2021. január 16.
A szezon első Brassó elleni győzelme a tét
A DEAC mellett a Brassó az egyetlen csapat az Erste Ligában, amelyiket idén még nem győzte le az FTC-Telekom.

Remek formában kezdte a 2021-es naptári évet magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. Mint ismert, az FTC-Telekom december végén a gólkülönbséget tekintve mindenképpen váratlan mértékű vereséget szenvedett hazai jégen az Újpest ellen, majd két nappal később a Vasas otthonából is pont nélkül távozott. Igaz, a piros-kékek elleni találkozó véghajrájában játékvezetői műhiba történt, az utolsó másfél percnek 3-3-as állással kellett volna nekimenni, az erre vonatkozó óvásnak pedig a Magyar Jégkorong Szövetség versenyirodája helyt adott, így az a mérkőzés jelen állás szerint újrajátszásra kerül. A tény attól viszont még tény marad, ugyanis már a korábbi, győztesen megvívott november végi-december eleji meccseken is látni lehetett, a Fradi még keresi korábbi önmagát, távol járt a csapat legjobb formájától és attól a dominanciától, ami az előző két idényben jellemezte a Ferencvárost. Nos, ez a dominancia úgy fest, 2021-re megérkezett. A Fradi négy meccsből négy rendes játékidős győzelemmel kezdte az évet, és ami talán még ennél is fontosabb, olyan erényeket csillogtatott ezeken a mérkőzéseken, amelyeket éppen hiányolni lehetett a szezon korábbi részében. Volt rangadó, amelyen többgólos hátrányból fordítva arattunk végül magabiztos győzelmet, volt a papírforma alapján győzelmi esélyekkel lejátszott idegenbeli meccs, ahol az ellenfél folyamatosan vezetett és óriási nyomást helyezett a mieinkre, mégis sikerült megtalálni a sikerhez vezető utat, volt határozott, okos játékkal, a döntő pillanatokat a magunk javára fordítva megnyert meccs, és volt nyolc lőtt gólos gálázás is. Korábban jellemző volt, hogy sok helyzetünk és lövésünk van, a helyzetkihasználás azonban nem hatékony, és az emberelőnyös játékban is a liga hátsó feléhez tartoztunk, ezek is remekül működtek az elmúlt mérkőzéseken.

Ezekre a találkozókra, a mostani formára, a csapatnál uralkodó felszabadult hangulatra, és arra, hogy végre határozottan látszik, megtaláltuk a játékunkat, amit a járvány miatt többszörösen zaklatott idénykezdet óta kerestünk, mind-mind rendkívül jó jelnek bizonyulnak. Az esélyekkel viszont ezúttal is érdemes rendkívül óvatosan bánni, az a Corona Brassó érkezik ugyanis a Tüskecsarnokba, amelyik ellen idén még nem sikerült győztesen elhagyni a jeget. Két ilyen csapat van egyébként a mezőnyben, a másik a DEAC együttese, amely ellen szintén két egymás elleni meccsen vagyunk túl. Igaz, a brassóiak elleni idei első mérkőzésből hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni, október 9-én ugyanis úgy álltunk ki ellenük Budapesten, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén járt a Fradi kerete. Épphogy megvolt a mérkőzésre nevezendő minimális játékoslétszám, a keretben volt az U18-as csapatból felhozott kapus is, több kulcsjátékos is hiányzott, így is hatalmasat küzdöttünk, és bár 6-4-es vereséget szenvedtünk, közel jártunk a körülmények ismeretében bravúrosnak tekinthető pontszerzéshez. Később november 21-én is nagyon szoros meccset játszottunk a Coronával, akkor első erdélyi túránk második mérkőzésén bár a rendes játékidőben többször is eldönthettük volna a magunk javára a találkozót, végül gól nélkül zárult a három harmad, a hosszabbításban pedig a Brassó talált be, és győzött 1-0-ra.

Látszik tehát, hogy még nehezített körülmények között is rendkívül szoros csatákat vívtunk a sárga-kékekkel, de a győzelem egyelőre mégsem jött össze. Ráadásul a Brassó nem csak ellenünk teljesít kiválóan. Az előző idény végén szerződtetett, a magyar szurkolóknak az osztrák ligás Dornbirnból ismerős, NHL-rutinnal is rendelkező Dave McQueen rendkívül összeszedte a Corona játékát, az általa szerződtetett légiósok is talán minden korábbinál komolyabb szintet képviselnek. Az ex-csíkszeredai Radim Valchar 18 meccsen 13+16 pontnál jár, ezzel ott van az első tízben a kanadai táblázaton, de a kanadai-olasz Carlo Finucci és az ex-MAC-os Tomás Klempa is pont per meccs mutató felett járnak. Emellett Brassóban találjuk a liga egyik legkiegyenlítettebb kapuspárosát, Tőke Zoltán 92% feletti mutatóval az 5. jelenleg a kapusrangsorban, Patrik Polc pedig bár csak hat mérkőzésen jutott szóhoz, azokon egészen megdöbbentő, 96,19%-os mutatóval védett, így messze a legjobb a játékidő negyven százaléka alatt szereplő kapusok között. A Brassó emellett bár 41 ponttal mindössze az 5. helyen áll jelenleg az Erste Liga tabelláján, mindössze 18 lejátszott mérkőzésen van túl. Hattal (illetve az óvásunk után csak öttel) kevesebbel áll, mint a tabellán nyolc pont előnyben lévő Fradi, vesztett pontok tekintetében tehát holtversenyben listavezető a Csíkszeredával. Jó eséllyel pályáznak tehát az alapszakasz megnyerésére – az első pozícióért vívott harc viszont még egyáltalán nem dőlt el. Arról már korábban is ejtettünk szót, hogy minden idők legszorosabb alapszakasza bontakozik ki az Erste Ligában, így a végelszámolás tekintetében kulcsmérkőzés vár a Ferencvárosra.

Amire építhetünk, az a mi kiváló 2021-es formánk és az elmúlt meccseken mutatott játék mellett az, hogy a brassóiak dolgát rendkívül nehezíti a fáradtság, és a rengeteg utazás. Dave McQueen csapata ugyanis január 7-én közel egyhónapos kihagyás után nem kevesebb mint kilencmeccses magyarországi túrára indult, amelynek hatodik állomása az FTC-Telekom elleni mérkőzés, míg a mieink hat nap szünet után játszanak újra mérkőzést, pihenten várhatják tehát a találkozót. A Brassón látszanak is az erőltetett menet nyomai: 13 lejátszott mérkőzés után 9-2-2-0-s mérleggel kezdték meg a magyarországi túrát, amelyen eddig öt meccs alatt 2-0-2-1 a mérlegük, elszenvedték tehát első rendes játékidős vereségüket az idényben, de a sereghajtó Dunaújváros otthonában is kikaptak hosszabbításban.

Ettől még persze semmivel nem veszélyesebb ellenfél a Corona mint korábban, sőt, ők is ugyanazzal a céllal lépnek jégre ellenünk szombat este, mint mi magunk: hatalmas lépést tenni az alapszakasz első helye felé. Reméljük, a 2021-es kiváló formánk ezen a találkozón is kitart, de óriási mérkőzésre van kilátás, igazi rangadó következik a Tüskecsarnokban!

Az FTC-Telekom – Corona Brassó Erste Liga mérkőzés szombaton 18.00-kor kezdődik, a találkozó az aktuális járványügyi szabályok miatt zárt kapuk mögött zajlik. A mérkőzést az Erste Liga TV élőben közvetíti.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Corona Brassó
2021. január 16. szombat 18.00
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin