2021. július 16.
Az FTC olimpiai bajnokai 12. rész: Felkai László
Portrésorozatunk 12. részében egykori vízilabdázónk, Felkai László életéről és pályafutásáról olvashatnak.

Olimpia. A szó, amely a földkerekség legnagyobb sportrendezvényét jelenti. Azt a sporteseményt, amelyet négy évente az egész világ vár, amelyre az egész világ figyel. Így teszünk most is, a világjárvány miatt egy évvel halasztott tokiói olimpiához egyre jobban közeledve. Az olimpiai játékokon győzni minden sportoló álma, amely azonban nem mindenkinek, sőt csak nagyon keveseknek adatik meg. Most induló sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Az 1964-es tokiói olimpia vízilabda bajnoka volt egy ifjú tehetség, aki már évek óta kirobbanthatatlan tagja volt a világhíres magyar válogatottnak, Felkai László.

Felkai László 1941. március 1-én, Budapesten született. Már 1950-ben az ÉDOSZ úszója lett, ahol korosztályában kiváló eredményeket ért el. A bátyja, Imre azonban nemcsak úszott, vízilabdázott is, így nem csoda, ha a kistestvér érdeklődése is egyre inkább a csapatjáték felé fordult. Nagyon korán, 1957 januárjában, még a 16. születésnapja előtt bedobták a mélyvízbe, azaz bekerült az FTC első csapatába. Ha már bekerült, ki sem jött onnan, még annak az évnek a végén MNK győzelmet ünnepelhetett. Egyenes útja volt a válogatottba is, már az 1960-as római olimpián is részt vett, ráadásul nemcsak pólóban, hanem 200 méteres mellúszásban is. 1962-ben tagja volt az Európa-bajnok magyar vízilabda válogatottnak, majd jöhetett az 1964-es tokiói olimpia.

A magyar válogatottnak 1964 után is aktív tagja maradt, pályafutásába még belefért az 1968-as olimpia is, ahol 1960-hoz hasonlóan bronzérmet szerzett. A Fradival 1962-ben nyerte meg első magyar bajnoki címét, amelyet 1968-ig még további három követett, így összesen négyszeres magyar bajnok. Emellett az 1957-es első MNK győzelmet is követte még öt, az utolsó 1969. decemberében, amely cím az utolsó FTC-ben elért címe volt, utána 1977-ig a Bp. Spartacusban folyatta a pályafutását. 1978-tól már mint edző tűnt fel a medencék partjain, 1980 végéig a Spartacust edzette, utána azonban szeretett klubja, a Fradi következett. Hiába volt világklasszis játékos, edzőként nem jöttek az eredmények, így 1982 végén már elköszöntek tőle. Innentől kezdve „elege lett” a felnőtt csapatokból, csupán a gyerekekkel foglalkozott, tanította őket a vízilabda fortélyaira. A civil életben 1965-ben villamosmérnöki oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Tévedhetetlen kezű világklasszis játékos volt, aki a jobb oldalon lehetetlennek tűnő helyzetekből is képes volt gólt szerezni. Egyáltalán nem véletlen, hogy 2000-ben beválasztották a XX. század magyar vízilabda válogatottjába. Felkai László 2014. április 10-én Budapesten hunyt el, az Óbudai temetőben a családi sírboltban nyugszik.

Az FTC 100 éves jubileumának alkalmából az FTC népligeti sportcentrumában felállított mellszobrát Seregi József készítette.

Emlékét tisztelettel őrizzük, sikereit nem feledjük.

FTC Múzeum

Felhasznált irodalom és weblapok:
http://www.olimpia.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Felkai_László_(vízilabdázó)
http://intezet.nori.gov.hu/nemzeti-sirkert/felkai_laszlo/
www.kozterkep.hu

Cikkajánló

Az FTC olimpiai bajnokai 24. rész: Székely Bulcsú

Olimpiai bajnokainkat bemutató portrésorozatunk 24. részében Székely Bulcsú vízilabdázóról olvashatnak.

Az FTC olimpiai bajnokai 23. rész: Kósz Zoltán

Portrésorozatunk 23. részében a 2000-es olimpián aranyérmet nyert vízilabdakapust, Kósz Zoltánt mutatjuk be.

Az FTC olimpiai bajnokai 22. rész: Sike András

Sorozatunk 22. részében következik a szöuli olimpián aranyérmes birkózó, Sike András története.

Az FTC olimpiai bajnokai 21. rész: Magyar Zoltán

Sorozatunk 21. részében következik a két olimpián is aranyérmes tornász, Magyar Zoltán története.

Az FTC olimpiai bajnokai 20. rész: Gerendás György

Sorozatunk 20. részében következik a montreali olimpián aranyérmes vízilabdázó, Gerendás György története.

Az FTC olimpiai bajnokai 19. rész: Hesz Mihály

Sorozatunk 19. részében következik a mexikói olimpián aranyérmes kajakos, Hesz Mihály története.

Az FTC olimpiai bajnokai 18. rész: Juhász István

Sorozatunk 18. részében következik a negyedik mexikói olimpiai bajnok FTC-labdarúgó története.

Az FTC olimpiai bajnokai 17. rész: Szűcs Lajos

Sorozatunk 17. részében a VVK-döntős Fradi és a válogatott labdarúgó legendájáról olvashatnak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most