2021. április 1.
A magyar bajnokság után a kupában is címet védhetünk
Férfi hokisaink 2020-ban Miskolcon történelmet írtak a Magyar Kupában, most Debrecenben készülnek bravúrra.

A 2019/20-as, a koronavírus-járvány kirobbanása miatt csonka idényt az OB I-ben első hellyel, az Erste Ligában pedig a Magyar Jégkorong Szövetség döntése értelmében megosztott ligagyőzelemmel zárta a Ferencváros férfi jégkorongcsapata, ám ezeken a kétségtelenül értékes és megérdemelt címeken, valamint a 2019 őszi emlékezetes IIHF Kontinentális Kupa-menetelésen túl is szereztünk egy trófeát és vele együtt egy aranyérmet, amely talán az előző szezon minden fényes sikere közül a legértékesebb volt. 2019 őszén ugyanis kiharcoltuk akkor még egyetlen Erste Ligás csapatként a helyünket a Magyar Kupa négyes döntőjében, amit 2020 januárjában rendeztek a Miskolci Jégcsarnokban. Hokiberkekben mindenki elkönyvelte, hogy a trófea legnagyobb esélyese az évek óta az osztrák ligában pallérozódó, a legmagasabban jegyzett magyarországi klubcsapatként számon tartott Fehérvár AV19, esetleg az akkor még a szlovák Extraligában edződő MAC Újbuda, esetleg az azóta is északi szomszédainknál szereplő, házigazda DVTK Jegesmedvék. Ehhez képest a Fradi remek, taktikus játékkal 1-0-ra legyőzte az elődöntőben a MAC-ot, erre már mindenki felkapta a fejét, ám az igazi csoda másnap következett. A döntőben parádés teljesítményt nyújtva, a tíz légióssal felálló ellenfelet mindössze hat külföldi játékossal a játék minden elemében felülmúlva magabiztos, fantasztikus játékkal 6-3-ra legyőztük nagyra tartott ellenfelünket, és 25 évvel a legutolsó siker után, negyedszázados átkot megtörve ismét hazavihettük a jégkorong Magyar Kupát, amely azóta is a Groupama Aréna földszintjén található Fradi Múzeum trófeatermének egyik ékköve volt.

Egészen a mostani hétvégéig, ugyanis, bár sokáig úgy nézett ki, hogy a koronavírus-járvány miatt egyébként is túlterhelt és besűrűsödött versenynaptárú csapatok kímélése érdekében az MJSZ idén nem írja ki a Magyar Kupát, végül a csapatok és a szurkolók számára is kissé hirtelen érkezett a hír, mégis rendez egy MK négyes döntőt a szövetség, méghozzá meghívásos alapon. Az időpont április 2-3, vagyis Nagypéntek és Nagyszombat, a helyszín a Debreceni Jégcsarnok, sajnos továbbra is zárt kapuk mögött, a résztvevők pedig az Erste Liga két magyarországi elődöntőse, vagyis a házigazda DEAC és az FTC-Telekom, mellettük pedig a két „külföldi” magyar csapat, a Fehérvár és a DVTK.

Kár volna tagadni, összességében nem a szánk íze szerint alakult a felnőtt férfi jégkorongidény 2020/21-es hajrája. Természetesen az volt a célunk, hogy megismételve a 2019-es mámoros és a klubtörténet első Erste Liga-sikerét hozó finálét, a 2020-as félbeszakadt playoff után ismét döntőbe jussunk a hazai bázisú nemzetközi ligában, és a jégen hódíthassuk el a trófeát. Ez sajnos már nem jöhet össze, a nagy rivális Csíkszereda ugyanis megnyerte a mieink elleni elődöntős párharcát hat mérkőzésen 4-2-es összesítéssel, és kiharcolta a jogot arra, hogy a másik ágról bejutó Corona Brassóval megvívja a finálét. A két csapat méltónak bizonyult a döntőnek is beillő párosítás presztízséhez, ahhoz a színvonalhoz, amit a két, az elmúlt években egymás legnagyobb riválisává és a liga két legerősebb csapatává felnövő együttestől várhattunk, csak az eredmény előjele lett éppen fordított, mint amit szerettünk volna. Hudák Gábor szakmai igazgató és Fodor Szabolcs vezetőedző is elmondták az Erste Liga-szezon végét jelentő mérkőzés után készült interjúban, hogy nincs miért szégyenkeznünk, és emelt fővel nézhetünk tükörbe, az elődöntő legtöbb meccse apró nüanszokon dőlt el, de a tény azért mégiscsak tény: a Csíkszereda játszhatja a finálét.

Apró szépségtapaszt jelent az OB I aranyérmének megszerzése, hiszen már évek óta nem mérkőznek meg a magyarországi csapatok külön a magyar bajnoki címért, hanem az Erste Ligában legelőrébb végző magyarországi együttest tekintik országos bajnoknak. Igaz, a címnek így nincs akkora presztízse, mint az Erste Liga-győzelemnek, azért az mégiscsak figyelemreméltó, hogy zsinórban a harmadik évben lett magyar bajnok az együttes, összességében pedig a maga 28 elsőségével a klubtörténet második legeredményesebb csapatsport-csapata a férfi labdarúgók után a férfi jégkorong.

Tekinthetünk úgy is erre a kurtán-furcsán összehozott, meghívásos, a többi magyarországi csapatot ezúttal nélkülöző hétvégére, mint egy másik, még nagyobb szépségtapaszra, amit felhelyezhetünk ennek az idénynek a végére. Ugyanis ha sikerülne ezúttal is elhódítani a Magyar Kupát, és visszavinni a trófeát a Népligetbe, ismét elmondhatnánk magunkról, hogy a négyes döntőben két, az Erste Ligánál papíron jóval magasabb erőt képviselő bajnokságban pallérozódó csapatot is megelőztünk, ami mindenképpen növeli a presztízsét az esetleges sikernek.

A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy már most biztos, hogy lesz Erste Ligás csapat a fináléban, ugyanis pénteken 12.30-tól a Ferencváros csap össze a házigazda DEAC együttesével, és a mi meccsünk után következik a Fehérvár AV19 és a DVTK Jegesmedvék rangadója. A két meccs vesztesei szombaton 14.30-tól a bronzmérkőzésen, a győztesek pedig 18.00-tól a döntőben találkoznak majd. A Magyar Kupa-hétvégét az M4 Sport élőben közvetíti.

Hogy milyen esélyeink vannak a DEAC-cal szemben, arra az idény eddigi eredményei alapján nehéz mit mondani. A debreceniek az idei Erste Liga-alapszakaszban igazi mumusnak bizonyultak a Fradi számára, az egyetlen olyan csapatról van szó a mezőnyben, amelyik a négy egymás elleni alapszakasz-meccsen több pontot szerzett a Fradinál. Emellett a Tüskecsarnokban is kétszer tudtak nyerni, ez is unikum. Ráadásul a miénkhez hasonlóan csalódott, ligaelődöntőben vesztes együttesről van szó, akik szintén szeretnék egy szép sikerrel lezárni az idényt. Az is igaz viszont, hogy az egyetlen idei győzelmünket ellenük éppen Debrecenben arattuk, valamint ismerjük Fodor Szabolcs legénységét: ez a Fradi mindig a legfontosabb meccseken, a legnagyobb nyomás alatt teljesít a legjobban.

Hogy ebből mi sül ki, és sikerül-e ezúttal is nyomás alatt jól teljesítenünk és kiharcolni a Magyar Kupa szombati döntőjében való szereplést, kiderül pénteken 12.30-tól, az M4 Sport élőben közvetít.

Férfi jégkorong, Magyar Kupa, Final Four, elődöntő
DEAC – FTC-Telekom
2021. április 2., péntek 12.30
Debreceni Jégcsarnok, zárt kapuk mögött
TV: M4 Sport, élő

Cikkajánló

Nagy és Betteridge is duplázott Dunaújvárosban

Gólzáporos utolsó harmad döntötte el a Dunaújvárosi Jégcsarnokban rendezett Erste Liga találkozót.

Megyünk tovább, Dunaújváros a következő állomás

Újabb idegenbeli meccs vár felnőtt férfi jégkorongcsapatunkra, ezúttal Dunaújvárosban lépünk jégre.

Szoros mérkőzésen győzelem a DVTK ellen

Magyar bajnok hokisaink Miskolcon nyertek nagy csatában 1-0-ra Nagy Gergő találatával.

Miskolcon folytatjuk az Erste Ligát

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk három hazai Erste Liga-mérkőzés után idegenben lép jégre.

Hiába küzdöttünk, a Brassónak jobban jött ki a lépés

Magyar bajnok hokicsapatunk nagy küzdelem végén alulmaradt a vendég Corona Brasovval szemben.

Nincs megállás, újabb erdélyi csapat érkezik a Tüskébe

Magyar bajnok jégkorongcsapatunk következő ellenfele ismét egy erdélyi csapat, vasárnap a Brassóval játszunk.

Lehengerlő játékkal győzelem a csúcsrangadón

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink 6-2-re győzték le a liga-címvédő Csíkszeredát.

Remekül helyt álltak a Fradi sikethokisai Csehországban

Jégkorong szakosztályunk jóvoltából nívós tornán vettek részt a Fradi és a magyar válogatott sikethokisai.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin