2022. október 25.
Az Európa-bajnokság A-ligájában indulnak curlingeseink
Sportolóink a tavalyi év B-csoportos eredményének köszönhetően kerültek be Európa 10 legjobb csapata közé.

A közelmúltban nagyszerű hírt kapott a Ferencváros és a Magyar Curling Szövetség: mivel az orosz csapat nem indulhat az idei curling Euróba-bajnokságon, a Ferencváros női csapata – aki egyben a magyar női curlingválogatott is – a tavalyi év B-csoportos eredménye alapján indulási jogot kapott az A-ligában, és szerepelni fog a kontinens 10 legjobb csapata között.

A hír kapcsán Fóti Balázzsal, az FTC Girl Jam, egyben a magyar női válogatott edzőjével beszélgettünk.

- Váratlan döntésnek tűnt, talán téged is meglepett. Számítottál erre?
- Nem, egyszercsak jött egy e-mail a WCF-től (World Curling Federation), hogy az idei EB A-csoportjában a nőknél a magyar, a férfiaknál pedig a spanyol válogatott kap indulási jogot.

- Miért a magyar válogatott kapta a lehetőséget?
- Az előző Eb B-csoportjának a 3. helyzettjét kérték fel, az első kettő automatikusan feljutott.

- Vissza tudsz emlékezni, milyen körülmények között értesültél arról, hogy ekkora lehetőség kapujában álltok?
- Prágában voltunk egy versenyen, és az egyik meccsünk után kérdezték tőlünk, hogy megyünk-e az A-ligába az Eb-n. Még mosolyogtam is, hogy poénnak igazán jó, majd amikor itthonról is érkezett egy ugyanilyen kérdés, akkor már gyanús volt, hogy mindenki nem viccelődhet ezzel, így jobban megnéztem a mailboxomat, és láttam, hogy egy korábban már megkapott WCF-levélben erről értesítenek minket. Tehát valójában az ellenfeleink előbb értesültek róla, mint mi a csapattal. A levél pénteken érkezett, mi vasárnapig voltunk Prágában, és azt kértem a lányoktól, hogy vasárnap estig gondolják át alaposan, és akkor válaszoljanak nekem, szeretnének-e menni, vagy nem.

- Miért akartad hogy átgondolják? Elképzelhető volt, hogy nemet mondjon valaki, vagy csak azt szeretted volna, hogy tudatosan és felelősségteljesen hozzák meg a döntést?
- Igen, pontosan emiatt. A B-ligára tisztességesen felkészültünk, igyekezve a leghatékonyabban felhasználni minden forintot, amelyet a Ferencvárostól, illetve a Magyar Curlingszövetségtől kaptunk támogatásként, de ha mi egy évvel ezelőtt már tudjuk, hogy az A-ligában fogunk indulni, máshogy raktam volna össze a programot. Két hónappal az Eb előtt már nincs lehetőség érdemi változtatásokra, pont ezért kértem, hogy gondolják át, és úgy döntsenek, mert akkor ezt a programot még nagyobb erőbedobással kell végigcsinalniuk.

- Tehát a mennyiség esetleges növelésén túl a program egyes elemeinek minőségi végrehajtása még kiemeltebbé vált?
- Pontosan. Ezért is kértem, hogy gondolják végig, mielőtt első blikkre igent mondanak. Végig is gondolták a lányok, és igent mondtak a lehetőségre. A legnagyobb felelősség Csilla vállán nyugodott ebben a döntésben – ő a csapat skipje, aki egyben a legrégebben curlingező játékosunk is - vasárnap ő is rábólintott, tudatosítva magában azt, hogy a felkészülés után, valójában pár hét múlva már a világ legjobbjai ellen kell majd jégre vezetnie a játékosait.

- Többet fogtok edzeni, vagy máshogy fogtok edzeni?
- Mindkettő igaz. Megemeltük a heti edzésszámunkat négyre, és beneveztünk egy tallini versenyre is a már előre betervezett rigai mellett. Továbbá tervezünk egy edzőtábort Lódzban, Lengyelorszagban, ahol Eb szintű jégen tudunk gyakorolni.

- Végezetül, milyen szereplést vársz a csapattól? Melyek az optimista, a realista, és – ha van ilyen – a pesszimista várakozásaid?
- Egy biztos, felszabadultan tudunk majd játszani, valójában nincs vesztenivalónk. A legrosszabb eset az, hogy kiesünk a B-csoportba, ahol tavaly is játszottunk. Azaz, itt még a legrosszabb verzió is jobb, mint a B-csoportban, ahonnan a kieső a C-csoportba esik le. Nem tartom reálisnak, hogy ez történt volna velünk, ha a B-csoportban indulunk. Egy biztos: mindannyian tudjuk, hogy csak nyerhetünk ezzel a szerepléssel. Tavaly két megnyert mérkőzéssel bent lehetett maradni az A-csoportban, de ugyanezzel a két megnyert meccsel simán ki is lehet esni. Szeretnénk meglepetést okozni, és bent maradni az elitben, de számunkra az lesz a legfontosabb, hogy a legjobbat hozzuk ki önmagunkból, és a tudásunk legjavát tudjuk adni a jégen. Bízom a lányokban, a Fradi és a Szövetség is mindent megtesz a sikerünkért, természetesen mi is mindent meg fogunk tenni, ami csak tőlünk telik!

Cikkajánló

A Jaguárok ezüstérmével indult a szezon

Az FTC Jaguars curlingcsapata második lett az idény első versenyén.

Érmek és győzelmek kísérték curlingeseink szezonját

Cikkünkben sorra vettük a szakosztály 2022/2023-as eredményeit.

Egyéni országos bajnok az FTC curlingese!

A férfiaknál Fóti Balázs hódította el a curlingesek szezonzáró egyéni országos bajnokságának aranyérmét.

Felkészülési verseny Belgiumban

A tornán való részvétel a magyar bajnokságra történő felkészülést segítette.

Visszatérő vegyespárosunk feljutott az A-ligába

A feljutással párosunk elérte a kitűzött célját.

Kilencedik helyen végeztek női curlingeseink

A magyar női curling válogatott, a Ferencváros Girl Jam hazaérkezett Svédországból – INTERJÚ!

Bravúros bronzérem a Magyar Kupában

A Ferencváros három csapattal képviseltette magát az idei Magyar Kupa kiírásában.

Elkezdődött a munka

A következő hetek a felkészülésről fognak szólni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin