2022. április 22.
Arany és Eb-kvalifikáció a nőknél, bronz a férfiaknál
Mind a bajnoki cím, mind pedig a bronzérem az UTE elleni meccset követően került játékosaink nyakába!

A 2022-es Országos Curling Csapatbajnokság sikeres FTC-szereplést hozott: a nőknél az FTC Girls Jam a Fradi első női csapatbajnoki címét szerezte meg, a FTC-Fatherock a férfi A-liga csapatbajnokság harmadik, bronzérmet jelentő helyét, az FTC-Jaguars pedig a férfi A-liga 5.helyét szerezte meg.

Érdekesség, hogy mind a bajnoki cím, mind pedig a bronzérem az UTE elleni meccset követően került játékosaink nyakába!

A curling világában - a csapatsportok között rendhagyó módon - a mindenkori válogatottat az aktuális bajnokcsapat jelenti, azaz nincs „válogatás”, a tagok összeszokottsága kritikus lehet az elérendő eredmény szempontjából. Női csapatunk sikere tehát egyben azt is jelenti, hogy a jövő évi női Európa-bajnokságon induló magyar válogatottat az FTC Girls Jam csapata alkotja majd. A női csapat kapitánya és edzője, Halász Csilla boldogan nyilatkozott a mérkőzés után.

- A csapatbajnokság kétfordulós alapszakaszából 8 győzelemmel és 2 vereséggel jutottunk tovább az első helyen. Az elődöntőben kemény küzdelem után a Vasas Hackers csapatát legyőzve kerültünk a fináléba - kezdte Halász Csilla. - A döntő első két mérkőzése alatt éles csatát vívtunk (mindkét mérkőzés extra endben dőlt el) az UTE Women játékosaival, az elsőt a mi csapatunk, a másodikat az ellenfél nyerte. Nagy izgalommal készültünk az utolsó, mindent eldöntő meccsre, igyekeztünk minden erőnket összeszedni, s kizárólag a játékra koncentrálni. Bár az első három end nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de a negyedik endben írt három pont nagy lendületet adott a csapatnak. A szünet után, a mérkőzés második felére visszatérve még jobban tudtunk játszani, aminek eredményeként a 8. endben 10:3-as állásnál, az ellenfél kézfogásával véget ért a mérkőzés, ami elhozta a Ferencvárosi Torna Club első női curling országos csapatbajnoki aranyérmét. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, mindenki példát mutatott kitartásból, küzdeni akarásból, az egységes csapatszellem vitt minket a győzelemig. Gratulálunk az ezüstérmes női csapatnak, az UTE Womennek! Ezúton szeretnénk megköszönni a jégpálya jégmestereinek, a bajnokság szervezőinek, a bíróknak a munkáját, valamit családtagjainknak, szurkolóinknak a támogatást!


Az FTC Girls Jam tagjai: Bíró Bernadett, Bíró Blanka, Gunzinám Zsanett, Halász Csilla, Nagy Tímea. Edző: Fóti Balázs

Fóti Balázs edző is nyilatkozott.

- Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy rendkívül büszke vagyok a lányokra és nagyon örülök a sikerüknek. Kiváltképpen azért, mert a 4 hétvégés bajnokság záró fordulójában a legfontosabb szakaszban, a rájátszásban személyesen nem segíthettem őket csak távolról tudtam támogatni a csapatot videóhívások útján, mivel legnagyobb örömömre megszületett a kislányom és apai feladatok szólítottak. A csapat összetartását és erejét jól mutatja, hogy ettől cseppet sem gyengült a csapategység, hiszen mindig együtt sírunk és együtt nevetünk. Négy éve dolgozunk közösen, ez a 4. ob-döntőnk, ami mutatja, hogy végig jó úton jártunk. Az első évben a másodosztályt nyertük meg, utána kétszer egymás után az első osztály ezüstérmét szereztük meg, a munka mostanra érett be a bajnoki cím elnyerésével. Szisztematikus munkát végzünk, kis lépésekkel haladunk. Úgy vélem más utat választottunk és ez kifizetődőnek látszik, kisebb technikai eszköztárral dolgozunk, de azokat megbízhatóan alkalmazzuk meccsről-meccsre. Természetesen ez adja a továbblépés lehetőségét is, a magabiztosan alkalmazott dobás típusok bővítését. Amikor elkezdtük, volt 4 gyakorlott, technikás versenyzőnk. Két visszavonult, tapasztalt versenyző visszahívásával 6 főre bővültünk. Megkevertük a lapokat és a 3 legnagyobb tapasztalatot igénylő pozícióban lett egy kezdő csapatkapitányunk (skip), egy kezdő csapatkapitány-helyettesünk (vice skip) és egy kezdő befejező játékosunk, akik ezekben a pozíciókban sosem játszottak korábban. Mára mindannyian válogatott tudású játékossá váltak a posztjukon, de ami a legfontosabb, hogy válogatott csapattá értek. Közben a kezdetben junior korú játákosaink is felnőtt nőkké váltak és mostanra elmondható, hogy a 3-4 különböző életkorú generáció, akik a csapatot alkotják külön-külön mind olyan értéket tudnak hozzáadni a csapat működéséhez, ami óriási pluszt ad a teljesítményhez. Köszönjük az FTC és a szakosztályvezető folyamatos támogatását, ami fontos része ennek a sikernek és bízunk benne közösen a következő nagy állomás az Eb-szereplés is mindannyiunk számára örömteli és maradandó lesz.

A férfiak mezőnyében az FTC-Fatherock az alapszakasz 3. helyén jutott be a négy csapatos rájátszásba, ahol a döntőbe jutásért vívott mérkőzés elvesztése után a bronzéremért vívott csatában 8-7 arányban győzte le az UTE Four-Four csapatát.

A FTC-Jaguars a bajnokság 5. helyezését érte el, Farkas Dániel némi csalódottsággal a hangjában értékelt.

- Nem vagyunk elégedettek az idei bajnokságban nyújtott szereplésünkkel, még akkor sem, ha nem csak belső, hanem külső tényezők is hátráltatták a legjobb négybe kerülésünket. Nehezen indult számunkra az év, a csapatdinamikai egységünkben jelentős feladatokat kellett megoldanunk. Ez sajnos elkerülhetetlenül megjelent a formaidőzítésünkben és a bajnokság alapszakaszának első felében nyújtott játékunkban is nyomott hagyott. A Vasas G-Force elleni mérkőzés volt a fordulópont, de feljavult játékunkat nem sikerült győzelemmé konvertálnunk. Ezt követően hiába győztük le a bajnokságot később magabiztosan megnyerő UTE Férfi 1. csapatát, más gárdák mérkőzéslemondásai ajándékpontokat jelentettek ellenfeleink javára. Így - alapszakasz végi formánkkal - hiába jelentettünk erős kihívást az első három helyen bejutott csapat számára, nem volt lehetőségünk sem a döntőbe kerülésért, sem a bronzéremért játszani. Csalódottak vagyunk, de a következő évben felhasználjuk az idei tapasztalatokat. Gratulálunk a lányoknak az első csapatbajnoki címükhöz, és örülünk másik csapatunk bronzérmének! Hajrá Fradi!

Cikkajánló

Megvolt az FTC Kids első nemzetközi versenye

Curling szakosztályunk legfiatalabb tagjai is pályára léptek az Olympic Hopes Budapest 2024 versenyen.

Címvédés a curling vegyes-csapat OB-n

Szakosztályunk fennállása során először tudta megvédeni bajnoki címét ebben a szakágban.

Az FTC 10 éves tehetsége már a felnőtteknél játszik

A curlinges Kassai Andort apukája kérte fel, hogy szerepeljen a felnőttek között. Bevált az ötlet - VIDEÓ!

Tízévesen a felnőttek közt lett ezüstérmes curlingesünk

Kassai Andor a második helyet szerezte meg csapatával a curling férfi Országos Csapat Bajnokságon.

Bronzérmet szereztünk a Winter World Mastersen

A magyar vegyes curling-válogatott Kanada első, és az USA második csapata mögött zárt harmadikként.

Ezüstérem Dániából

Férfi curlingcsapatunk, az FTC Jaguars második lett a rangos dániai nemzetközi kupán.

Fantasztikus siker a vegyes-páros A-ligában

Az FTC párosa képviselheti majd hazánkat a decemberi, olimpiai kvalifikációs vb-n.

22. helyen zártunk a curling csapat vb-n

A magyar vegyes curling-válogatott csoportjában a hatodik helyet szerezte meg.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin