2019. január 18.
Alapszakaszgyőzelem, 24 év után
4-3-ra legyőztük a Gyergyói HK-t, és ezzel biztosan az élen zártuk az alapszakaszt, 24 év után először.

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata az Erste Liga 2018/19-es kiírásának alapszakaszában utolsó mérkőzését hazai jégen a Gyergyói HK ellen játszotta. A találkozó előtt hat ponttal előztük meg a tabella második helyén álló nagy rivális Csíkszeredát, akik viszont két mérkőzéssel kevesebbet játszottak, az egymás elleni eredmény viszont a két együttes közül a Fradinak kedvez, így nagyon egyszerű volt a képlet: amennyiben a Ferencváros rendes játékidős győzelmet arat, megnyeri az alapszakaszt. Ezzel történelmi tettet hajthatott végre, ugyanis a csapat a MOL/Erste Liga 2008/09 óta íródó történetében még soha nem zárta az élen a bajnokság első szakaszát, sőt, utoljára 1995-ben sikerült ez a Fradinak.

 

Ennek ellenére nem kezdtük jól a mérkőzést: a vendégek már a második percben megszerezték a vezetést, Góga kósza távoli lövése Arany mellett a hálónkba vágódott. A gól felpaprikázta a mieinket, és Tóth Adrián kis híján rögtön egyenlített, ám veszélyes lövését fogta a gyergyói kapus, Ruczuj, a kipattanót pedig Tóth a középen érkező Switzer elé tette, aki mellé bombázott. Hiába az egyre nagyobb ferencvárosi fölény, a Gyergyóé volt a következő nagy helyzet, adogatás közben eladtuk a kék vonalnál a korongot, Ferenc Csibi pedig villámgyorsan kilépett vele, ám Arany bravúrral védett. Az 5. perc elején emberelőnybe került a Fradi, miután Oscar Steént küldték ki gáncsolásért, és az emberelőny végén meg is jött az egyenlítés, Rafaj húzott meg egy szép cselt, és tette fonákkal a kapuba a korongot Ruczuj mellett – repülhettek a plüssmacik, az FTC ugyanis a mérkőzésre Dobj egy macit! – akciót hirdetett.

Elég hatékony volt a Fradi speciális játéka, ugyanis második emberelőnyünkkel is élni tudtunk: Gógát küldték ki szintén gáncsolásért, és ezúttal is az emberelőny lejárta előtt néhány másodperccel jött a gól, Tóth keresztbe tett korongját a hosszú oldalon érkező Perrier vágta a hálóba. A következő nagy helyzet is a Fradié volt, Rafaj lövését azonban fejjel védte az ebbe kissé beleszédülő Ruczuj. A 15. percben megérkezett az első gyergyói emberelőny, a speciális egységünk pedig brillírozott: Góga lövését blokkoltuk, indult a villámgyors kontra, és a Walls-Switzer összjátékból utóbbi lőtt emberhátrányos gólt. A harmad vége előtt Rafajnak volt még egy komoly lövése, aminél Ruczujt a kapuvas is kisegítette, így kétgólos előnnyel mehettünk az első szünetre. (3-1)

Nem kezdtük jól a második játékrészt sem: már a 24. percben szépített a Gyergyó, igaz, mivel Elekes Darabont korcsolyájáról került a hálóba a korong, hosszasan videóztak a játékvezetők, ám végül megadták a találatot. Ez eléggé felpaprikázta a mieinket, és újra támadásba lendültünk. Perriernek volt veszélyes lövése, majd Sarcia bombázott a kékről, azonban blokkolták, és kontráztak belőle a vendégek. Egy az egyben jöhetett volna az akció Arany kapujára, ám Perrier ritkán látható vetődéssel, előre tartott ütővel pöccintette el a korongot az utolsó utáni pillanatban a támadó elől – járt a vastaps a lelátóról a látványos mozdulat után. Megtört a hibátlan emberelőny kihasználásunk, ugyanis Pestunov kiállítása révén fórban támadhattunk, ám nem éltünk vele. Egyenlő létszámnál viszont érkezett az újabb találatunk, ami az előbb nem jött össze Sarciának, most igen, remek gólt vágott távolról, ezzel ő is megszerezte első gólját ferencvárosi színekben. Kezdett keménnyé válni a mérkőzés, nagyon sok volt az ütközés, a kakaskodás. Öt perccel a harmad vége előtt Bobcek és Roczanov össze is akadtak, a vérbeli bunyó végén támadónk került a jégre, mégis az ellenfél szlovák játékosa húzta a rövidebbet, ugyanis Roczanov 2+2 percet kapott, Bobceket viszont öt perc plusz végleges fegyelmivel küldték le a jégről. Nem sokkal később Vorobjev is kapott egy kétperces büntetést egy teljesen felesleges szabálytalanságért, Így viszonylag sokáig támadhattunk négy a három ellen. Ezt nem sikerült kihasználni, ám nem sokkal az orosz játékos visszatérte után Gógát is kiállították, a buli után viszont Tóth Richárdra is rászórtak egy büntetést, így némi kiállítás-káosz után maradt a négy a négy elleni játék – áthúzódva a záró harmadra is. (4-2)

Gyors kiállítással kezdődött a záró játékrész, Switzert ültették le testre ütésért, de nem tudott élni vele a Gyergyó. Kivédekeztük, majd a mieink jutottak előnyhöz, Barabás durva játékért begyűjtött büntetése miatt. Ebből sem lett gól, a játék viszont továbbra is kemény maradt, sok ütközéssel, összeakadással. Mindkét kapusnak több bravúrt is be kellett mutatnia, az 50. percben viszont becsúszott egy kisebb hiba: Arany lepkés kesztyűjéről kifelé jött egy korong, Pesztunov lövését még fogta kapusunk mamuttal, a kipattanót viszont Csergő bevágta. Felzárkózott egy gólra, és mindent megtett az egyenlítésért is a vendégcsapat, de kontrolláltuk a játékot, sőt, több helyzetünk is volt eldönteni a meccset. Ezek viszont kimaradtak, Nagy Gergő, majd Tóth Adrián hagyott ki nagy helyzetet. Egy perccel a vége előtt a gyergyóiak mestere, Mikael Tisell kikérte az időt, és lehozta kapusát, üres kapuval még volt egy nagy lehetőségük a vendégeknek a végén, de nem tudtak egyenlíteni, így megnyertük a mérkőzést.

4-3-as sikerével a Ferencváros begyűjtötte mindhárom pontot, ezzel eldőlt, hogy a nagy rivális Csíkszereda hátralévő mérkőzéseitől függetlenül megnyerte az alapszakaszt. Ez utoljára 1995-ben sikerült, így a MOL/Erste Liga történetében először zárta az élen a bajnokság első szakaszát a Fradi. Ez egyben azt is jelenti, hogy a maximális hat bónuszponttal kezdhetjük meg a nyolcmeccses középszakaszt, január 26-án, szombaton, hazai jégen az Újpest elleni Derbivel.


Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Gyergyói HK 4-3 (3-1, 1-1, 0-1)
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Kärmeniemi, Nagy G., Walls, Pavuk – Perrier, Jászai, Tóth A., Switzer, Tóth Ri. – Hegyi, Sarcia, Farkas, Rafaj, Dósa – Lengyel, Tóth Re. – Roczanov, Tóth G., Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Ruczuj (Szakács) – Jezsov, Kozma, Constantin, Csergő, Pesztunov – Góga, Orbán, Steén, Tomanek, Vorobjev – Bobcek, Ferenc Csibi, Benedek, Péter, Sára – Ivácson, Timaru, Barabás, Daradics, Elekes Darabont. Vezetőedző: Mikael Tisell.
Kapura lövések: (17:8, 19:4, 12:7) 48:19
Védések: (7:14, 3:18, 6:12) 16:44 / 84.21% : 91.67%
Kiállítás percek: (2:4, 6:31, 2:2) 10:37
Emberelőny kihasználás: (6 / 2) 33.33% / (4 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (2 / 6) 66.67%
Gólszerzők: Rafaj (06:01, EE, Tóth A., Pavuk), Perrier (09:30, EE, Tóth A., Pavuk), Switzer (15:54, EH, Walls, Kärmeniemi), Sarcia (32:44, Roczanov), illetve Góga (01:27, Vorobjev), Elekes Darabont (23:06, Constantin), Csergő (49:19, Pesztunov, Constantin)

 

A történelmi győzelmet követő sajtótájékoztató a két vezetőedző részvételével:

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin