2021. július 19.
Az FTC olimpiai bajnokai 18. rész: Juhász István
Sorozatunk 18. részében következik a negyedik mexikói olimpiai bajnok FTC-labdarúgó története.

Olimpia. A szó, amely a földkerekség legnagyobb sportrendezvényét jelenti. Azt a sporteseményt, amelyet négy évente az egész világ vár, amelyre az egész világ figyel. Így teszünk most is, a világjárvány miatt egy évvel halasztott tokiói olimpiához egyre jobban közeledve. Az olimpiai játékokon győzni minden sportoló álma, amely azonban nem mindenkinek, sőt csak nagyon keveseknek adatik meg. Most induló sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Mexikó olimpiai bajnokainak felidézésénél egy olyan sportolóhoz jutottunk el, aki egy nagyon lényeges dologban különbözik az eddig felsorolt bajnokainktól. Ez az egy nagyon lényeges dolog az, hogy ő – nagy örömünkre – még él. Ő is labdarúgó volt, merthogy abban a mexikói győztes futballcsapatban négy ferencvárosi játszott, ő volt a negyedik, Juhász István.

A Fradi saját neveléseként az olimpiai aranyéremig

Juhász István 1945. július 17-én született Budapesten. Az FTC saját neveléseként a Fradiban kezdett sportolni, idehaza más első osztályú csapatban nem is játszott. Tulajdonképpen egy gólképes csatárból lett válogatott középpályás, eleinte ugyanis még Var­ga, Albert, Rákosi, no meg Fenyvesi társaként tűnt fel a támadósorban, élete első NB I-es meccsén rögtön négy gólt szerzett. Később vonták egy sorral hátrébb, ahol eleinte Orosz Pállal, majd Szűcs Lajossal oldotta meg mindenkori edzője fedezetgondjait. Az emlékezetes 1964/65-ös VVK sikereknek már aktí­v résztvevője, a csapat biztos pontja volt. Csupaszí­v, fáradhatatlan játékára felfigyeltek a válogatók is, meghívták a mexikói olimpiára készülődő magyar csapatba.

Három másik fradista csapattársához (Novák, Páncsics, Szűcs) a magyar olimpiai válogatott összes mérkőzésén játszott, a döntőben gólt is rúgott.

Labdarúgóink átveszik az aranyérmet, balról: Básti, Sárközi, Szalay, Juhász, Noskó, Keglovich, Nagy L., Dunai II A., Kocsis L., Fazekas, Szűcs L., Menczel, Páncsics, Dunai L., Fatér és Novák.

Az olimpia után az A-válogatottban is bemutatkozott, ott is megkerülhetetlen tényező lett. A Ferencvárosban 1976-ig négy bajnoki címet nyert, háromszor kupagyőzelmet ünnepelhetett és tagja volt az 1965-ös VVK-t nyert csapatnak. Van azonban még egy kuriózum, ami a nevéhez köthető. Csapattársával, Géczi Istvánnal együtt ők azok, akik az itthon játszó magyar labdarúgók közül három­szor is szerepeltek nemzetközi kupadöntőben (1965: VVK, 1968: VVK 1975: KEK).

Juhász István életében 1976 jelentős év volt. Nemcsak azért, mert ekkor játszott utoljára a Fradiban, azért is, mert ekkor doktorált az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. A futballban az Erdért alsóbb osztályú csapatában vezetett le, közben a Fradi népligeti centrumának építésénél bábáskodott. 1980-ban elhagyta Magyarországot, akkori szóhasználattal, disszidált. Először az NSZK-ban, majd a felesége rokonsága révén az Egyesült Államokba került, ahol állomáshelyei Pennsylvania, Cleveland, Kalifornia és San Diego voltak. 1996-ban hazatért, azóta Alsónémediben él, a Fradival az FTC Baráti Köre révén tartja a kapcsolatot, amelynek összejövetelein rendszeresen részt vesz.

Mint az FTC olimpiai bajnokának, 1999-ben Benedek György keze nyomán az ő mellszobra is elkészült, az FTC népligeti centrumában, az olimpiai sétányán látható.

Szerző: FTC Múzeum

Cikkajánló

Az FTC olimpiai bajnokai 24. rész: Székely Bulcsú

Olimpiai bajnokainkat bemutató portrésorozatunk 24. részében Székely Bulcsú vízilabdázóról olvashatnak.

Az FTC olimpiai bajnokai 23. rész: Kósz Zoltán

Portrésorozatunk 23. részében a 2000-es olimpián aranyérmet nyert vízilabdakapust, Kósz Zoltánt mutatjuk be.

Az FTC olimpiai bajnokai 22. rész: Sike András

Sorozatunk 22. részében következik a szöuli olimpián aranyérmes birkózó, Sike András története.

Az FTC olimpiai bajnokai 21. rész: Magyar Zoltán

Sorozatunk 21. részében következik a két olimpián is aranyérmes tornász, Magyar Zoltán története.

Az FTC olimpiai bajnokai 20. rész: Gerendás György

Sorozatunk 20. részében következik a montreali olimpián aranyérmes vízilabdázó, Gerendás György története.

Az FTC olimpiai bajnokai 19. rész: Hesz Mihály

Sorozatunk 19. részében következik a mexikói olimpián aranyérmes kajakos, Hesz Mihály története.

Az FTC olimpiai bajnokai 17. rész: Szűcs Lajos

Sorozatunk 17. részében a VVK-döntős Fradi és a válogatott labdarúgó legendájáról olvashatnak.

Az FTC olimpiai bajnokai 16. rész: Páncsics Miklós

Portrésorozatunk 16. részében egykori labdarúgónk, Páncsics Miklós életéről és pályafutásáról olvashatnak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most