2021. január 22.
Magyar bajnokunk „nem izgulna” a tokiói kvóta miatt
Diszkoszvetőnk, Huszák János legyőzte a koronavírust és a következő versenyen olimpiai szintet dobna – INTERJÚ

Az FTC nehézatlétája tavaly remekelt. Megnyerte a Téli Dobó Bajnokságot és életében először magyar bajnok lett szabadtéren is. A Horvátországban edző Huszáknak októberben a koronavírus miatti intézkedések miatt döntenie kellett, hogy hazajön, vagy kint folytatja a felkészülését. A jelenleg Splitben tartózkodó magyar bajnokunkkal az elmúlt hónapok nehézségeiről, a közelgő versenyekről és az olimpiai álmokról beszélgettünk.

Fotó: Huszák János Instagram- Akár azt is mondhatnánk, hogy ezer éve nem találkoztunk. Pontosan mióta nem voltál itthon?
- Október 11-én jöttem ki, szóval azóta nem jártam Magyarországon. Az volt a terv, hogy az alapozást két- és egyhetes turnusokban végezzük el, tehát két hétig Zágrábban edzem, majd a könnyebb, egyhetes tréninget otthon csinálom végig. Aztán a koronavírus berobbanásával kockázatossá vált a határátlépés kéthetente. Ezért nem szerettük volna kockáztatni a felkészülést és egyeztetve az edzőmmel, Vágóné Solti Mária szakosztályvezetővel és szövetséggel úgy döntöttünk, hogy Horvátországban maradok. Az edzőm így mind a keményebb, mind a könnyebb hetekben láthat és segíthet.

- Lelkileg mennyire volt nehéz ez az időszak, hiszen a családod itthon van, elmaradt a karácsony, az újév.

- Ez volt a kemény része. Két hétre jöttem ki és most már három és fél hónapja itt vagyok. Eleinte nagyon mentem volna haza, az ünnepekre főleg. Idővel viszont megfordult a helyzet afelé, hogy mi a célom és annak rendelek alá mindent.

- Milyen célokat fogalmaztál meg erre az évre?

- Az elsőszámú cél az olimpiai kijutás. Rövidtávú tervem, hogy olyat dobjak a Téli Országos Bajnokságon és az Európa Kupán, amelyet még sohasem értem el. Az olimpia esetében viszont nem állnánk meg kijutásnál, döntőben szeretnék szerepelni.

 

- Így három és fél hónap kint töltött idő után milyen fizikális állapotban vagy?

- Most már azt érzem, hogy jól vagyok.

- Nocsak! Most már?

- Kevesen tudják, de november végén, amikor eljöttünk edzőtáborba két hétre Splitbe, akkor az első héten elkaptam a koronavírust. Ráadásul a szaglás és az ízérzékelés vesztése mellett a súlyosabb tünetek, mint a láz, a légzési nehézségek és az erős szívdobogás is jelentkezett. Ezután ismét mérlegelnem kellett, hogy legyen. A szüleimet otthon és a zágrábi hostelt, ahol lakom, azt sem szerettem volna veszélyeztetni, de adódott egy lehetőség. Az egyik edzőtársam szüleinek vannak apartmanjai itt Dél-Horvátországban és megkérdezték, hogy ott tölteném-e a karantén időszakot. Nagy örömmel elfogadtam és a két hétből négy lett, de már a karantén után elkezdtem mozogni. Volt dobópálya, konditerem és most már jó formában vagyok. Igaz, nem ott tartunk, ahol szerettünk volna, hiszen két hét és a vírus miatti lábadozás ideje is kiesett. Múlt héten például egyéni csúcsot dobtam edzésen. Nagy köszönettel tartozom az edzőmnek, a csapattársaimnak, a Ferencvárosi Torna Clubnak és a magyar szövetségnek, mert nagyon sokat segítenek a felkészülésemben.

- Hogyan áll össze az idei versenynaptár?

- Ebben az időszakban két versenyünk van, a már említett Téli Országos Bajnokság és az Európa Kupa. Vasárnap már Zágrábban leszek, ahol négy hetet töltök el, majd újabb két hét Splitben és ott rendezik meg a Horvát Országos Bajnokságot, amelyen elindulok, de mivel ez egy időben van a magyar ob-val, azon nem versenyzem.

- 66 méter. Ha ez megvan, akkor Tokióban vagy.

- Az olimpiai szint teljesítésének határideje június 30., jó lenne addig megdobni. A téli, kora tavaszi két versenyen rendre jól szoktam szerepelni és most azt is kitűztem magam elé, hogy talán az egyik versenyen összejöhet a 66 méter. Ha nem sikerült, akkor majd megdobom a szezon során. Egyébként úgy is ki lehet jutni az olimpiára, hogy a legjobb öt verseny átlagát nézik. Jelenleg a ranglistán a 37. helyen állok és ugye a legjobb 32 jut ki Tokióba. Így sikerült kvalifikálnom magam a világbajnokságra is, de most már nem szeretnék közel egy hónapot azon izgulni, hogy kiesik-e előlem valaki, vagy megdobom-e. Sikerülni fog!

Molnár Péter

Cikkajánló

Csóti és Molnár az olimpiai részvételért küzd váltóban

Olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt Csóti Jusztina és Molnár Attila.

Exkluzív riport a Fradi vb-hősének otthonából

Atlétánk, Molnár Attila Balatonfüreden tartott emlékezetes kirándulást a FradiMédia stábjának - VIDEÓ

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

Herczeg György kilencedik lett a Dobó Európa Kupán

Az FTC fiatal gerelyhajítója az A-döntőben volt érdekelt.

Molnár Attila ötödik a fedettpályás vb-n 400 méteren

Futó atlétánk kiválóan teljesített a glasgowi fedettpályás világbajnokságon.

Sas Sándor ezüstérmes lett az ob-n

A Fekvenyomó Magyar Bajnokságon remekelt sprotolónk.

Molnár országos csúccsal döntős a fedettpályás vb-n!

Atlétánk ott lesz a 400 méter fináléjában Glasgowban, méghozzá a harmadik legjobb idővel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin