2023. október 13.
Elindul az FTC Junior Curling program
Az FTC Curling szakosztály Junior programja kiváló lehetőséget kínál a fiataloknak.

A Junior program elindulása kapcsán a program ötletgazdáival, Kassai Attilával és Miklós-Noskó Évával beszélgettünk. 

- Hogy tudnátok összefoglalni a curling előnyeit?

Miklós-Noskó Éva: - A curling egy olyan olimpiai sportág, ami segíti az állóképesség fejlesztését, a jégen való mozgás javíthatja az egyensúlyt és a koordinációt is. Az edzéseken lassan haladva, apránként építjük fel a kicsúszás végleges technikáját. Ezért annak is ideális ez a sport, aki csak rövid ideig képes erőt kifejteni, utána pihennie kell, mert a csúszás vagy a söprés után kb. egy percet lehet pihenni.

Kassai Attila: - A  curling fejleszti a fiatalok problémamegoldó és a döntéshozatali képességét, hiszen ehhez a játékhoz stratégiai gondolkodásra is szükség van. Vagy ahogyan ezt a pályán gyakran mondogatjuk: az utolsó kővel lehet megnyerni a játékot, azaz a játékosoknak több lépéssel előre meg kell tervezni a stratégiát, amit követni kell a meccs alatt.

- Milyen készségeket sajátíthatnak el a fiatalok a curlingből?

KA: - Egy curling-csapat csak akkor lehet sikeres, ha a játékosok képesek együtt dolgozni a közös cél elérése érdekében. Azok a képességek és attitűdök, amelyeket a fiatalok a játék és az edzések során elsajátítanak nem csak a sportban, hanem az élet más területén is segíthetik őket. Hiszen curlingben olyan kompetenciákat alakítunk ki, amely képessé teszik az egyént a csapat tagjaként működni.

MNÉ: - Éppen ezért nagyon fontos, hogy fiatalok megtanuljanak kommunikálni egymással. A játék irányításához elengedhetetlen, hogy jól tudják átadni egymásnak az épp játékban levő kőről az információkat. Pont ezért curlingben nincs egymásra kiabálás, nincs edző általi bekiabálás (bent sem lehet), mindenkinek nyugodtnak kell maradnia, mert ez egy stratégiai játék a jégen.

- Mint tudjuk mindketten háromgyermekes szülők vagytok. Számotokra mi volt a legfontosabb, amikor ezt a sportágat választottátok a gyermekeiteknek?

KA: - A curlingben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a fair play-re. Már fiatalon megtanítjuk a játékosainknak, hogy a győzelem és a vereség egyaránt része a sportnak és azt is, hogyan kell erre megfelelő módon kell reagálni. Néhány példát kiemelve: nálunk minden mérkőzés kézfogással indul, ahol sok sikert kívánunk a másik csapatnak, a meccs végén pedig a győztes meghívja a vesztest egy üdítőre vagy müzli szeletre, amelyet közösen fogyasztanak el. Ez egyfajta sport közösségi élményt is nyújt.

MNÉ: - Számomra fontos volt, hogy itt nincs testkontakt, így alacsony a sérülés kockázata. Ennek ellenére a kezdők csak sisakban mehetnek be a pályára. A rendetlenkedőket pedig a jég veszélyessége és a játék szellemisége miatt vagy nem engedjük be vagy kiküldjük a pályáról.

- Kiket vártok a programra?

KA: - Az FTC Curling Junior program kiváló lehetőség a 9 és 16 év közötti gyerekeknek, akik nyugodt körülmények között szeretnének sportolni megismerni egy fantasztikus sportágat és tagjai lehetnek  a Ferencvárosi Torna Clubnak, vagyis a Fradi családnak!

További információk az FTC Junior Curling programról: curling@fradi.hu

Cikkajánló

Fantasztikus siker a vegyes-páros A-ligában

Az FTC párosa képviselheti majd hazánkat a decemberi, olimpiai kvalifikációs vb-n.

22. helyen zártunk a curling csapat vb-n

A magyar vegyes curling-válogatott csoportjában a hatodik helyet szerezte meg.

Az FTC nyerte meg a szenior ob-t

A harmadik mérkőzés döntött a Vasas elleni fináléban.

Közös tornán készültek curlingeseink

Októberben rendezik a vb-t, amelyen az FTC Hammer Time csapata képviselheti majd Magyarországot.

A Jaguárok ezüstérmével indult a szezon

Az FTC Jaguars curlingcsapata második lett az idény első versenyén.

Érmek és győzelmek kísérték curlingeseink szezonját

Cikkünkben sorra vettük a szakosztály 2022/2023-as eredményeit.

Egyéni országos bajnok az FTC curlingese!

A férfiaknál Fóti Balázs hódította el a curlingesek szezonzáró egyéni országos bajnokságának aranyérmét.

Felkészülési verseny Belgiumban

A tornán való részvétel a magyar bajnokságra történő felkészülést segítette.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin