2021. január 19.
A Fradi nem kegyelmezett, kiütötte a Csíkszeredát!
Férfi jégkorongozóink lehengerlő játékkal 7-3-as sikert arattak a Csíkszereda elleni csúcsrangadón.

Az Erste Liga elmúlt két idényét figyelembe véve nem meglepő, hogy az FTC-Telekom és a Sportklub Csíkszereda mérkőzése a bajnokság bármely szakaszában csúcsrangadó. Ez a két csapat uralta a 2018/19-es, majd a 2019/20-as alap- és középszakaszt is, ráadásul 2019-ben egymás ellen játszották a liga döntőjét, melyet a Ferencváros öt mérkőzésen nyert meg, 2020-ban pedig ez a két csapat lett a koronavírus-járvány kirobbanása után a liga megosztott győztese.

A Fradi remek teljesítménnyel kezdte a 2021-es naptári évet: január 3-a és 16-a között öt meccsből ötöt megnyert, ráadásul mindannyiszor a rendes játékidőben sikerült felülmúlnia aktuális ellenfelét. Legutóbb a Corona Brassó volt szenvedő fél, Fodor Szabolcs csapata egygólos hátrányból felállva 8-3-ra ütötte ki ellenfelét, így várta a kilencmeccses magyarországi túrája első hat mérkőzését megnyerő, szintén bombaformában lévő Csíkszereda elleni keddi csúcsrangadót.

Ahogy arra számítani lehetett, az első perctől kezdve kiélezett csata jellemezte a játékot, minden egyes korongért kőkemény harcot vívtak a játékosok. A Fradi vezette az első komolyabb helyzetet, de Nagy Gergő éles szögből leadott lövését Samankou mamuttal védeni tudta. A második percben már a Sportklub is támadásba lendült, de fehérorosz vetélytársához hasonlóan Arany is hárította a kísérletet. Egy perccel később ismét az FTC veszélyeztetett: saját harmadában szerzett koronggal indult meg Farkas, aki pillanatokkal később már célba is vette a hosszú felső sarkot, de Samankou résen volt és védett. A harmad első felében többnyire a mieink akarata érvényesült, a nyomásnak pedig meg is lett az eredménye: a nyolcadik percben Hodgman tette kapura a korongot, Nagy Gergő beleért, ezzel pedig alaposan megtréfálta a vendég kapust (1-0). Megvolt a vezetés! Próbált felpörögni a vendég együttes, de továbbra is a Ferencváros volt veszélyesebb: alig két perccel a csapatkapitány gólja után Hegyi is lőtt, de a rutinos védőnk csak az oldalsó vasat találta el. A harmad felén túllépve jött az első Fradi-emberelőny, miután Fodor Csanád akadályozásért került a büntetőpadra. Itt volt a zöld-fehérek nagy esélye, hogy kettőre növeljék előnyüket a riválissal szemben. Azonnal fel is álltak a támadóharmadban, végül Ellerby vállalkozott lövésre a kékvonalról, de Samankou itt még védeni tudott. Tizenegy másodperccel a kiegészülés előtt azonban már ő is tehetetlen volt: Hajós passza után ismét kanadai védőnk próbálkozott, és ezúttal már nem hibázott (2-0). Másfél perccel később jött az újabb Fradi-gól: Németh pillanatokkal korábban még előkészített, ezúttal azonban ő volt a végrehajtó Tóth Adrián kapu mögül érkező passzából (3-0). Jason Morgan azonnal időt kért, majd kapust cserélt, a 14 perc alatt három gólt kapó Samankou helyét László Arnold vette át. Három perccel a harmad végét jelző dudaszó előtt szinte a semmiből sikerült szépítenie a vendégeknek: Láday lövése talált utat Arany mamutjai között a kapuba (3-1). Kevesebb mint egy perc volt vissza a harmadból, amikor Tóth Gergely kapott két percet akadályozásért, így először a mérkőzésen emberhátrányban kellett megmutatnia a Fradinak, hogy milyen jól szervezetten képes védekezni. Hiába a harmadvégi emberelőny, a vendégek nem tudtak felállni a harmadunkban, így 3-1-es ferencvárosi előnyből várhatták a folytatást a csapatok.

Tóth Gergely áthúzódó kiállítása miatt több mint egyperces emberhátrányban kezdte a középső játékrészt az FTC. A vendégek azonnal támadásba lendültek, ezúttal már sikerült felállniuk a hazaiak harmadában. Másodpercekkel később érkezett is egy csíkszeredai lövés, de Arany hárított, jött a villámgyors Fradi-kontra, Kärmeniemi pedig köszönte szépen a lehetőséget, kíméletlenül kilőtte a hosszú felsőt (4-1). Finn védőnk emberhátrányos bombagólja megadta az alaphangot a második harmadnak. A vendégeket váratlanul érte a Ferencváros negyedik találata, de ettől függetlenül próbáltak ritmust váltani, de nem tudtak érdemi helyzetet kialakítani. Öt perc telt el a második harmadból, amikor Bíró Tamás kapott kettő plusz kettő percet magas bottal való játékért, a mozdulat nyomán az arcát fájlaló Justin Hodgmannek kesztyűt-sisakot eldobva be is kellett sietnie ápolásra az öltözőbe. A Fradinak négy perce volt, hogy másodszor is eredményes legyen emberelőnyből, és egy jóval kényelmesebb helyzetből folytassa a hátralévő időt. Két perccel később Mitch Versteeg volt kissé könnyelmű egy korongkihozatalnál, Becze érezte, hogy itt lehet keresnivalója, lecsapott a pakkra, majd megindult Arany kapuja felé, de hálóőrünk ezúttal is védett. Hiába a négyperces előny, a Fradi nem tudta bevinni az ötödiket. A harmad felénél Somogyi kapta a korongot a felezővonalnál, majd egy remek szólót követően tüzelt, de László védte a kísérletet. Kilenc perccel a játékrész vége előtt Blackwater botfogásért kapott két percet, így ismét létszámfölényben támadhatott a Fradi az újabb gólért. Másfél perc kellett a zöld-fehéreknek, és egy véglekig kijátszott támadás után Kóger Dániel is beköszönt a Csíkszereda elleni csúcsrangadón (5-1). A Fradi egy pillanatra sem vett vissza az elképesztő iramból, sorra vezette a veszélyesebbnél veszélyesebb támadásokat, és ha egy üzlet beindul alapon a játékot szerencsére folytatni tudó Justin Hodgman is beköszönt: a tőle már-már megszokott gyönyörű mozdulattal, fonákkal emelte a szeredai kapuba a korongot (6-1). Szűk másfél perc volt vissza, amikor Sarcia és Tousignant verekedett össze, fiatal védőnk pontozással megnyerte a bunyót a forrófejű csíki légiós ellen, bár mindkét játékos talpon maradt. Végül öt-öt perces büntetést kapott, de öt az öt ellen folytatódhatott a játék. A Csíkszereda ugyan még próbálkozott, de az utolsó másodpercekben egy kontránál Tóth Richárd passza után Ellerby lőhetett, de a kanadai védő nem volt elég pontos. Újabb gól már nem született, 6-1-es hazai előnyből jöhetett a záró játékrész.

A vendégek hozták el a korongbedobást a záró harmad elején, így ők indíthatták az első támadást, mindezt annak reményében, hogy legalább valamelyest közelebb kerüljenek a Ferencvároshoz. Alig másfél perce folyt a játék, amikor Versteeg csapott le az egyik csíki hibájára, egy az egyben vezette Lászlóra a korongot, de nem tudott gólt szerezni, maradt a közte öt. A Csíkszereda azonban nem tudta haton tartani a bombaformában lévő Fradit, Arany indítása után Hajós balszélről megeresztett lökete talált utat a kapuba (7-1). Két perccel később Kóger kapott két percet bottal akasztásért. Az előnyt villámgyorsan kihasználta a vendég együttes, Taratukhin volt eredményes (7-2), de ez csak szépségtapasznak volt jó. A Fradi a magabiztos előny tudatában kissé visszavett az eddig látott elképesztő iramból, több teret hagyott a csíki játékosoknak, de kontrákból továbbra is életveszélyes támadásokat vezetett. 8:40-nel a vége előtt azonban góllá érett az egyik csíkszeredai akció: Blackwater és Combs átadása után Wishart mattolta Aranyt (7-3). A két vendég gól után ismét felpörgött az FTC, de hiába kapott Németh Attila remek passzt a kapu előterében, László hatalmas bravúrral védett. A nagy hátrány ellenére a Csíkszereda továbbra is becsületesen küzdött, hogy valamelyest még kozmetikázzon az eredményen, de a végjátékban már nem tudtak újabb gólt szerezni. Az utolsó percbe lépve még Hajós próbálkozhatott, de lövése elkerülte a kaput.

A Ferencváros ellentmondást nem tűrő, hihetetlen pontos és eredményes játékának köszönhetően kiütötte a rivális Csíkszeredát az Erste Liga csúcsrangadóján. Fodor Szabolcs tanítványai legközelebb két nap múlva, január 21-én a Vasast fogadják a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Sportklub Csíkszereda 7-3 (3-1, 3-0, 1-2)
2021. január 19. kedd 18.30
Tüskecsarnok, Budapest, zárt kapuk mögött
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hegyi, Ellerby, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Boros, Versteeg, Kulmala, Németh, Tóth Ad. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Sági, Somogyi – Roczanov, Tóth Gergely, Farkas, Tóth Gergő, Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Csíkszereda: Samankou (László) – Láday, Wishart, Blackwater, Combs, Yellow Horn – Papp, Salló, Becze, Taratukhin, Tousignant – Farkas, Gecse, Bíró, Casaneanu, Fodor – Györfy, Ilyés, Gecse, Rokaly, Sándor Vezetőedző: Jason Morgan
Gólszerzők: Nagy G. (07:02, Hodgman), Ellerby (12:16, EE, Hajós, Németh), Németh (13:51, Tóth Ad., Sarcia), Kärmeniemi (20:38, EH, Kulmala Hajós), Kóger (32:26, Nagy G., Kulmala), Hodgman (35:16, Kóger, Ellerby), Hajós (44:20, Arany), illetve Láday (16:45, Yellow Horn, Blackwater), Taratukhin (46:13, EE, Becze, László), Wishart (51:20, Combs, Blackwater)
Kapura lövések: (14:12, 12:8, 9:0) 35:20
Védések: (11:11, 8:9, -2:8) 17:28 / 85.00% : 80.00%
Kiállítás percek: (2:2, 5:11, 4:0) 11:13
Emberelőny kihasználás: (3 / 2) 66.67% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 7:17 / 4:29
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (2 / 3) 33.33%

Cikkajánló

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

Vereség az Erste Liga-döntő második meccsén is

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-0-ra kaptak ki a Brassótól, rendkívül nehéz helyzetből folytatják a finálét.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin