2023. december 28.
Az idényben harmadszor is legyőztük a liga címvédőjét
Férfi hokisaink remek helyzetkihasználással 5-2-re nyerték a GYHK elleni rangadót, és továbbra is éllovasok.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunkra a karácsonyi ünnepnapok után két nappal máris nagyon fontos mérkőzés várt az Erste Ligában, a Ferencváros az előző szezonbeli ligadöntős ellenfelét, a Gyergyói HK-t fogadta a Tüskecsarnokban. A mieink hosszú ideje a tabella élén állnak, ezúttal pedig ismét olyan rangadó várt ránk, ahol az aktuális éllovas találkozik a másodikkal, ezúttal viszont nem az Újpest vagy a BJA, hanem az elmúlt rövid időszak győzelmeinek köszönhetően a tabella második helyére fellépő, aktuális magyarországi túrája második mérkőzésén jégre lépő GYHK volt az ellenfél.

A mérkőzés rangjához méltó hangulat, közel telt ház fogadta a csapatokat, a mieink keretéből a sérült Galajda Zsombor, Jake Crespi és Németh Attila mellett Földes László, Tóth Adrián és a juniorkeretből rendszeresen feljátszó Kocsis Botond maradtak ki. A kapuban az elmúlt meccseken a sérült Arany Gergelyt remekül helyettesítő, 92% feletti védési hatékonysággal álló Nagy Kristóf kezdett, elsőszámú kapusunk a padra viszont már visszatérhetett.

Rangadóhoz méltó, kemény, gyors, kiegyenlített küzdelmet hozott az első harmad első fele, igazán közel a gólhoz azonban egyik fél sem tudott kerülni, a kapujára érkező próbálkozásokat pedig mind Nagy Kristóf, mind a gyergyói Rasmus Rinne kiválóan hárította. Az első emberelőnyös lehetőség a mieink előtt adódott a 6. perc végén Jalonen szabálytalansága után, ezzel azonban nem sikerült élni. Öt az ötben is fokozatosan átvették a kezdeményezést viszont a mieink, aztán a 12. percben megtört a jég, Kulmala Rasmus és Turbucz mentek el kettő az egyben, előbbi nem passzolt, hanem lőtt, Rinne védett, de nem tudta megfogni a korongot, hanem átcsúszott alatta, végül finn támadónk piszkálta a hálóba saját, a gólvonalon táncoló kipattanóját (1-0). Remélhettük, hogy ezzel sikerült a magunk javára billenteni a mérkőzés addigi kiegyenlített képét – ez pedig így is lett, de még hogy! A következő két percben ugyanis még két gólt szereztünk, előbb Němec korcsolyázott be a vendégek harmadába, majd készítette le a korongot a balján érkező Banga Nándornak, aki lendületből könyörtelenül kilőtte a kapu hosszú oldalát (2-0), majd Brady passza után Nolan La Porte tört kapura, és lőtt a túloldalról, hasonló szögből és távolságból hasonlóan nagy gólt (3-0). Ez a kevesebb mint két perc alatt összehozott háromgólos roham kellően megtörte az ellenfél lendületét, olyannyira, hogy ezen a harmad utolsó percében Marva szabálytalansága után kialakult gyergyói emberelőny sem segített.

A második játékrész elején kivédekeztük ugyan az áthúzódó emberhátrányt, ám egyenlő látszámnál is maradt a gyergyói nyomás, Nagy Kristóf több ízben is fantasztikus bravúrral tartotta nulla gólon az ellenfelet. Olyannyira rosszul nézett ki a játék képe hazai szempontból, hogy a 27. percben Fodor Szabolcs ki is kérte az idejét. Jó ütemű húzás volt ez, sikerült rendezni a sorainkat, sőt, a 30. percben Tóth Gergő szabálytalansága után kialakuló emberhátrányt is hősiesen kivédekeztük. Öt az ötben egyre inkább kiszabadultunk a szorításból, sőt, hiába a vendégek nyomása, gólt mégis a mieink szereztek, a 35. percben Julius Marva távoli lövése a kapuvasról Rinne korcsolyájára, onnan pedig a kapuba pattant (4-0). A harmad utolsó percében Sárpátki még szabálytalankodott, így áthúzódó emberelőnnyel kezdtük meg a harmadik harmadot.

A második szünetben kapust cserélt a Gyergyó, Rinnét Mag Dávid Örs váltotta, akinek rögtön több védést is be kellett mutatnia, de kivédekezte az emberhátrányt a GYHK. Jött egy gyors vendég emberelőny Turcotte szabálytalanságát követően, ezalatt, majd öt az ötben is mindent megpróbált a szépítésért a becsülettel küzdő vendégcsapat, Sárpátki a kapuvasat is eltalálta, de nem sikerült túljárniuk a szenzációs napot kifogó Nagy Kristóf eszén. Egészen a 47. percig, amikor is – egy Marva-Vincze páros kiállítást követően – egy szépen végigjátszott akciót Bodó Christopher fejezett be góllal, fonákkal közelről a hálóba emelve a korongot (4-1). Az 52. percben Kestilä zárhatott volna le minden nyitott kérdést, ám egy a semmiben Mag nyerte kettejük csatáját. Szükség lett volna erre, ugyanis kissé elkényelmeskedtük az utolsó tíz percet, amit kihasznált a GYHK, az 56. perc legelején Sárpátki Tamás teljesen üresen kapott korongot a kapu közvetlen előterében, és visszahozta két gólra az ellenfelet (4-2). Izgalmas utolsó percek következtek, a vendégek feltettek mindent egy lapra, ami teret nyitott a kontráinknak, előbb Farkas és Bán elmenésénél utóbbi centikkel lőtt mellé, majd Kulmala szólójánál Mag bravúrral szúrt ki a kapujából a bárddal. Két perccel a vége előtt Mag elhagyta a jeget, kapus nélkül, emberfölényben rohamozott a Gyergyó, de nem sikerült még szorosabbá tenniük a végét, sőt, Nagy Gergő egy saját harmadából szerzett üres kapus góllal eldöntötte a rangadót (5-2).

Az FTC-Telekom 5-2-es győzelmével az idényben háromból harmadszor is legyűrte az Erste Liga-címvédő Gyergyót, és a később kezdődött FEHA-BJA meccs eredményétől függetlenül úgy vezeti legalább négy ponttal az alapszakasz tabelláját, hogy továbbra is 2-3 mérkőzéssel kevesebbet játszott le riválisainál. Folytatás holnap, azaz pénteken délután 16:30-tól Debrecenben.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Gyergyói Hoki Klub 5-2 (3-0, 1-0, 1-2)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Roth, Hrabal, Kestilä, Brady, La Porte – Marva, Boros, Turbucz, Nagy G., Kulmala – Seregély, Kärmeniemi, Turcotte, Němec, Tóth G. – Haranghy, Banga, Bán, Farkas S. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Rinne (Mag) – Haaranen, Jalonen, Bodó, Császár, Orban – Mesikämmen, Fejes, Sándor-Székely, Sárpátki, Vincze P. – Imre, Dalhuisen, Szigeti, Silló, Di Diomete – Kozma, Timaru, Csiszer, Bíró. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
Gólok: Kulmala (11:33, Turbucz, Nagy G.), Banga (12:10, Němec, Kärmeniemi), La Porte (13:24, Brady), Marva (34:11, Turbucz, Nagy G.), Nagy G. (59:37, üres kapu), illetve Bodó (46:25, Haaranen, Császár), Sárpátki (55:02)
Kapura lövések: 30:47 (17:17, 9:16, 4:14)
Védések: 45:25 (17:14, 16:8, 12:3)
Kiállítás percek: 8:6 (2:2, 2:2, 4:2)

Cikkajánló

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin