archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2018. december 29.
Ilyen volt a szakosztályok éve I.
A Ferencvárosi Torna Club nem csak az olyan kiemelt csapatsportágakban zárt sikeres évet, mint a kézilabda vagy a vízilabda, hanem az egyéni- és az egyéb csapatsportágakban is.

Kétrészes sorozatunk első részében januártól júniusig elevenítjük fel a legemlékezetesebb szakosztályi sikereinket az egyéni és az egyéb csapatsportágakban.


Akrobatikus torna

Az FTC akrobatikus tornászainak első komoly idei megmérettetése az Abony Kupa volt, ahonnan csapatunk négy aranyéremmel tért haza. Április elején válogatott vegyes párosunk, Vadász Heléna és Nyári Zsolt a világbajnokságon jártak, ahol a 11-16 évesek korosztályos versenyén a 10. helyen végeztek. Zsolt és Léna a Fradi TV-ben is bemutatkoztak.



Csapatunk a MOVET Kupán is remekelt, négy aranyérem lett a fradisták mérlege. Májusban ismét megrendeztük a hagyományos Fradi Kupát, amelyen hat egységünk állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A népligeti versenyen készült képgaléria IDE kattintva érhető el. Az első félévet a versenynaptár negyedik pontszerző versenye, a BASE Kupa zárta, amelyen tíz induló egységünkből hét a dobogón végzett.

Atlétika

Magyar bajnokunk, a távolugrásban és 200 méteres síkfutásban is remeklő Szabó László kezdte a szakosztály évét januárban egy bécsi nemzetközi versenyen, ahol három számban indult, két ezüstérme mellé pedig 200 méteren egyéni csúccsal győzött. Mégsem volt teljesen elégedett:


„Az alapozás után ez egy nagyon korai verseny volt, talán még ez is edzésnek fogható fel. Az első számom a 60 méter volt, 6,95-öt futottam, ami nem rossz. A távolugrásban 7,22-t ugrottam, a rohamommal sajnos voltak problémák, de az országos bajnokságig rendben lesz. A nap végén ötórás várakozás után elég fáradtan vágtam neki a 200 méternek. Azzal próbáltam motiválni magam, hogy ez az én igazi számom, össze kell szednem magam! Sajnos kimerülten nagyon rosszul futottam, de ennek ellenére összejött az egyéni csúcs, a 21,75 másodperc két tizeddel jobb az eddigi legjobbamnál. De fedettpályán biztos vagyok benne, hogy hatalmasat tudok javítani még ezen is! Összességében persze nagyon jó évkezdet volt ez a verseny” – értékelt kiválóságunk.

Laci hamarosan a BOK-Csarnokban, a Budapest Régió Nyílt Fedettpályás Bajnokságon tovább javított egyéni csúcsán, a 21,64 másodperc egyben pályacsúcsot is jelentett 200 méteren. A Fradi összesen hat éremmel zárta a versenyt.

A fedett pályás országos bajnokságon februárban két arany-, három ezüst- és két bronzérem lett az FTC mérlege, legeredményesebbünk a két elsőséget szerző Galambos Tibor lett, aki ezzel ekkor már 17-szeres magyar bajnoknak mondhatta magát. Tibin néhány évvel korábban még életmentő műtétet kellett végrehajtani, történetét a Fradi TV is feldolgozta.



Huszák János és Sas Sándor is jól indították az évet, nehézatlétánk diszkoszvetésben megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot, míg paraerőemelőnk, aki a versenysport mellett saját autószerelő műhelyt vezet, Tápiószelén megszerezte 19. magyar bajnoki címét.



Huszák nem sokkal később a nemzetközi porondon is letette névjegyét, az olimpiai bajnokot is megelőzve bronzérmes lett a Dobó Európa Kupán. Kiváló gyaloglónk, Tokodi Dávid márciusban címvédőként vágott neki az országos bajnokság 50 kilométeres távjának, ezúttal ezüstérmet szerzett a versenyen. Az utánpótlás korosztályok is zsákszámra szállították az érmeket a különböző korosztályos versenyekről, köztük az országos bajnokságokról is. A Fradi atlétái csapatként is remekül helyt álltak, májusban negyedik helyen jutottak be az országos Csapatbajnokság döntőjébe. Ebben a hónapban Sas Sándor is újra remekelt, ezüstérmet szerzett a franciaországi paraerőemelő Európa-bajnokságon. Az első félévre a koronát a Felnőtt Magyar Bajnokság tette fel, amelyen a Ferencváros atlétái összesen három arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek.

„Nagyon jól sikerült a hétvége, szépen szerepeltünk. Ugyanakkor néhány versenyszámban jobb eredményt vártam és bíztam benne, hogy esetleg Európa-bajnoki szintet teljesítünk. Kiemelkedő volt a három aranyérmünk és külön öröm, hogy az elmúlt időszakban nem szereztünk ilyen sok dobogós helyezést. Tisztán látszik, hogy fokozatosan fejlődnek a versenyzőink és remélem, hogy hamarosan odaérünk a nemzetközi mezőnyhöz. Szabó Laci és Galambos Tibi kiemelkedően teljesített, amit ők tudnak, azt nagyon profin lehozták. Bevallom őszintén Huszák Jánostól jobb eredményt vártam, de bízom benne, hogy a Gyulai Memorialon még lesz lehetősége megdobni az Eb-szintet. Varga Dánielben is több volt, de ő még nagyon fiatal, van bőven ideje ebben a sportágban. Azt kell, hogy mondjam, a 4x400 méteres gyorsváltónkkal számolni kell a folytatásban. Meg merem kockáztatni, hogy ha lesz majd egy olyan verseny, ahol Szabó Laci is tagja lesz a csapatnak, akkor biztosan bajnok a Fradi. Most Lacinak alapvetően a 200 méter és a távolugrás volt a fontos, így nem futott a váltóban. Ez egy nagyon jó eredmény abból a szempontból is, hogy az ország két legjobb váltójától csak néhány tizedmásodperccel maradtunk el” – értékelte a szezon egyik legfontosabb versenyét Vágóné Solti Mária szakosztályvezető.


Birkózás

A szakosztály legnagyobb 2018-as eredménye kétségkívül Bácsi Péter októberi budapesti csodás világbajnoki győzelme volt, de az év első fele is bővelkedett a sikerekben. Az utánpótlás korosztályok szinte számolatlanul szállították a különböző hazai és nemzetközi versenyekről a helyezéseket, de a felnőttek sem akartak elmaradni mögöttük: azóta már kétszeres világbajnok klasszisunk például februárban egy kubai nemzetközi versenyről tért haza győztesen, de márciusban Miskolcon megszerezte pályafutása hetedik magyar bajnoki címét is a kötöttfogású országos bajnokságon. Májusban rendezték a birkózó Extraliga csapatbajnokság első fordulóját, amelyen csapatunk tisztesen helytállva a negyedik helyen zárt, innen várhatta a novemberi folytatást. Ugyanebben a hónapban Szabados Noémi ezüstérmes lett a kadet Eb-n Szkopjéban, míg júniusban Bácsi Péter, Váncza István és Németh Iván révén a Fradi egy ezüst- és két bronzérmet hozott el Győrből a Magyar Nagydíj Polyák Imre Emlékversenyről.

Curling

A naptári év első fele hagyományosan a curlingszezon végét jelenti, ezúttal sem volt ez másképp. Márciusban értek véget a magyar bajnokság küzdelmei, amelyben a férfiaknál az FTC Share On Stone csapata, soraiban az előző évi Európa-bajnokságot is megjárt játékosokkal, a harmadik helyen végzett. A hölgyeknél az FTC End Hunters a hatodik helyen zárt.

„Az Európa-bajnokság után néhány változást eszközöltünk a csapat felállásában, emiatt viszont a nevünket is meg kellett változtatnunk. Sajnos a hétvégi rájátszásban az új összeállításban nem sikerült döntőbe jutnunk. A harmadik helyért vívott mérkőzésen viszont legyőztük a másik ferencvárosi csapatot, a Jaguarst. Bár éremmel fejeztük be a csapatbajnokságot, ez némi visszalépés a tavalyi bajnoki címünkhöz képest” – mondta Fóti Balázs, az FTC Share On Stone játékosa.


Kajak-kenu

Kajakosaink számára szokás szerint a felkészülésé volt a főszerep az év első hónapjaiban. A portugáliai edzőtábor után már a szezon elején, májusban jött az első siker: Petró Ádám maratoni országos bajnok lett Szegeden.





A következő időszak a válogató versenyeké volt, amelyeken szintén jól szerepeltek kajakosaink, míg Fekete Dorina kijutott a nyári horvátországi maratoni Európa-bajnokságra.

Ökölvívás

Magyar bajnok ökölvívónk, Szaka István sikerével indult az év bokszolóink számára, aki februárban megvédte címét a Bocskai István Emlékversenyen.



Szaka ezután bemutatkozott a World Series Boxing nevű versenysorozatban is, az U22-es Európa-bajnokságtól azonban az első körben búcsúzni kényszerült. Májusban Tallósi Péter következett, aki 81 kilogrammban megnyerte a Budapest Bajnokságot. Ugyanezen a versenyen Simon Boglárka is győzni tudott. Júniusban a fiatalabb korosztály is megmutatta magát, Rostás Armandó aranyérmes lett a Varga Viktor Emlékversenyen.

Szinkronúszás

A szezon márciusban kezdődött szinkronúszóink számára, akik rögtön egy remek eredménnyel nyitottak: a székesfehérvári Orka Kupán a 12 év alatti kezdők csapatversenyében a Fradi bronzérmet szerzett. Áprilisban Budapesten rendezték az országos bajnokságot, ahol a Fradi egy utánpótlás hetedik helyezéssel tette le névjegyét. A tavasz nagy eredménye volt az is, hogy a szakosztály mostantól minden igényt kielégítő, modern helyen dolgozhat a sikerekért.



Teke

Februárban a Budapesti Területi Felnőtt Egyéni Bajnokságon kezdték az évet az FTC tekézői, ahol a hölgyeknél egy bronzéremmel zártunk, míg az uraknál a Fradi kibérelte a teljes dobogót. Márciusban hatalmas sikert könyvelt el a szakosztály: leány csapatunk megnyerte az ifjúsági női Szuperligát!

„Az utolsó előtti fordulóban a szezon legizgalmasabb mérkőzésén legyőztük a BKV Előrét, így lépéselőnybe kerültünk velük szemben. Az utolsó fordulóban sikerült nyernünk Tatabányán, így biztossá vált a bajnoki címünk és azt is kiemelném, hogy csak két vereséget szenvedtünk az idény során. Amikor elgurítottuk az utolsó golyót, felhangzott a „bajnokcsapat”, ami hihetetlenül jól esett! Nekem ez volt a harmadik szezonom a Fradiban és nagyon örülök, hogy végre összejött az arany, mivel az első két évben csak ezüstérmesek lettünk. Úgy érzem, nagyot küzdöttünk azért, hogy idén már az ezüstnél fényesebb érem kerüljön a nyakunkba” – mondta a mieink játékosa, Hegedűs Tímea.

„Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak, így előnyből várhattuk az utolsó fordulót, hiszen korábban legyőztük a BKV Előrét. Tatabányai győzelmünkkel és riválisunk győri vereségével viszont még biztosabb sikert arattunk. A lányok tavaly is ott voltak a dobogón, így egyértelműen nagy előrelépés ez az aranyérem. Azt gondolom, hogy ez az eredmény is mutatja, hogy a Fradinak remek az utánpótlása, hiszen az ifjúsági világbajnok Hári Boglárka már a felnőttek között is rendszeresen játszik, a világkupa-győztes Hegedűs Tímea és Barkóczi Klára pedig korosztálya egyik legjobbja” – tette hozzá szakosztályvezetőnk, Mátraházi István.


Júniusra is maradtak fradista tekés sikerek: Tóth Andrea aranyérmes lett a nők egyéni, sprint és összetett országos bajnokságán, míg férfi csapatunk bejutott a Magyar Kupa egri döntőjébe, ahol egy hajszállal maradt le csupán a nemzetközi kupaindulást jelentő első helyről.

Torna

Felmérő versennyel indult az év márciusban tornászaink számára, majd mérföldkő következett Babos Ádám életében: kiváló versenyzőnk egy budapesti válogatón visszatért súlyos sérüléséből, és új gyakorlattal készült a szezonra.



A nőknél és a férfiaknál is sorra születtek a szép eredmények a korosztályos versenyeken, idén is megrendezték a Népligetben a hagyományos utánpótlás versenyt, a Zsebibaba FTC Albert Kupát.Júniusban Boncsér Krisztián Koperben negyedik lett talajon az aktuális Világkupa-fordulóban, míg a fradisták minden korosztályban kiválóan szerepeltek a Budapest-Vidék Bajnokságon és Csapatbajnokságon. A hónap végén Balázs Krisztián kvalifikálta magát az Ifjúsági Olimpiára – mint tudjuk, ez egy fontos momentum volt az év második fele szempontjából, míg csapatunk mindössze egyetlen tized ponttal maradt le az első helyről a csapatbajnokság első fordulójában.


Triatlon

A tavasz Délkelet-Ázsiában nemzetközi versenyeken induló triatlonosunkról, Halász-Eberhardt Annáról szólt, aki Malajziában és Szingapúrban is rangos versenyen tudott győzni. A fiatalok ezúttal is szépen szerepeltek a házi rendezésű Sport XXI. Aquatlon budapesti regionális döntőn, míg a kiváló paratriatlonos, Lévay Petra is letette névjegyét a Fradi színeiben: második lett a spanyolországi világkupán, majd negyedik lett egy Japánban rendezett nemzetközi versenyen.



Úszás

A szakosztály egyik pillére továbbra is az utánpótlás, hétvégéről hétvégére zsákszámra szállítják fiataljaink az érmeket a különböző országos és nemzetközi úszó megmérettetésekről, ebben a tekintetben 2017-hez képest szerencsére nem változott a helyzet. Emellett a Fradi klasszisa, Verrasztó Dávid nemzetközi sikereitől volt hangos a sajtó az év során: Dávid februárban a Golden Tour versenysorozat nizzai állomásán nyitott két éremmel, de társa, Biczó Bence is szerzett egy ezüstérmet. Nyílt vízen is letettük a névjegyünket, Székelyi Dániel Dél-Afrikában 5 és 10 kilométeren is aranyérmes tudott lenni nemzetközi versenyen. Márciusban Verrasztó és Biczó a Camille Muffat Emlékversenyről szállították az érmeket a rangos nemzetközi mezőnyből, míg Székelyi Izraelben lett ezüstérmes 5 kilométeren az Európa-kupán.

Március végén rendezték az úszók Országos Bajnokságát, amelyet végül az FTC régen látott remek eredményekkel, egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta.

„Nagyon jól alakult számunkra az országos bajnokság, hiszen az eredményeink alapján az összesített pontverseny hatodik helyén végeztünk, ami óriási javulás a tavalyi 24. pozíciónkhoz képest. Főleg azért is nagy szó ez a helyezés, mert a fő célunk a legjobb tízbe kerülés volt, ezért nagyon elégedett vagyok. Hozzá kell tennem, hogy az utánpótláskorú versenyzőink közül szinte mindenki beteg volt. Szintén nagy öröm számunkra, hogy a remekül szereplő Török Dominik Márk bekerült az utánpótlás válogatottba. A felnőttek közül akitől vártuk a kötelezőt, az hozta, elsősorban Verrasztó Dávidra gondolok. Az viszont nagyon bosszantó, hogy rendkívül pechesek voltunk. Szokol Szonja négy, Biczó Bence pedig öt tized másodperccel maradt le a dobogóról, Remélem, hogy legközelebb a szerencse is mellénk áll végre” – összegzett az OB után Orosz Andrea szakosztályvezető.

A következő hónapok is a nemzetközi sikerekről szóltak Verrasztó és Biczó révén, míg hosszútávúszóink is újabb nemzetközi versenyekről tértek haza éremmel. Utánpótlásunk pedig továbbra is elképesztő ütemben termelte a sikereket, amely elsősorban a jó környezet, és a szakszerű edzői munka ötvözetéből kialakult műhelynek köszönhető.



Vívás

Vívó szakosztályunk továbbra is a tőr szakágat építi, és elsősorban az utánpótlásra helyezi a hangsúlyt. A fiatal fradista vívópalánták a Solti Antal mesteredző vezette műhelyben pallérozódva az úszókkal próbálják felvenni a versenyt abban, milyen ütemben szállítják az érmeket hétről hétre a különböző korosztályos versenyekről. Márciusban Szocsiban a Kadet és Junior Európa-bajnokságon a magyar válogatott színeiben is ott volt három fradista, Szemes Gergő csapatban a negyedik helyen zárt, míg Zsoldosi Karolina és Fekete Hanga a magyar csapat tagjaként hetedik lett. Ebben a hónapban négy kör után véget értek a Magyar Kupa küzdelmei is, a Fradi férfi tőrözői második helyen zártak. Áprilisban Szemes Gergő és Zsoldosi Karolina ismét letették névjegyüket, megnyerték a kadet Magyar Kupát, míg a következő hónapok további korosztályos bajnoki és kupasikereket hoztak.


Cikkajánló

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

Herczeg György kilencedik lett a Dobó Európa Kupán

Az FTC fiatal gerelyhajítója az A-döntőben volt érdekelt.

Molnár Attila ötödik a fedettpályás vb-n 400 méteren

Futó atlétánk kiválóan teljesített a glasgowi fedettpályás világbajnokságon.

Sas Sándor ezüstérmes lett az ob-n

A Fekvenyomó Magyar Bajnokságon remekelt sprotolónk.

Molnár országos csúccsal döntős a fedettpályás vb-n!

Atlétánk ott lesz a 400 méter fináléjában Glasgowban, méghozzá a harmadik legjobb idővel.

Molnár Attila elődöntős a fedettpályás vb-n

A Glasgowban zajló viadalon atlétánk 400 méteren futamgyőztesként jutott tovább.

Remek évkezdés Herczeg Györgytől

Gerelyhajítónk idei első versenyén majdnem megdobta a 80 métert.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin