2022. április 5.
A népligeti séta
Muszukajev mindenféleképpen személyesen akarta látni a nevét az FTC Európa-bajnokai között.

A Ferencvárosi Torna Club főhadiszállásán, az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban az egy négyzetméterre jutó Fradi-legendák száma mindig is kiemelkedően magas volt. Egy átlagos keddi délutánon is előfordulhat az, hogy az ember az étteremben Ifj. Albert Flóriánnak köszönhet, hogy aztán onnan kilépve, a sporttelep belseje felé haladva szembe sétáljon vele Kökény Bea, vagy éppen a férfi pólósok mestere, Varga Zsolt.

Ez az a kör, ahová minden sportoló tartozni akar, a legnagyobbak közé. A legnagyobbak nevét pedig az FTC egy márványtáblán őrzi. A már sokat látott ferencvárosi Carrara-i márványlapjába az olimpiai, a világ és az Európa-bajnok fradista sportolók nevét vésik fel, így ide került fel a napokban Muszukajev Iszmail neve is, aki a budapesti kontinenstornán első lett.

- Úgy érzem, hogy már a Fradi része vagyok – fogalmazott az FTC székházának elnöki tárgyalójában a magyar színekben induló Muszukajev, akit az FTC külön elismerésben is részesített. A kettős életet élő Muszukajev – senki ne gondoljon rosszra, mindössze arról van szó, hogy ha tatamira lép, Iszmail egy olyan harcossá válik, aki egy farkascsordának is képes lenne nekimenni a vadonban, viszont, ha lelép onnan, akkor a világ legbékésebb emberévé válik, aki a mosolyával és a tekintetével is képes megértetni magát a környezetével -, hétfőn és kedden is az FTC központjában járt. Hétfőn Nyíri Zoltán, az FTC alelnöke köszöntötte fel, amit követően Iszmail még csak azt tudta megnézni a sporttelepen, amint éppen felvésik a nevét a legendás márványtáblára. A sűrű programja miatt azonban azt már nem tudta megvárni, hogy a végeredményt is megtekinthesse.

Ugyanakkor látni akarta! Tehát kedden kora délután, miután a délelőtt a Magyar Birkózó Szövetség programján vett részt – ezért a magyar válogatott melegítőjét viselte -, kocsiba ült, az anyósülésre, hiszen a kormányt az FTC legendája, 1988 olimpiai bajnoka, Sike András ragadta meg.

- Iszmail, most felkerültél ide – mutatott Sike András már a népligeti öltözőépület folyosóján az Európa-bajnokok táblájára, majd tovább haladt -, a szeptemberi belgrádi világbajnokság után ide kerülsz – bökött Sike ujja a Kozák Danuta alatti üres helyre a vébégyőzteseknél, majd megállt azelőtt a tábla előtt, ahol az ő neve is szerepel: - Párizs után pedig itt szeretném látni a nevedet, jó?

Muszukajev vigyorgott, kedvesen és kissé talán meghatódva is, de a szeme szikrájában már ott volt az a nagy küzdő, aki pár nappal ezelőtt a budapesti szőnyegen aranyéremhez juttatta Magyarországot.

A márványtábla pontosan félúton van az NB I-es labdarúgócsapat öltözője, és a konditerem között. Az edzés vége és az öltöző között pedig a futballisták betérnek még erősíteni, így Muszukajev és a futballcsapat találkozása – szerencsére – elkerülhetetlen volt. Előbb Czakó Péter, a futballcsapat örökös szertárosa és masszőre állt le egy gratuláló kézfogásra, majd pár szóra, nem sokkal később viszont csatlakozott a társalgáshoz a futballisták csapatorvosa, Eduárd Cgojev. Az orvos és a birkózó telefonszámcseréjét követően Muszukajevet a konditerem felé irányították, ahol Sztaniszlav Csercseszov, a labdarúgók vezetőedzője úgy rótta a futógépen a métereket, mintha csak 1994-et írnánk, és éppen a Dynamo Dresden egyik gyakorlásáról tért volna be egy kis pluszmunkára.

Az orosz mester szeme sarkából észrevette az igencsak derék kiállású Muszukajevet, akinek sorra gratuláltak az éppen plusz munkát végző játékosok: Bogdán Ádám, Pászka Lóránd, Vécsei Bálint. Csercseszovnak sem kellett több, párducként huppant le a futógépről, Iszmail bemutatkozott neki, majd egy rövid kérdezz-feleleket követően a rutinos mester egy ártatlannak tetsző pillanatban váratlanul és hirtelen elkapta Muszukajevet, mintha egy dobást vinne be rajta. A „szorult helyzetből” aztán a friss Európa-bajnokunk udvariasan nem bújt ki, és hagyta magát picit „megabajgatni”, ami a sikeres sportolók sorsa a nagy győzelmeket követően.

A találkozást meg is örökítette pár fotó (fenti képünkön), összeállt ez a három kivételes sportember, Iszmail Muszukajev, Sztaniszlav Csercseszov, Sike András – és ahogy végig haladt rajtuk a tekintet, az ember elgondolkodott jó sorsán, micsoda szakemberek, mekkora harcosok dolgoznak azért, hogy sikeres legyen az FTC.

Aztán a futballisták, Csercseszov az öltözők felé vették az irányt, Sike András ismét autóba ült, Muszukajev be mellé. Talán fél óra volt csak, ameddig be tudott nézni a sporttelepre Iszmail: friss Európa-bajnok, most mindig dolga van, és mindig máshol, mint ahol éppen van. De kedden is el akart látogatni a sporttelepre, látni akarta a nevét, ott, a nagy ferencvárosi sportolók között, akik közül talán kevésről tud bármit is, mégis, annyit biztosan érez, hogy az Eb-győzelemmel a Ferencvároson belül egy különleges, egy elit csapatba került, ami a lehető legmagasabb minőséget képviseli.

A látogatás végén egy olimpiai bajnok és egy újdonsült Európa-bajnok elhagyta a sporttelepet – de olyan szerencsés klub vagyunk, hogy a többiek maradtak dolgozni. Klublegendák, ma már edzőként teljesítő korábbi klasszisok, az újságok címlapjairól ismerős ikonok, a sportszakemberek, akik a hétköznapok hőseivel, a klub alkalmazottjaival együtt tovább küzdenek az FTC sikeréért, jövőjéért, azokért a fiatalokért, akik az iskola után ilyenkor, már belelógva a délutánba érkeznek meg. Ma még sietősen loholnak, hogy odaérjenek az edzésre, de egy napon talán ők is megtehetik azt a sétát a sporttelepen, ami csak a legnagyobbaknak jár.

Újdonsült Európa-bajnokunk jövőbeli terveiről a jövő keddi Fradi-TV-ben tudhatnak meg többet!

Cikkajánló

Két érem az U20-as nemzetközi válogatóversenyről

U20-as szabadfogású birkózóink Baracsi Imrére emlékezve válogatóztak.

Két aranyérem a felnőtt válogató versenyről

Szabadfogásban két súlycsoportban is ferencvárosi birkózó nyert a KIMBA-n.

Magyar bajnok a Fradi tehetsége, utazhat az Eb-re

Birkózónk, Scheuring Vilmos aranyérmes lett a 80 kilósok között az U17-es kötöttfogású ob-n.

Szabados Noémi a negyeddöntőig jutott Bakuban

Az FTC magyar bajnok birkózója egy-egy győzelemmel és vereséggel zárt az olimpiai kvalifikációs versenyen.

Váncza István kikapott az olimpiai selejtezőn

A kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István vereséget szenvedett.

Szabad- és kötöttfogásban is Fradi-arany a válogatón

Fiatal birkózóink, Mizsei Bátor és Scheuring Vilmos megnyerte saját súlycsoportját.

Két értékes bronzérem nemzetközi versenyekről

Birkózónk, Jakab Dániel Törökországban, míg Gombos Alex Németroszágban nyert érmet.

Szabados Noémi ezüstérmes Törökországban

Az FTC birkózója a döntőig menetelt a rangos nemzetközi versenyen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin