2021. január 25.
Álomkezdés után remek győzelem, tart a veretlenség!
Férfi hokisaink a közvetlen rivális DEAC otthonában arattak 6-3-as győzelmet és nyolc meccs óta hibátlanok.

Nem túlzás azt állítani, a 2021-es naptári évre az elmúlt két idénybeli önmagát idéző kiváló formába lendült magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. Az FTC-Telekom január 3-a óta zsinórban hét ligameccsen hagyta el rendes játékidős győzelemmel a jeget, és olyan skalpokat is lenyűgöző magabiztossággal és fölénnyel gyűjtött be, mint a közvetlen rivális MAC HKB Újbudáé, Corona Brassóé vagy Sportklub Csíkszeredáé. Hétfő este, a barátinak egyáltalán nem nevezhető 20.00-s meccskezdési időponttal Debrecenben újabb nehéznek ígérkező feladat várt Fodor Szabolcs legénységére, az egyre magabiztosabb előnnyel listavezető Ferencváros ugyanis annak a DEAC-nak az otthonába látogatott, amelyik a tabella második helyéről üldözi a mieinket, és amely az egyetlen csapat volt a mérkőzés előtt, amelyiket még nem győzte le idén a Fradi. Ráadásul általában nem könnyed győzelmekért jártunk az elmúlt két és fél idényben a Debreceni Jégcsarnokba.

A mérkőzés elején a Ferencváros játszott fölényben, a DEAC a tőle megszokott módon Hetényi Zoltán védéseire és a tömörülő, szoros, kemény védekezésre alapozva próbált villámgyors kontrákkal operálni. Ennek is köszönhetően az első percekben elmaradtak a nagy lehetőségek, inkább távoli lövésekkel próbálkoztunk, vagy ha ki akartuk játszani az akciókat, az utolsó passzok rendre hiányoztak. Az első igazán nagy helyzetre a 7. percig kellett várni, ekkor Nagy Gergő közvetlen közelről fölé lőtt. Másodpercekkel később megvolt a mérkőzés első kiállítása, Novotny testre ütése után emberelőnybe kerültünk. És ha már megkaptuk a lehetőséget, szinte azonnal éltünk is vele! Gyorsan körbejárt a korong, majd 4-5 passz után megtalálta Keaton Ellerbyt, aki a Csíkszereda elleni múlt keddi mérkőzés után ezúttal is hatalmas távoli gólt lőtt, most kapásból, zsinóron húzták a korongot a felső sarokba! (0-1) Ex-NHL-es kanadai védőnk is egyre nagyobb formába lendül, és az emberhátrányos játékunk is kezdi elérni azt a színvonalat, ami a szezon első felében annyira hiányzott. A gól után a hazaiak megpróbálták feljebb tolni a játékukat, és többet birtokolni a korongot, igazán nagy helyzetig azonban vagy nem jutottak el, vagy ha igen, ott volt Arany, aki a harmad feléhez érve kétszer is nagyot védett. A játékrész második felében is zömmel a DEAC irányította mezőnyben a játékot, de remekül védekeztünk, kontrolláltuk az eseményeket, nem tudtak nagy lehetőséget kialakítani. A 14. percben egy kékvonalas Tóth Gergely-lövéssel, majd Pavuk kilépése után egy nagy helyzettel jeleztük, tudunk veszélyeztetni is, mindkettőnél védett Hetényi. Hiába volt a korong többet a debrecenieknél, a helyzetek nálunk jöttek. A 15. percben Bogesic ütötte ki szabálytalanul a korongot, ezt az emberelőnyt azonban nem sikerült jól megjátszani. Egyenlő létszámnál viszont, miután Izacky közeli helyzeténél is résen volt Arany, sikerült újabb gólt szerezni! A 19. perc elején Kulmala egy nagy szólóval kígyózott végig a debreceni harmadon, majd a végén finom passzt adott a kapu előterében Pavuknak, akinek közeli kísérleténél bravúrral védett Hetényi, a kipattanó azonban Tóth Adriánt találta meg, aki közvetlen közelről nem kegyelmezett, némileg váratlanul, de egyáltalán nem érdemtelenül megdupláztuk előnyünket a szünet előtt! (0-2)

Az első harmadban jól látszott, mennyivel hatékonyabbak voltunk, hiába volt ugyanis többet a korong a játékrész második felében a hazaiaknál, a kapura lövést 20:10-re nyertük meg, és nem mellékesen két gólt is szereztünk. A második játékrész gyors lövésváltással kezdődött, előbb Arany, majd Hetényi jelezte, nem maradtak az öltözőben. Az első öt perc hasonló képlet szerint zajlott, mint az első harmad második fele, a DEAC támadott többet, de ez zömében meddő volt, távoli lövésekig jutottak a hazaiak. A 24. percben Pesztunov betett korongja után Kulesov közelről veszélyeztethetett, Aranyról előbb felperdült a lövés, másodszorra megfogta – talán a legnagyobb debreceni helyzet volt a mérkőzés addigi részét nézve. A 27. percben végre tartósabban nyomást tudtunk helyezni a hazai harmadra, ennek pedig egyből meglett az eredménye. Versteeg, majd Tóth Gergely távoli bombája után még felszabadítottak a DEAC védői, ám Hajós visszaszáguldott a harmadba a jobb oldalon a koronggal, finoman tette le a balján érkező Tóth Gergelynek, aki a kapu előtt érkező Somogyinak pöccintett tovább. 91-esünk el is lőhette volna, de inkább hatalmas passzt adott a bal oldali vasnál érkező Sági Martinnak, aki a kapuba helyezett – gyönyörű gól volt, rajzolni sem lehetett volna szebben a korong útját! (0-3) Az ezt követő percekben a DEAC is megérkezett a kapunkhoz, ám előbb Szűcs kísérleténél, majd Molnár remek passzt követő közeli próbálkozásánál is gyors egymásutánban két hatalmasat fogott Arany. A debreceniek kitámadása lehetőséget adott a mieinknek a veszélyes kontrára, egy ilyen végén megint tanári módon jutott el Somogyihoz lövésre a korong, Hetényi azonban bemutatott egy bravúrt. Az ellentámadást Versteeg a rá jellemző hatalmas ütközéssel állította meg, majd fél perccel később Pesztunov lövésénél csúszva bevetődve blokkolt, nagy pillanatai voltak ezek kanadai védőnknek. A 33. percben Izacky került a kapunkhoz közel nagy helyzetbe, azonban ismét Arany nyerte a párharcot – egyre nagyobb nyomást helyezett ránk a DEAC, azonban tökéletesen működött a védekezésünk, a kontráink pedig folyamatosan veszélyt hordoztak magukban. Egy ilyenből szereztük a negyedik gólunkat is a 36. perc végén: Kulmala egy saját kékvonalon történt korongszerzéssel villámgyorsan lépett ki, lerázta Klozt, majd remekül tálalt a kettő az egyben a balján érkező Somogyi Balázs elé, aki nem hibázta el a ziccert. (0-4) Az 58. percben Keaton Ellerby megirigyelte honfitársa nagy ütközéseit, és „lebontotta” Mazzagot a saját harmadunkban a palánknál – a játékvezetők szerint meg nem engedett testjáték volt, így jöhetett a mérkőzés első hazai emberelőnye. Gyorsan felállt a DEAC, ám egy életveszélyes Dalecky-lövésnél, amelyet védett Arany, nem jutottak messzebbre, sőt, Hetényi bravúrjára is szükség volt egy kettő az egy elleni hátrányos kontránknál a harmad utolsó másodperceiben.

Négygólos előnnyel, és öt másodperc áthúzódó emberhátránnyal kezdtük a harmadik harmadot, amely minden gond nélkül lepergett, így kiegészültünk. Becsületére legyen mondva, továbbra is próbált támadásban maradni a DEAC, ennek azonban megint egy ferencvárosi ellentámadás, és alig egy perc játék után egy újabb ferencvárosi gól lett a vége: Tóth Adrián értékesítette Pavuk Attila passzát – ha bárkiben szemernyi kétség is volt még a mérkőzés végkimenetelét illetően, azok ezzel 19 perccel a találkozó vége előtt eldőltek… (0-5) Sőt, két perccel később Sági középre tett korongjából közvetlen közelről Hajós is betalálhatott volna, ám Hetényi nagyot védett. A 44. percben Farkasnál láttak szabálytalanságot, így másodszor a mérkőzésen emberelőnybe kerültek a debreceniek. A hazaiak hamar felálltak a harmadunkban, és az egész előny alatt megpróbáltak nyomást helyezni a kapunkra, meg is voltak a helyzeteik és a lövéseik, Arany azonban ihletett formában védett nem csak az egész mérkőzésen, ebben a két percben is – kiegészültünk. Egyenlő létszámnál is nyomott a DEAC, küzdöttek a becsületgólért, de úgy festett, ma semmi nem akar összejönni nekik, persze ezért a mieink védekezése is alaposan megdolgozott. A 48. percben újabb lehetőséghez jutottak a hazaiak, ezúttal Versteeget küldték ki két percre könyökhasználat miatt. Ebből pedig már megszületett a DEAC szépítő gólja: Kulesov tartotta a korongot hátul, a támadó kékvonal közelében, majd remek ütemben passzolt az alapvonal mögé Pesztunovhoz, aki kapásból a kapu elé tálalt, onnan pedig Pavel Pisarik szintén kapásból a kapunkba tüzelt. (1-5) A szépítő gól után is támadásban maradt a DEAC, szimpatikusan küzdöttek az utolsó pillanatokig, hogy minél közelebb zárkózhassanak, de a játékrész utolsó perceiben már érződött, hogy mindkét fél tisztában van vele, a lényegi kérdések eldőltek. Öt és fél perccel a vége előtt azért még eggyel közelebb zárkóztak a hazaiak, ráadásul némileg váratlan helyzetből, ennél azért jóval nagyobb lehetőségeket is kivédekeztünk korábban. Sándor tette távolról a kapu előterébe a korongot, amely Novotny ütőjéről került a kapunkba. (2-5) Két és fél perccel a vége előtt újabb góllal zárkózott közelebb a DEAC, Kiss Patrik a kapu mögül a vas oldalának érintésével tuszkolta középre a korongot, ahol Pisarik csapott le rá, és juttatta a hálóba. (3-5) Mi tagadás, az utolsó 8-10 percben némileg könnyelműek voltak a mieink, sőt! Az 59. perc elején Tóth Adriánt kiszórták két percre testre ütésért, David Musial debreceni vezetőedző pedig azonnal reagált, időt kért és lehozta kapusát, így hat a négy ellen rohamoztak az elképesztő bravúrért a hazaiak. A tűzijáték meg is volt, igazán veszélyesek azonban nem tudtak lenni, majd tíz másodperccel a vége előtt Farkas semleges harmadbeli korongszerzéséből Nagy Gergő besétált az üres kapuig, és lezárta a mérkőzést. (3-6)

A Ferencváros ezzel zsinórban nyolc rendes játékidős győzelemnél tart, megerősítette vezető helyét a tabellán, és újabb lépést tett az alapszakasz első helye felé. A feladat azonban szemernyit sem lesz könnyebb a bajnokság első szakaszából hátralévő három hétben: rögtön egy Derbivel folytatjuk csütörtökön Újpesten! Addig azonban ízlelgessük azért egy kicsit, a MAC HKB Újbuda, a Brassó és a Csíkszereda után a DEAC sem tudott megálljt parancsolni a Fradinak, és nincs már csapat a mezőnyben, amelyet ne győzött volna le a Ferencváros az Erste Liga idei kiírásában!

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
DEAC – FTC-Telekom 3-6 (0-2, 0-2, 3-2)
DEAC: Hetényi (Gönczi) – Kloz, Vokla, Dalecky, Izacky, Novotny – Kiss R., Sándor, Hári N., Kulesov, Pesztunov – Berta, Bogesic, Kiss P., Pisarik, Szűcs I. – Kozma, Mazzag, Molnár D. Vezetőedző: David Musial.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Tóth Gergely, Versteeg, Kulmala, Tóth A., Pavuk – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Sági, Somogyi – Tóth Gergő, Farkas, Roczanov, Tóth R. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Pisarik (49:01, EE, Pesztunov, Kulesov), Novotny (54:29, Sándor, Kiss P.), Pisarik (57:24, Kiss P. Szűcs), illetve Ellerby (06:49, EE, Tóth A., Hajós), Tóth A. (18:02, Pavuk, Kulmala), Sági (27:00, Somogyi, Tóth Gergely), Somogyi (35:51, Kulmala), Tóth A. (41:03, Pavuk), Nagy G. (59:51, EH, üres kapu, Farkas)
Kapura lövések: (12:20, 16:12, 19:8) 47:40
Védések: (18:12, 10:16, 6:16) 34:44 / 85.00% : 93.62%
Kiállítás percek: (4:0, 0:2, 0:6) 4:8
Emberelőny kihasználás: (4 / 1) 25.00% / (2 / 1) 50.00%
Emberelőnyben töltött idő: 7:30 / 2:14
Emberhátrányos védekezés: (1 / 2) 50.00% / (1 / 4) 75.00%

Cikkajánló

„Egy erős, stabil, fiatal magyar mag kialakítása a cél”

Hudák Gábor szakmai igazgató értékelte jégkorongozóink előző szezonját, és a jövőről is szót ejtett – INTERJÚ!

Marad a Ferencvárosnál a fiatal támadó

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Galajda Zsomborral, aki újabb egy évig lesz zöld-fehérben.

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin