2021. július 22.
Az FTC olimpiai bajnokai 24. rész: Székely Bulcsú
Olimpiai bajnokainkat bemutató portrésorozatunk 24. részében Székely Bulcsú vízilabdázóról olvashatnak.

(A címlapképen: Az olimpiai dobogó tetején. Balról: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás, Fodor Rajmund.)

Olimpia. A szó, amely a földkerekség legnagyobb sportrendezvényét jelenti. Azt a sporteseményt, amelyet négy évente az egész világ vár, amelyre az egész világ figyel. Így teszünk most is, a világjárvány miatt egy évvel halasztott tokiói olimpiához egyre jobban közeledve. Az olimpiai játékokon győzni minden sportoló álma, amely azonban nem mindenkinek, sőt csak nagyon keveseknek adatik meg. Most induló sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

A 2000-es Sydney olimpia vízilabda csapatában két ferencvárosi sportoló játszott, a kapusról és csapatkapitányról, Kósz Zoltánról már megemlékeztünk, a másik, aki egyben máig a Fradi legfiatalabb olimpiai bajnoka, Székely Bulcsú volt.

Székely Bulcsú 1976. június 2-án, Budapesten született. Orvosi ajánlásra kezdett úszni, majd vízilabdázni. 1993-ban ifjúsági Európa-bajnok, 1994-ben junior Európa-bajnok, 1995-ben junior világbajnok volt. 1994-ig a KSI játékosa volt, majd a Tungsram SC és annak jogutódja, a Kordax vízilabdázója lett. 1996-ban igazolt a Ferencvároshoz., ahol 1996 decemberében egyből Magyar Kupa győzelmet ünnepelt a csapattal, majd 1997-ben a LEN-kupában a döntőig jutottak. Ugyanebben az évben a válogatottal Európa-bajnokságot nyert. 1998-ban KEK-győztes lett. A sikerek ellenére ebben az évben kikerült a válogatott keretéből, így az Universiade-n lett bronzérmes. Az Európa-bajnokságon győztes válogatottba 1999-ben Benedek Tibor eltiltása után került be. 2000-ben a Fradival megnyerte a magyar bajnokságot és tagja maradt az olimpiára készülő magyar válogatottnak.

Az olimpiai dobogó tetején. Balról: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás, Fodor Rajmund.

Az olimpián történteket Kósz Zoltán történeténél már részletesen felelevenítettük, a lényeg, hogy 24 hosszú év után a magyar vízilabda válogatott újra a világ tetejére került.

Az olimpiai év végén, mint a csapat minden tagja, Székely Bulcsú is megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Még ugyancsak 2000-ben magyar szuperkupa-győztes lett a Fradival. 2001-ben az Európa-bajnokságon bronzérmet nyert, a világbajnokságon ötödik volt. Az új szezonban a Vasasba igazolt, ahol 2001 decemberében ismét magyar szuperkupa-győztes volt. A következő évben a Vasassal megnyerte a Magyar Kupát és a KEK-et, a válogatottal a világligában harmadik helyen végzett. 2002-ben visszaigazolt a Ferencvárosba, 2003-ban Universiade-t nyert. 2004-ben idegenlégiósnak állt, a görög Panioniosz játékosa lett. 2005-ben hazatért, az Újpesthez igazolt, ahol 2006 februárjában sérülésére hivatkozva felbontották a szerződését, a következő szezontól a Bp. Honvédban szerepelt, ahol 2007-ben újra magyar szuperkupát nyert. 2011-ben ismét, immáron harmadszor is a Ferencváros játékosa lett, innen vonult vissza 2012-ben.

Visszavonulása után ő sem szakadt el a vízilabdától, sportvezetői karrierjét az FTC-ben kezdte, 2012-ben a vízilabda szakosztály elnöke lett. Az irányítása alatt lett a csapat edzője Ambrus Tamás, az utánpótlás egyik irányítója Varga Zsolt. Azokkal a nevekkel találkozunk tehát, akikkel később a Ferencváros újra elindult a sikerek útján, mondhatjuk, Székely Bulcsú ott volt az új startvonalnál.

Az FTC olimpiai sétányán a 2000-es olimpiai győzelem után az ő mellszobrát is elkészíttették, azt Marton László formázta meg.

Szerző: FTC Múzeum

Felhasznált irodalom és weblapok:
http://www.olimpia.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Székely_Bulcsú
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/06/25/vizilabda_2000_sydney_aranyerem/
www.kozterkep.hu

Cikkajánló

Az FTC olimpiai bajnokai 23. rész: Kósz Zoltán

Portrésorozatunk 23. részében a 2000-es olimpián aranyérmet nyert vízilabdakapust, Kósz Zoltánt mutatjuk be.

Az FTC olimpiai bajnokai 22. rész: Sike András

Sorozatunk 22. részében következik a szöuli olimpián aranyérmes birkózó, Sike András története.

Az FTC olimpiai bajnokai 21. rész: Magyar Zoltán

Sorozatunk 21. részében következik a két olimpián is aranyérmes tornász, Magyar Zoltán története.

Az FTC olimpiai bajnokai 20. rész: Gerendás György

Sorozatunk 20. részében következik a montreali olimpián aranyérmes vízilabdázó, Gerendás György története.

Az FTC olimpiai bajnokai 19. rész: Hesz Mihály

Sorozatunk 19. részében következik a mexikói olimpián aranyérmes kajakos, Hesz Mihály története.

Az FTC olimpiai bajnokai 18. rész: Juhász István

Sorozatunk 18. részében következik a negyedik mexikói olimpiai bajnok FTC-labdarúgó története.

Az FTC olimpiai bajnokai 17. rész: Szűcs Lajos

Sorozatunk 17. részében a VVK-döntős Fradi és a válogatott labdarúgó legendájáról olvashatnak.

Az FTC olimpiai bajnokai 16. rész: Páncsics Miklós

Portrésorozatunk 16. részében egykori labdarúgónk, Páncsics Miklós életéről és pályafutásáról olvashatnak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin