FradiMédia stábjának - VIDEÓ

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

Herczeg György kilencedik lett a Dobó Európa Kupán

Az FTC fiatal gerelyhajítója az A-döntőben volt érdekelt.

Molnár Attila ötödik a fedettpályás vb-n 400 méteren

Futó atlétánk kiválóan teljesített a glasgowi fedettpályás világbajnokságon.

Sas Sándor ezüstérmes lett az ob-n

A Fekvenyomó Magyar Bajnokságon remekelt sprotolónk.

Molnár országos csúccsal döntős a fedettpályás vb-n!

Atlétánk ott lesz a 400 méter fináléjában Glasgowban, méghozzá a harmadik legjobb idővel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin