2023. március 5.
A kapitány döntött, két lépésre a magyar bajnoki cím!
Férfi hokisaink vasárnap is győztek a BJA HC ellen a magyar bajnoki döntőnek számító Erste Liga-elődöntőben.

Alaposan belelendült a játékba az Erste Liga rájátszására az alapszakaszban összességében az elvárások alatt teljesítő férfi jégkorongcsapatunk – de mikor kell a legjobb formát hozni, ha nem a playoffban, azokon a mérkőzéseken, amelyeken eldőlnek a végső helyezések. Fodor Szabolcs együttese javuló formát mutatott már az alapszakasz hajrájában is, majd a DVTK Jegesmedvék elleni, 4-2-es összesítéssel kiharcolt negyeddöntős továbbjutás után jöhetett az a Budapest Jégkorong Akadémia HC, amelyik kiegyensúlyozott teljesítménnyel megnyerte az alapszakaszt, amelynek során négyből négyszer győzte le a Ferencvárost. A mieink viszont a legjobbkor hozták az első idei győzelmet a Rozsomákok ellen – méghozzá szombat este, a négy győzelemig tartó párharc első mérkőzésén, idegenben, így a miskolciak elleni negyeddöntőhöz hasonlóan ezúttal is a széria elején magunkhoz ragadtuk ellenfelünk pályaelőnyét.

Lévén a másik ágon erdélyi rangadót játszik a Gyergyó és a Brassó a liga fináléjába kerüléséért, a BJA és a Fradi elődöntője a két utoljára versenyben maradt anyaországi együttes párharcaként egyben klasszikus magyar bajnoki döntő is, mivel pedig az FTC-Telekom a 30. bajnoki címért, így a címer feletti harmadik csillagért küzd, a presztízs még nagyobb, szurkolói körökben is. Talán ennek, és a kedvező, budapesti helyszínnek is köszönhető, hiszen csak Káposztásmegyerig kellett ezúttal utazni, hogy a szombati naphoz hasonlóan vasárnap is szépszámú tábor, és remek hangulat fogadta a csapatokat a Vasas Jégcentrumban. A mieink kapujában ezúttal is a rájátszásra régi kiváló formáját megtaláló Arany Gergely kezdett, a sorok összeállítása pedig megegyezett a szombati meccsével, az egész szezonra kidőlt Sarciá Antonino és Aku Kestilä mellett ezúttal is Boros Dániel és Kozma Dávid hiányoztak betegség miatt.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a mérkőzés, látszott, hogy a BJA egy vereséggel a háta mögött nem akar rögtön a találkozó elején nagy kockázatot vállalni, mindkét fél fegyelmezetten, szigorúan védekezett. Az első nagyobb védést Arany mutatta be a 7. percben Djumic lövésénél, majd rögtön utána Szabó is tesztelte távolról kapusunkat, de a túloldalon Farkas Rolandnak is nagyot kellett védenie egy lövésnél és a kipattanó utáni közeli ismétlésnél is. A 10. percben Mesikämmen kínálta meg a bal oldali bedobókörből Farkast, majd Tóth Adrián lőtt szinte ugyanonnan, a hazai hálóőr mindkétszer jó helyen hagyta a mammutját, az ellentámadásnál pedig Aranynak kellett zárni a szöget Vorobjov kapumegkerülés utáni rövid sarkos próbálkozásánál. Tempós oda-vissza játék, igazi playoff-hoki zajlott a jégen, talán a hazaiak birtokolták többet a korongot, de a mieink jó védekezés utáni kontrái is bőven rejtettek veszélyt magukban. A 16. percben közel jártak a hazaiak a vezetés megszerzéséhez, Arany nagyot védett, ahogy rögtön utána Vorobjov közeli kapáslövésénél is. A harmad utolsó előtti percében az elmúlt hónapban igazi playoff-specialistává váló Turbucz ugorhatott ki egyedül egy semleges harmadbeli korongszerzés után, Schlekmann bár utolérte, csak szabálytalanul tudta megállítani, jöhetett a meccs első emberelőnye. Ebből azonban a harmad végéig a mieink nem, csak a BJA tudott veszélyeztetni, Tóth Richárd és Nagy Krisztián emberhátrányos kontrája végén utóbbi lőtt, Arany védett.

43 másodpercnyi áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a második harmadot, de ezzel az első játékrész véghez hasonlóan nem sikerült élni, sőt, Galoha kontrájánál Aranynak kellett résen lennie. A 24. percben hasonló körülmények között jutott emberelőnyhöz a BJA, mint korábban a mieink, Djumic lépett ki egyedül, Nagy Gergő állította meg szabálytalanul, és bár hatalmas nyomást helyezett a kapunkra ellenfelünk, ez a fór is kihasználatlanul maradt, nagyot dolgozott a hátrányos speciális egységünk, egy alkalommal Kärmeniemi a kapu előtti sűrűben sisakját is elvesztette, úgy blokkolt elfekve – ikonikus pillanat volt, remekül jellemezte csapatunk karakterét az idei playoffban. Öt az ötben Nagy Gergő lőtt oldalhálót, majd Bán lépett meg egy kontrával, a csel után viszont kapu mellé húzta a korongot, majd egy Farkas-védés után Turbucz lőtt a kipattanóból közelről nagy helyzetben mellé. Fokoztuk a jelenlétet az ellenfél harmadában, és a nyomást Farkas Roland kapuján, a fiatal kapusnak többször is nagy védést kellett bemutatnia. A harmad második felére a hazaiak kijöttek a szorításból, és egyre több munkát adtak Aranynak – a két kapuson semmi nem múlott, pláne, hogy Farkas Kreisz szólójánál, majd Sailio kiugrás és csel utáni lövésénél is nagyot fogott. Hiába jöttek folyamatosan a helyzetek mindkét oldalon, a felek nem tudták dűlőre vinni a dolgot, így tovább fokozódtak az izgalmak.

Ha pontozásos sportág lenne, az első harmad inkább a hazaiaké, a második a 14-14-es kapura lövési mutató ellenére a mieinké lehetett volna, gól azonban nem esett – ehhez Kreisz szabálytalansága után a hazaiak kerültek először közelebb a 42. percben, de Arany és az emberhátrányos védekezésünk ismét a helyén volt. Ahogy fogyott a hátralévő idő, úgy nőtt a feszültség, és úgy vált egyre biztosabbá, hogy akár egyetlen gól is döntő lehet. Ezt a bizonyos gólt pedig a Ferencváros szerezte! A 47. percben Marva lőtt a kékről, a kapu előtt helyezkedő Nagy Gergő pedig tökéletesen szúrt bele a lövésbe, ütőjéről a hálóba vágódott a korong (0-1). Ellenfelünknek érthetően elkezdett sürgős lenni a dolog, fokozták a nyomást, de a mieink rendkívül fegyelmezetten kontrollálták az eseményeket. Sőt, az 56. perc végétől Viikila szabálytalansága után a mieink támadhattak emberelőnyben azért, hogy eldöntsék a mérkőzést. Ez ugyan nem jött össze, de ellenfelünk hiába próbálkozott 1:10-zel a vége előtt az időkéréssel és a kapuslehozatallal is, már nem maradt idejük egyenlíteni.

A Ferencváros a csapatkapitány Nagy Gergő harmadik harmadbéli góljával 1-0-ra megnyerte a magyar bajnoki döntőnek számító Erste Liga-elődöntő második mérkőzését is, így két idegenbeli sikerrel 2-0-ra vezet a négy győzelemig tartó párharcban. Folytatás szerdán a Tüskecsarnokban, a jegyek már kaphatóak ITT!

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő (OB I döntő), 2. mérkőzés
Budapest Jégkorong Akadémia HC – FTC-Telekom 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
BJA HC:
Farkas R. (Kornakker) – Pozsgai, Szabó B., Culigin, Galoha, Djumic – Garát, Uimonen, Elo, Viikila, Schlekmann – Vorobjov, Tóth Gergely, Tóth R., Nagy K., Szita – Gőz, Dóczi, Molnár B., Ritter, Ádám Zs. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Kucsma, Betteridge, Sailio, Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Marva, Mesikämmen, Kreisz, Tóth A., Tóth Gergő – Bán, Farkas S., Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Nagy G. (46:37, Marva, Turbucz)
Kapura lövések: (19:7, 14:14, 13:7) 46:28
Védések: (7:19, 14:14, 6:13) 27:46 / 96.43% : 100.00%
Kiállítás percek: (2:0, 0:2, 2:2) 4:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

„Egy erős, stabil, fiatal magyar mag kialakítása a cél”

Hudák Gábor szakmai igazgató értékelte jégkorongozóink előző szezonját, és a jövőről is szót ejtett – INTERJÚ!

Marad a Ferencvárosnál a fiatal támadó

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Galajda Zsomborral, aki újabb egy évig lesz zöld-fehérben.

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin