2022. április 5.
A népligeti séta
Muszukajev mindenféleképpen személyesen akarta látni a nevét az FTC Európa-bajnokai között.

A Ferencvárosi Torna Club főhadiszállásán, az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban az egy négyzetméterre jutó Fradi-legendák száma mindig is kiemelkedően magas volt. Egy átlagos keddi délutánon is előfordulhat az, hogy az ember az étteremben Ifj. Albert Flóriánnak köszönhet, hogy aztán onnan kilépve, a sporttelep belseje felé haladva szembe sétáljon vele Kökény Bea, vagy éppen a férfi pólósok mestere, Varga Zsolt.

Ez az a kör, ahová minden sportoló tartozni akar, a legnagyobbak közé. A legnagyobbak nevét pedig az FTC egy márványtáblán őrzi. A már sokat látott ferencvárosi Carrara-i márványlapjába az olimpiai, a világ és az Európa-bajnok fradista sportolók nevét vésik fel, így ide került fel a napokban Muszukajev Iszmail neve is, aki a budapesti kontinenstornán első lett.

- Úgy érzem, hogy már a Fradi része vagyok – fogalmazott az FTC székházának elnöki tárgyalójában a magyar színekben induló Muszukajev, akit az FTC külön elismerésben is részesített. A kettős életet élő Muszukajev – senki ne gondoljon rosszra, mindössze arról van szó, hogy ha tatamira lép, Iszmail egy olyan harcossá válik, aki egy farkascsordának is képes lenne nekimenni a vadonban, viszont, ha lelép onnan, akkor a világ legbékésebb emberévé válik, aki a mosolyával és a tekintetével is képes megértetni magát a környezetével -, hétfőn és kedden is az FTC központjában járt. Hétfőn Nyíri Zoltán, az FTC alelnöke köszöntötte fel, amit követően Iszmail még csak azt tudta megnézni a sporttelepen, amint éppen felvésik a nevét a legendás márványtáblára. A sűrű programja miatt azonban azt már nem tudta megvárni, hogy a végeredményt is megtekinthesse.

Ugyanakkor látni akarta! Tehát kedden kora délután, miután a délelőtt a Magyar Birkózó Szövetség programján vett részt – ezért a magyar válogatott melegítőjét viselte -, kocsiba ült, az anyósülésre, hiszen a kormányt az FTC legendája, 1988 olimpiai bajnoka, Sike András ragadta meg.

- Iszmail, most felkerültél ide – mutatott Sike András már a népligeti öltözőépület folyosóján az Európa-bajnokok táblájára, majd tovább haladt -, a szeptemberi belgrádi világbajnokság után ide kerülsz – bökött Sike ujja a Kozák Danuta alatti üres helyre a vébégyőzteseknél, majd megállt azelőtt a tábla előtt, ahol az ő neve is szerepel: - Párizs után pedig itt szeretném látni a nevedet, jó?

Muszukajev vigyorgott, kedvesen és kissé talán meghatódva is, de a szeme szikrájában már ott volt az a nagy küzdő, aki pár nappal ezelőtt a budapesti szőnyegen aranyéremhez juttatta Magyarországot.

A márványtábla pontosan félúton van az NB I-es labdarúgócsapat öltözője, és a konditerem között. Az edzés vége és az öltöző között pedig a futballisták betérnek még erősíteni, így Muszukajev és a futballcsapat találkozása – szerencsére – elkerülhetetlen volt. Előbb Czakó Péter, a futballcsapat örökös szertárosa és masszőre állt le egy gratuláló kézfogásra, majd pár szóra, nem sokkal később viszont csatlakozott a társalgáshoz a futballisták csapatorvosa, Eduárd Cgojev. Az orvos és a birkózó telefonszámcseréjét követően Muszukajevet a konditerem felé irányították, ahol Sztaniszlav Csercseszov, a labdarúgók vezetőedzője úgy rótta a futógépen a métereket, mintha csak 1994-et írnánk, és éppen a Dynamo Dresden egyik gyakorlásáról tért volna be egy kis pluszmunkára.

Az orosz mester szeme sarkából észrevette az igencsak derék kiállású Muszukajevet, akinek sorra gratuláltak az éppen plusz munkát végző játékosok: Bogdán Ádám, Pászka Lóránd, Vécsei Bálint. Csercseszovnak sem kellett több, párducként huppant le a futógépről, Iszmail bemutatkozott neki, majd egy rövid kérdezz-feleleket követően a rutinos mester egy ártatlannak tetsző pillanatban váratlanul és hirtelen elkapta Muszukajevet, mintha egy dobást vinne be rajta. A „szorult helyzetből” aztán a friss Európa-bajnokunk udvariasan nem bújt ki, és hagyta magát picit „megabajgatni”, ami a sikeres sportolók sorsa a nagy győzelmeket követően.

A találkozást meg is örökítette pár fotó (fenti képünkön), összeállt ez a három kivételes sportember, Iszmail Muszukajev, Sztaniszlav Csercseszov, Sike András – és ahogy végig haladt rajtuk a tekintet, az ember elgondolkodott jó sorsán, micsoda szakemberek, mekkora harcosok dolgoznak azért, hogy sikeres legyen az FTC.

Aztán a futballisták, Csercseszov az öltözők felé vették az irányt, Sike András ismét autóba ült, Muszukajev be mellé. Talán fél óra volt csak, ameddig be tudott nézni a sporttelepre Iszmail: friss Európa-bajnok, most mindig dolga van, és mindig máshol, mint ahol éppen van. De kedden is el akart látogatni a sporttelepre, látni akarta a nevét, ott, a nagy ferencvárosi sportolók között, akik közül talán kevésről tud bármit is, mégis, annyit biztosan érez, hogy az Eb-győzelemmel a Ferencvároson belül egy különleges, egy elit csapatba került, ami a lehető legmagasabb minőséget képviseli.

A látogatás végén egy olimpiai bajnok és egy újdonsült Európa-bajnok elhagyta a sporttelepet – de olyan szerencsés klub vagyunk, hogy a többiek maradtak dolgozni. Klublegendák, ma már edzőként teljesítő korábbi klasszisok, az újságok címlapjairól ismerős ikonok, a sportszakemberek, akik a hétköznapok hőseivel, a klub alkalmazottjaival együtt tovább küzdenek az FTC sikeréért, jövőjéért, azokért a fiatalokért, akik az iskola után ilyenkor, már belelógva a délutánba érkeznek meg. Ma még sietősen loholnak, hogy odaérjenek az edzésre, de egy napon talán ők is megtehetik azt a sétát a sporttelepen, ami csak a legnagyobbaknak jár.

Újdonsült Európa-bajnokunk jövőbeli terveiről a jövő keddi Fradi-TV-ben tudhatnak meg többet!

Cikkajánló

Elnöki elismerés vb-bronzérmes birkózónknak

Muszukajev Iszmail remek évet zárt, az érmek után most Elnöki Elismerő Oklevelet vehetett át.

Nagy siker! A Fradi lett a bajnokcsapat

Utánpótlás szabadfogású birkózóink nagy budapesti egyesületeket megelőzve nyertek aranyérmet.

Muszukajev Iszmail ott van a világválogatottban

Európa-bajnok birkózónk is szőnyegre fog lépni a nemzetközi szövetség által szervezett világkupán.

Az év utolsó versenyén is lett ferencvárosi bajnoki cím

A birkózók Serdülő Szabadfogású Diákolimpiáján egy-egy aranyat és ezüstöt nyertünk.

Szabados Noémi ötödik az U23-as világbajnokságon

Klubunk tehetséges birkózója 6-2-re kikapott ukrán ellenfele ellen a spanyolországi U23-as vb bronzmeccsén.

Éremszerzésért birkózik kiválóságunk Pontevedrában

Szabados Noémi az U23-as világbajnokságon a bronzéremért száll harcba csütörtökön.

Újabb korosztály, újabb bajnoki címek a fradistáktól

Négy éremmel és számos pontszerző helyezéssel zárták birkózóink a Serdülő Országos Bajnokságot.

Öt magyar bajnoki cím az U23-as ob-ról

Birkózóink kiválóan szerepeltek a hétvégén a korosztályos versenyeken.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin