2023. december 19.
A Magyar Kupában is legyőztük az Újpestet
Férfi jégkorongozóink a kétmeccses kupapárharc első meccsén 5-4-re győztek a lila-fehérek ellen.

A decemberi válogatott szünetről visszatérve magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk megkezdte a sportágban megszokott őrült téli meccssorozatát. Az FTC-Telekomra a karácsony előtti héten nem kevesebb, mint négy tétmérkőzés vár, ebből az első ráadásul kedd este a Tüskecsarnokban egy derbi volt. A Fradi idén már kettőből kétszer legyőzte az Erste Ligában a lila-fehéreket, ezúttal viszont a Magyar Kupa negyedik fordulójában találkozott a két együttes, a kétmeccses párharc tétje a négyes döntőbe jutás.

A kapuban hazai oldalon Arany Gergely kezdett, a mezőnyjátékosokat tekintve Vladimir Roth és Galajda Zsombor hiányoztak sérülés miatt, míg Yanick Turcotte és Tóth Gergő a másfél héttel korábban Miskolcon verekedés miatt összeszedett eltiltását töltötte, ott volt viszont a meccskeretben a fehérvári kölcsönjátékából visszahívott Seregély Máté, valamint Julius Marva, és az Erste Ligában néhány héttel korábban bemutatkozott fiatal ferencvárosi utánpótlás-játékos, Kocsis Botond.

A válogatott szünetről visszatérve, talán az óriási év végi hajtásra is tekintettel picit óvatosabban kezdtek a felek, a párharcok keménysége derbihez méltó volt, de helyzetekből keveset láthattunk. Az első hatalmas lehetőség Turbucz kapu mögül visszatett korongja után Brady előtt adódott, de a lövés a keresztvas külső oldaláról kifelé pattant. Němec kiállítása után emberhátrányban kellett védekeznnk, az Újpest óriási nyomást helyezett a kapunkra, de sikerült kivédekezni. A harmad utolsó percében egy helyzet után visszatámadó Ewanyk kapott egyet, majd felpattanva ledobta a kesztyűt Hraballal – a fair fightot „pontozással” cseh védőnk nyerte, majd mindkét játékos megkapta a maga 5-5 percét verekedésért.

Az első harmad gól nélkül zárult, és bár az elején a mieink játszottak fölényben, a kiállítást követően a vendégek irányítottak. A második játékrészre ebből tanulva érkeztünk ki a jégre, és fokozatosan egyre nagyobb nyomást helyeztünk az újpesti kapura. Ennek a 26. percben lett meg az eredménye, Adam Brady a vendégek harmadának közepéről bombázott Rajna hálójába (1-0). A gól után tartottuk a nyomást, sőt, emberelőnyben is támadhattunk, ez viszont nem vezetett eredményre. A 32. percben viszont Benk szabálytalansága után emelte a játékvezető a kezét, és kénytelen is volt sokáig úgy tartani, hiszen több mint egy percig járatták a mieink késleltetett emberelőnyben a korongot. Megérte türelmesnek lenni, Adam Brady ugyanis az így kialakult hat az öt elleni felállásban is betalált (2-0). A játékrész hajrájára fordulva egy hátrapassz csúszott le Hrabal ütőjéről, amivel kettő az egyben kontrázhatott az UTE, Kovács Alex pedig góllal fejezte be a lehetőséget (2-1). Már-már attól lehetett tartani, vérszemet kapnak a lilák, de jött Bán Károly, aki egy remek villanással egyedül lépett ki, és vette be Rajna kapuját, visszaállítva a kétgólos előnyt (3-1).

A záró harmadot olyan lendülettel kezdtük, hogy látszott, szeretnénk nem csak a meccset, de akár a párharcot is eldönteni. Ez olyannyira nem jött össze, hogy a 45. percben az első újpesti meccsét játszó Janne Laakkonen keveredett helyzetbe a kapunk előtt egyedül, és 41 éve minden rutinjával élve szépített (3-2). Sőt, Crespi szabálytalansága után jöhetett az újabb újpesti emberelőny, azonban ezt is sikerült kivédekezni. Öt az öt ellen viszont nem tudtuk megállítani a vendégeket, több veszélyes hazai támadás után Tino Metsavainio korcsolyázott be a harmadunkba a szélen, majd lövése átcsorgott Aranyon (3-3). Ébresztően hatott a váratlan egyenlítés a mieinkre, fokoztuk a nyomást, végül a Hrabal lövése és Rajna védése utáni kipattanót Farkas Simon lőtte a hálóba (4-3). Ezzel sem volt vége, bár kivédekeztünk egy újabb emberhátrányt, az 56. percben Saarelainen ismét kiegyenlített (4-4). Már-már úgy nézett ki, döntetlennel zárul a párharc első meccse, jött azonban még egy emberelőny Pokornyi hibája után, aminek a végén 1 perc 11 másodperccel a végső dudaszó előtt stílszerűen csapatkapitányunk, Nagy Gergő érkezett remekül egy kipattanóra, és vágta a hálóba a Fradi derbigyőztes gólját (5-4).

A Ferencváros ezzel idén háromból harmadszor is legyőzte az Újpestet, és egygólos előnyről várhatja a Magyar Kupa négyes döntőjébe jutásért vívott párharc január 17-ei visszavágóját.

Folytatás az Erste Ligában, méghozzá szerdán és pénteken hazai jégen, szombaton pedig idegenben.

Férfi Jégkorong, Magyar Kupa, 4. forduló
FTC-Telekom – UTE 5-4 (0-0, 3-1, 5-4)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Marva, Crespi, Turbucz, Brady, La Porte – Boros, Kärmeniemi, Nemec, Kestilä, Kulmala – Seregély, Hrabal, Tóth A., Nagy G., Németh – Kocsis, Haranghy, Banga, Bán, Farkas, Vezetőedző: Fodor Szabolcs
UTE: Rajna (Sági) – Silfver, Nyquist, Laakkonen, Metsavainio, Tiala – Pokornyi, Franyó, Benk, Just, Saarelainen – Tornyai, Peceric, Kovács A., Ewanyk, Kiss P. – Balázsi, Kovács S., Szabó-Rácz, Laskawy, Vezetőedző: Markus Juurikkala
Gólok: Brady (26:00), Brady (31:40, La Porte, Hrabal), Bán (37:53), Farkas (51:55, Hrabal, Bán), Nagy G. (58:49, EE, Turbucz, Crespi) illetve Kovács (35:15, Kiss P.), Laakkonen (44:13, Saarelainen, Just), Metsavainio (50:35, Tiala, Laakkonen), Saarelainen (55:58, Just, Silfver)
Kapura lövések: 45:40 (10:21, 17:5, 18:14)
Védések: 36:40 (21:10, 4:14, 11:16)
Kiállítás percek: 11:11 (7:5, 0:4, 4:2)
Emberelőny kihasználás: (2/1) 50.00% / (3/0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (3/3) 100.00% / (2/1) 50.00%
Emberelőnyben töltött idő: 03:47 / 06:00

Cikkajánló

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin