2023. július 16.
Nem született Fradi-dobogó a BOK csarnokban
Három birkózónk volt érdekelt a budapesti UWW rangsorversenyen, ahol a vb-kiemelésekért küzdöttek.

Július 13-a és 16-a között a budapesti BOK csarnok adott otthont a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) rangsorversenyének, a Polyák Imre-Varga János Emlékversenynek, amelyen világbajnoki szintű és nagyságú mezőny lépett szőnyegre a három szakág súlycsoportjaiban.

„Nem kérdés, magas az elvárásunk, hiszen különösen fontos a verseny. Ez az UWW idei utolsó rangsoroló viadala, tehát a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs vébéig itt lehet utoljára világranglistapontokat gyűjteni, ez határozza meg a vb-kiemelést. Sportágunk három lépcsős kvalifikációs rendszerében még mindig a világbajnokságon lehet legkönnyebben kvótát szerezni, szóval Szerbiában meg kell alapoznunk a párizsi csapatot. Annyit már most elárulhatok, hogy a 2024-es játékokon legjobb esetben hét-nyolc résztvevőnk lehet, Belgrádban kettő-négy kvóta megszerzése a cél” – mondta el a verseny fontosságáról a Magyar Birkózók Szövetsége hivatalos honlapján az MBSZ szakmai igazgatója, az FTC korábbi világ- és Európa-bajnok kiválósága, Bácsi Péter.

A Ferencvárosi Torna Club birkózó szakosztályát öt versenyző képviselte a rangos viadalon.

Elsőként Muszukajev Iszmailért szoríthattunk a nyitónapon, Európa-bajnokunk a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában a selejtezőt sikerrel vette kínai ellenfelével szemben, és a nyolcaddöntőben is győzni tudott a dél-koreai Kim ellen, a negyeddöntőben 3-0-s vereséget szenvedett a nevéhez méltóan nehéz falatnak bizonyuló Tömör Acsirinen ellen. Mivel a mongol birkózó győzött az elődöntőben, így továbbvitte magával Muszukajevet a vigaszágra, aki azonban ott szoros csatában 9-8-ra alulmaradt a kirgiz Hadzsimuroddal szemben, így bár közel járt a helyosztóhoz, végül nem birkózhatott éremért.

A nők mezőnyében 68 kilogrammban Szabados Noémi képviselte a Ferencvárost, aki azonban a selejtezőben sajnálatos vereséget szenvedett francia ellenfelétől, így gyorsan búcsúzott. Hasonlóan gyorsan véget ért az 55 kilogrammos Szabó Nikolett versenye is, aki a selejtező körmérkőzések során honfitársától, Borsos Viktóriától, és a lengyel Glodektől is kikapott.

A zárónapon kötöttfogásban két Fradi-sportolónak szurkolhattunk. Váncza István 67 kilogrammban a nyolcaddöntőben még legyőzte svéd ellenfelét, ám a nyolc között kikapott a grúz Hecurjanitól, majd vigaszági mérkőzését is elvesztette kínai ellenfelével szemben. Hasonló forgatókönyv jutott 82 kilogrammban Dömök Péternek (a borítóképen), aki a negyeddöntőben magabiztosan verte kazah ellenfelét, ám az elődöntőben rendkívül szoros csatában 1-1-re végzett a román Bradu ellen, ám később szerzett pont miatt alulmaradt. Marat a bronzmérkőzés, ahol a svéd Kristoffer Berg 7-1-re verte birkózónkat, aki így ötödikként zárta a rangsorversenyt.

Cikkajánló

Elnöki elismerő oklevél Eb-ezüstérmes birkózónknak

László Koppány Simon az U23-as Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogó második fokára.

Váncza István bronzérmet nyert a rangsorversenyen

Szabados Noémi után újabb birkózónk állhatott dobogóra a rangos budapesti nemzetközi versenyen.

Szabados Noémi ezüstérmes a WWU rangsorviadalán

Birkózónk a BOK-csarnokban végzett a második helyen.

Aranyéremmel hangolt az Eb-re az FTC birkózója

Scheuring Vilmos Horvátországban győzött. • Magyar bajnokunk is lett a hétvégén.

Sevillában jártak, spanyol bajnokok lettek tehetségeink

U15-ös és U17-es birkózóink Sevillában, míg az U10-esek és U11-esek az ob-n remekeltek.

László Koppány Simon ezüstérmes Bakuban

Birkózónk az U23-as Eb-n állhatott fel a dobogó második fokára.

Négy bronzérem az U20-as országos bajnokságon

Az FTC birkózói három súlycsoportban állhattak fel a dobogóra a hazai rendezésű magyar bajnokságon.

Újabb magyar bajnoki cím és bukaresti bronzérem

Az U20-as szabadfogású ob-n négy, Bukarestben egy, míg a hazai up-versenyen 19 érmet nyertek birkózóink.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin