2023. január 21.
A kapitány a hajrában döntött a csúcsrangadón
Férfi hokisaink Nagy Gergő duplájával 3-1-re legyőzték a rivális Sportklubot, közel a rájátszást érő hely!

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az Erste Liga-címvédő SC Csíkszeredát fogadta szombaton kora délután a Tüskecsarnokban. Ez a párosítás már önmagában csúcsrangadónak számít, hiszen a két együttes dominálta a magyar bázisú nemzetközi ligát az elmúlt négy évben, a felek kétszer egymás ellen döntőztek, egyszer elődöntőztek, egyszer pedig a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény végén megosztott elsőségnek örülhettek. Emellett viszont az alapszakasz végeredménye szempontjából is hatalmas jelentősége volt a mérkőzésnek, még úgy is, hogy ezúttal nem az első kiemelésért harcolt a két együttes. A játéknap előtt a Sportklub 32 lejátszott mérkőzéssel és 50 ponttal az ötödik, a DEAC 33 meccsel és 49 ponttal a hatodik, míg a Fradi 30 meccsel és 46 ponttal a hetedik helyen állt – a 36 meccses alapszakasz végén pedig az első hat jut közvetlenül a rájátszásba, a 7-10. helyezett együttesek kvalifikációs párharcot vívnak egymással a két további kiadó playoff-helyért.

A Ferencváros, ahogy az elmúlt hetekben szinte mindig, ezúttal is foghíjas kerettel volt kénytelen kiállni a mérkőzésre: a decemberben az egész szezonra kidőlő Sarciá Antonino mellett Jari Sailio, Ollie Betteridge, Kozma Dávid, valamint a nemrég a magyar válogatottal az Universiadén szerepelt Galántai Richárd sem volt bevethető, ahogy Arany Gergely sem, így a kapuban Nagy Kristóf kezdett, cseréje Földes László volt, Fodor Szabolcs pedig 19 fős meccskeretet tudott nevezni.

Jól kezdték a mieink a mérkőzést, többet birtokolta a korongot a Ferencváros, több jó lövés is eltalálta a meccsbe jó formában beleálló vendégkapus, Adorján Attila kapuját. Az első nagy helyzet Kreisz Brúnó előtt adódott, Adorján nagyot védett, majd Farkas Simon egy a semmiben indulhatott meg, ám nagy helyzetben mellé-fölé durrantott, ez a ziccer zárta le az első harmad első felét. A 11. percben Hrabalt állították ki gáncsolásért, de remekül dolgozott az emberhátrányos védekezésünk, illetve egy alkalommal Nagy Kristóf is bravúrt mutatott be. Öt az ötben újra nagy Fradi-helyzet következett, Kreisz közeli lövésénél Adorján bárddal védett hatalmasat. A 14. percben előbb Sallót állították ki két percre, majd fél percre rá Schaus is szabálytalankodott, így másfél perc kettős emberelőnyhöz jutottunk. Ezt nem sikerült kihasználni, öt a négyben viszont megjött a gól: egy lövés már-már úgy nézett ki, elakadt Adorján mamutjában, ám a csíki kapus addig-addig fészkelődött a korongot keresve, amíg a pakk kiperdült a lábvédője alól, óriási kavarodás alakult ki, amelynek végén Julius Marva másodszorra a hálóba préselte a játékszert. (1-0) A vezetés birtokában abszolút átvették az irányítást a mieink a harmad hajrájára, volt ígéretes lehetőségünk is, Tóth Gergő például szintén szólóban indulhatott meg, de végül utolérték a védők.

A második harmad itt is, ott is helyzettel indult, mindkét kapus nagy védéssel kezdte a játékrészt. A Sportklub megpróbált magasabb fokozatra kapcsolni, de a mieink remekül kontrollálták a játékot, és gyors ellentámadásokkal veszélyeztettek – a játék képe egészen hasonlított ahhoz, amellyel négy éven át domináns csapat tudott lenni az Erste Ligában a Fodor Szabolcs vezette Fradi. Egy ilyen alkalom végén Tóth Gergő passza után Farkas Simon találta magát ziccerben, de Adorján bravúrja megmentette a vendégeket a góltól, majd a túloldalon Nagy Kristófnak kellett észnél lennie, fiatal kapusunk remekül állta a sarat. Volt is dolga egyre több, a Csíkszereda növelte a nyomást, a 28. percben Stach hagyott ki ziccert, igaz, ekkor Nagynak nem kellett védenie, az ellenfél támadója kapu mellé lőtt. Egy perccel később Hrabalt küldték ki két percre fogásért, emberelőnyben nagyon nyomott a Szereda, de remekül védekeztek a mieink, illetve Cody Milannek is köszönetet mondhatunk, aki közvetlen közelről kapu fölé lőtt. A 36. percben a mieink kerültek emberelőnybe Kubat sportszerűtlen magatartása után, de ezúttal ez kihasználatlanul maradt. A harmad utolsó percében még volt gólszerzési lehetőségünk, de Hrabal távoli lövése Adorján fejvédőjét találta el, majd a csíki kapus Kestilä közeli lövését fogta.

Nem kezdődött jól a harmadik harmad, már a második percben egyenlített a Sportklub: Szkacskov lőtt balról, éles szögből a hálóba. (1-1) Azonnal tempót váltottunk, Kulmalának volt gyors egymásutánban két nagy helyzete is, de előbb mellé lőtt, majd Adorján védett. A 45. percben Seregély szabálytalankodott a saját kapuja előtt, azonban szerencsére nem játszotta meg túl jól az emberelőnyt a Csíkszereda, könnyedén kivédekeztük a két percet. Az 51. percben ismét emberhátrányba kerültünk, Hrabal veszített korongot a kéken, majd vetődve próbálta megakadályozni, hogy az ellenfél kiugorjon vele, gáncsolás lett belőle – remek munkával ezt is sikerült kivédekezni. Öt az öt ellen nagy lehetőségünk volt a gólszerzése, ám a kapu előtti hatalmas kavarodás végén eltűnt Adorján alatt a korong. Az 56. percben aztán nem volt kegyelem: Nagy Gergő indult meg a szeredai kapu felé, majd laposan, a kapus lepkés oldalára visszahúzva lőtt, a korong pedig a hálóba vágódott! (2-1) Sőt, két perccel később Kulmala lövése átperdült a korongba belekapó Adorjánon a kapus háta mögé, ekkor pedig csapatkapitányunk kapcsolt a leghamarabb, és közvetlen közelről a hálóba pofozta a meccset eldöntő gólt! (3-1) A Csíkszereda edzője lehozta kapusát, időt kért, majd emberelőnybe is került az ellenfél Kärmeniemi szabálytalansága után az utolsó percre, de ez sem segített rajtuk, leperegtek a hátralévő másodpercek, megnyertük a mérkőzést!

A Ferencváros nagyon fontos győzelmet aratott a nagy ellenfél, a jelenleg ráadásul a tabellán is közvetlen rivális Csíkszereda ellen, ezzel pedig hatalmas lépést tett a közvetlen rájátszást érő első hat hely egyikének megszerzése felé. Folytatás vasárnap délután a szintén közvetlen rivális DEAC ellen, ahol fel lehet tenni a pontot az i-re a már most is remek hétvége zárásaként.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – SC Csíkszereda 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)
FTC-Telekom:
Nagy K. (Földes) – Hrabal, Seregély, Kreisz, Kestilä, Tóth A. – Marva, Kärmeniemi, Kulmala, Nagy G., Sointu – Mesikämmen, Boros, Bán, Farkas S., Tóth G. – Kucsma, Turbucz. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
SC Csíkszereda:
Adorján (Simó) – Kubat, Schaus, Szkacskov, Sofron, Stach – Mikkola, Szeleznyev, Krikunov, Milan, Vesely – Ferencz-Csibi, Salló, Casaneanu, Péter B., Rokaly Sz. – Bajkó, Farkas T., Fodor Cs. Vezetőedző: Tom Coolen.
Gólok:
Marva (16:13, EE), Nagy G. (55:38), Nagy G. (57:39, Kulmala, Turbucz), illetve Szkacskov (41:36, Krikunov, Milan)
Kapura lövések: (15:9, 9:8, 15:8) 39:25
Védések: 
(9:14, 8:9, 7:13) 24:36 / 96.00% : 92.31%
Kiállítás percek: 
(2:4, 2:2, 6:0) 10:6
Emberelőny kihasználás: 
(4 / 1) 25.00% / (5 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
4:27 / 9:04
Emberhátrányos védekezés: 
(0 / 5) 100.00% / (1 / 4) 75.00%

Cikkajánló

Utolsó előtti alapszakaszmeccsünkre utazunk pénteken

Csapatunk folytatja a küzdelmet a közvetlen rájátszást érő helyért, játékosaink Miskolcon lépnek jégre.

Vereség a BJA HC otthonában, még nincs meg a rájátszás

Férfi jégkorongcsapatunk 5-1-re kikapott Káposztásmegyeren, még küzdenie kell a playoff-hely bebiztosításáért.

A friss kupagyőztes ellen harcolhatjuk ki a rájátszást

Két pont elegendő férfi hokisainknak az alapszakasz első helyéért küzdő BJA HC ellen szerda este idegenben.

Szurkolói információk a FEHA19 elleni mérkőzésre

A Tüskecsarnokban is lehet elővételben jegyet venni hokisaink utolsó Erste Liga alapszakasz-meccsére.

„Örülök, hogy újra itt lehetek a srácokkal”

Sarciá Antonino a héten visszatért és csatlakozott a csapathoz a száraz edzéseken – INTERJÚ!

A Fradié A Hét Gólja és A Hét Játékosa is

Nagy Gergő lett az elmúlt hét legjobbja az Erste Ligában, Kreisz Brúnóé a legszebb gól – VIDEÓ!

Kreisz-dupla és fontos győzelem a DAB ellen

Férfi hokisaink 5-2-re győztek a Dunaújváros ellen az Erste Liga-alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén.

Véget ért az Universiade, szépen helytálltak a magyarok

A magyar csapat egy hét alatt öt meccset játszott, két győzelemmel és három vereséggel zárták a tornát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin