2021. július 19.
Az FTC olimpiai bajnokai 17. rész: Szűcs Lajos
Sorozatunk 17. részében a VVK-döntős Fradi és a válogatott labdarúgó legendájáról olvashatnak.

Olimpia. A szó, amely a földkerekség legnagyobb sportrendezvényét jelenti. Azt a sporteseményt, amelyet négy évente az egész világ vár, amelyre az egész világ figyel. Így teszünk most is, a világjárvány miatt egy évvel halasztott tokiói olimpiához egyre jobban közeledve. Az olimpiai játékokon győzni minden sportoló álma, amely azonban nem mindenkinek, sőt csak nagyon keveseknek adatik meg. Most induló sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Még mindig Mexikó, még mindig labdarúgás. A következő ferencvárosi olimpiai bajnok Szűcs Lajos.

Apatintól a válogatottig

Szűcs Lajos a Vajdaságban, Apatinban született 1943. december 10-én. A család nagyon hamar Budapestre költözött, az ifjú Lajosból ott lett 1957-ben igazolt labdarúgó, az Újpesti Dózsában. Öt ott töltött év után eltanácsolták, Buzánszky Jenő dobott felé mentőövet, aki Dorogra hívta játszani, így Dorogon lett NB I-es labdarúgó. 1966-ban aztán a Ferencváros hívta és ő boldogan odaigazolt, hiszen, mint mondotta, azokkal játszhatott együtt, akiktől korábban autogramokat kért. A megilletődöttség azonban hamar elmúlt, gyorsan beépült a sztárok közé, maga is sztár lett. Sztár, akit értelemszerűen a válogatottba is meghívtak, 1967-től onnan is kihagyhatatlanná vált, a mexikói olimpiai szereplése nem lehetett kérdés.

Szűcs Lajos a magyar olimpiai válogatott mind a hat mérkőzésén játszott, négy gólt rúgott, egyet Guatemalának a negyeddöntőben, hármat pedig Japánnak az elődöntőben. A Guatemala ellen szerzett gójának értékét növeli, hogy az győztes találat volt, azzal nyert a válogatott 1-0-ra. Igen gólerős játékot mutatott, holott elsődleges feladata a védekezés volt a középpályán. Ám a kapu elé is odaért, és ha már odaért, akkor nem volt akadály bombázott, fejelt, kiugrott és a kapuba gurított, támadókat is megszégyenítő repertoárból szerezte a góljait.

 

Labdarúgóink átveszik az aranyérmet, balról: Básti, Sárközi, Szalay, Juhász, Noskó, Keglovich, Nagy L., Dunai II A., Kocsis L., Fazekas, Szűcs L., Menczel, Páncsics, Dunai L., Fatér és Novák.

A Ferencvárossal két bajnoki címet nyert, bejutott a VVK döntőjébe, bekerült a világválogatottba. Nagy meglepetést keltett 1969 végén, amikor bejelentette, hogy a Bp. Honvédba igazol. 1971-től 1977-ig ott is lehúzott hat évet, majd a Bp. Vasas Izzóban és Hévízen vezetett le, 1982-ben hagyott fel az aktív játékkal. Közben, 1980-tól a Fradi utánpótlásában kezdte el edzői karrierjét, majd az FTC különböző csapatai mellett 1995-ig dolgozott edzőként. Ekkoriban a népligeti pályák elválaszthatatlan része lett a legendássá vált Albert Flórián-Rákosi Gyula-Szűcs Lajos baráti hármas, akikhez akkor is, utána is mindenki bátran fordulhatott tanácsért, irodájuk mindenki előtt nyitva állt.

1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban lakóhely, Gödöllő díszpolgárává választották.

Szűcs Lajos emlékezete

Barátja, Albert Flórián halála után egyre többet betegeskedett, egyre többször műtötték. Mindez az ő vas-szervezetét is megviselte, meggyötörte. 2020.07.12-én ragadta el a halál, a Gödöllő-Máriabesnyői temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az FTC olimpiai sétányán található mellszobrát Balás Eszter készítette.

Emlékét tisztelettel őrizzük, soha nem feledjük.

Szerző: FTC Múzeum

Cikkajánló

Az FTC olimpiai bajnokai 24. rész: Székely Bulcsú

Olimpiai bajnokainkat bemutató portrésorozatunk 24. részében Székely Bulcsú vízilabdázóról olvashatnak.

Az FTC olimpiai bajnokai 23. rész: Kósz Zoltán

Portrésorozatunk 23. részében a 2000-es olimpián aranyérmet nyert vízilabdakapust, Kósz Zoltánt mutatjuk be.

Az FTC olimpiai bajnokai 22. rész: Sike András

Sorozatunk 22. részében következik a szöuli olimpián aranyérmes birkózó, Sike András története.

Az FTC olimpiai bajnokai 21. rész: Magyar Zoltán

Sorozatunk 21. részében következik a két olimpián is aranyérmes tornász, Magyar Zoltán története.

Az FTC olimpiai bajnokai 20. rész: Gerendás György

Sorozatunk 20. részében következik a montreali olimpián aranyérmes vízilabdázó, Gerendás György története.

Az FTC olimpiai bajnokai 19. rész: Hesz Mihály

Sorozatunk 19. részében következik a mexikói olimpián aranyérmes kajakos, Hesz Mihály története.

Az FTC olimpiai bajnokai 18. rész: Juhász István

Sorozatunk 18. részében következik a negyedik mexikói olimpiai bajnok FTC-labdarúgó története.

Az FTC olimpiai bajnokai 16. rész: Páncsics Miklós

Portrésorozatunk 16. részében egykori labdarúgónk, Páncsics Miklós életéről és pályafutásáról olvashatnak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most