2022. április 6.
„Az MJSZ-nek a klubokért, nem ellenük kellene tennie”
Nyíri Zoltán szerint szereptévesztésben van a klubokat elmarasztaló Magyar Jégkorong Szövetség.

Amint arról korábban beszámoltunk, parázs események zajlottak a férfi jégkorong Erste Liga döntőjének első két mérkőzésén. A négy győzelemig tartó döntős párharc első két mérkőzését április 1-jén és 2-án Csíkszeredában rendezték, az első mérkőzésen egy Nagy Gergővel történt szerencsétlen ütközést követően a Csíkszereda játékosa, Salló Alpár súlyos sérülést szenvedett. A játékosnak az FTC-Telekom Jégkorong Szakosztály és a Ferencvárosi Torna Club minden tagja nevében mihamarabbi felépülést kívántunk már a mérkőzés estéjén kiadott közleményben is, és kívánunk ezúton is.

A sajnálatos sérüléssel végződött ütközés során a Ferencváros csapatkapitányában szándékosságnak semmilyen gondolata nem merült fel, sportbaleset történt. Az Erste Liga Fegyelmi Bizottsága mégis hárommérkőzéses eltiltást szabott ki Nagy Gergőre. Az FTC-Telekom Jégkorong Szakosztály meglátása szerint – amelynek szakosztályunk az FTC jégkorongos legendái által jegyzett nyílt levélben adott hangot – közösségi nyomásra túlzó elmarasztaló ítélet született, amely miatt csapatunk egy rendkívül kiélezett helyzetben elveszítette egyik kulcsjátékosát. Történt mindez úgy, hogy a Ferencváros csapatának tagjai, játékosok, stábtagok évek óta mind az online közösségi térben, mind adott esetben a jégcsarnokban vagy a csapat szállásán konkrét fizikai támadásoknak vannak kitéve Csíkszeredában, amely ellen sem a csíkszeredai klub, sem a Magyar Jégkorong Szövetség nem lépett fel érdemben a mai napig. Sőt, az MJSZ elnöke nyilatkozatban hárította a klubokra a felelősséget a csapatunk által évek óta elszenvedett atrocitásokkal kapcsolatban. Az eset azért is érdekes, mert a Fegyelmi Bizottság mindeddig kizárólag a Nagy Gergő-féle szerencsétlen esetért osztott ki utólagos eltiltást, alátámasztva a csíkszeredai közvélemény azon hamis nézőpontját, amelyben a Fradi „alattomos” játékára hivatkoznak. Ezt a meglátást ez a videós összeállítás is könnyen cáfolja, mindegyik eset súlyos és szándékos csíkszeredai szabálytalanságot mutat be, csak a szerencsén múlott, hogy játékosaink nem szenvedtek el sérülést az eseteket követően. A Fegyelmi Bizottság mindezekért egyetlen esetben osztott ki egymérkőzéses eltiltást, a többi esetet utólag is büntetlenül hagyta.

Such György MJSZ-elnök az ersteliga.hu-n megjelent hétfő esti interjúja után a Fradi.hu arra kérte a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnökét, Nyíri Zoltánt, hogy reagáljon a döntő első két mérkőzésén az FTC-Telekom kárára történt sérelmekre, valamint az MJSZ-elnök nyilatkozatában megfogalmazott kritikákra.

„Nem gondoltam volna, hogy klubvezetőként meg kell szólalnom ebben az ügyben, amint az a korábbi napokban is látszott, Nagy Gergő ügyében is a szakosztályra bíztuk a történtekre való reakciót. De azok után, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke a minap nyilvánosságra került interjúban név szerint minősítette mind a Ferencváros csapatát, mind a vezetést, és a klubokra hárította a történtekkel kapcsolatos felelősséget, kénytelen voltam reagálni ezekre a vádakra” – kezdte nyilatkozatát Nyíri Zoltán.

„Arról mindenki elfelejt beszélni, mit csinál, pontosabban nem csinál a szövetség. Úgy gondolom, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség feladata és felelőssége a saját intézményének és az Erste Ligának a megszervezése egyaránt. Jelen helyzetben úgy tűnik, egyik sem sikerül. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az utóbbi időben szinte minden egyes erdélyi túrán a Ferencváros csapatát különböző támadások érik. Nagy Gergő ügyében állítólag példás gyorsasággal és szakmaisággal hozott a liga Fegyelmi Bizottsága álláspontunk szerint nyomásgyakorlásra született és túlzó ítéletet, hiszen a hárommeccses eltiltás azt feltételezi, hogy szándékosságot láttak a csapatkapitányunk mozdulatában. Ehhez képest még a csíki játékosok is tisztában vannak ezzel, Sofron István is úgy nyilatkozott, a hokiban sokszor elfordul hasonló palánkra lökés, és a véletlenek szerencsétlen egybeesése kellett a súlyos kimenetelhez. Nagyon sajnáljuk, hogy súlyos baleset történt, még aznap éjjel én magam is több emberrel beszéltem telefonon, hogy tájékozódjak Salló Alpár állapotáról, akinek ezúton is mielőbbi teljes felépülést kívánunk. De ettől még szándékos agresszióról és sportszerűtlenségről szó sem lehetett. Ellenfelünk indokolatlan módon húzta rá a vizes lepedőt Nagy Gergőre, több megszólaló szinte gyilkost kiáltott a baleset után. Ezt a típusú hangulatkeltést, amelyet továbbra is visszautasítunk, a Csíkszereda kezdeményezte, és mindenki megfeledkezik arról, hogy ilyen esetekben a szövetség dolga lenne közbeavatkozni, és elejét venni annak, hogy ilyesmi megtörténhessen.”

Az FTC alelnöke arról is szót ejtett, a verbális hangulatkeltés mellett a fizikai atrocitások megelőzése, a mérkőzések biztonságos lebonyolításához szükséges feltételek megteremtése, előírása és betartatása is szövetségi feladat lenne normális esetben.

„A Magyar Jégkorong Szövetség eddig azokról az esetekről is elfelejtett szót ejteni, amelyeket a rendezési hiányosságok miatt kellett elszenvednie a Ferencvárosnak. Néhány héttel ezelőtt a gyergyószentmiklósi elődöntőn az öltözőfolyosón támadták és ütötték meg a vezetőedzőnket. A szövetség kiemelkedő szakmai munkával meghajtott malmai ebben az ügyben nem őrölnek olyan gyorsan, mint a Nagy Gergő-ügy kapcsán, a szövetség és a liga részéről a mai napig nincs semmiféle retorzió a vétkes klubbal vagy csarnokkal szemben. Nem hallhattunk semmit még csak arról sem, hogy a szövetségnek mi az álláspontja az üggyel kapcsolatban. Mint ahogy azzal kapcsolatban sem született semmilyen ítélet, hogy az első csíkszeredai mérkőzést követően a szállodában a vacsorázni készülő csapatunkat körülbelül ötven fő késeket és egyéb támadó eszközöket lengetve megtámadott, erről videófelvétel is a birtokunkban van. Ha nincs a helyszínen a Ferencváros által a saját költségén a csapattal kiutaztatott biztonsági szolgálat, ki tudja, milyen következményei lettek volna az incidensnek. Az ő lélekjelenlétükön múlott, hogy nem történt katasztrófa. A szövetség ebben az ügyben is hallgat, pedig azt gondolom, először ezekkel az esetekkel kellene foglalkozni. Ahogy ők maguk fogalmaztak, a saját házuk táján illene söprögetniük, nem a klubokra hárítaniuk a felelősséget. Ki kell hogy mondjam, a liga szervezésében, a biztonságos lebonyolítás kérdésében hatalmas hiányosságok vannak.”

Nyíri Zoltán szerint a döntő végeztével ezeket a kérdéseket haladéktalanul szövetségi szinten tisztázni kell, különben a nemzetközi liga lebonyolítása is veszélybe kerülhet akár.

„Az MJSZ még egyszer mondom, hosszú évek óta nem tud mit kezdeni az erdélyi mérkőzések biztonságának kérdésével. A homokba dugja a fejét, és úgy tesz, mintha nem történnének tarthatatlan események. Pedig a két említett friss példán kívül még számtalan esetet tudnék említeni. Emiatt még az is felmerül bennünk, hogy ebben a formában ezt a bajnokságot a jövőben érdemes-e folytatni. Meggyőződésem, hogy nem a klubok felelőssége az, hogy eddig fajultak a dolgok, a Ferencváros álláspontja szerint ez egyértelműen a szövetség felelőssége.”

Az alelnök abban a kérdésben nem foglalt állást, mi lehetne a konkrét megoldás, és milyen konkrét következménnyel járhat a mostani helyzet.

„Úgy gondolom, nem az én tisztem ilyen mélységben kidolgozni a megoldást, már csak azért sem, mert ahogy említettem, ez szövetségi felelősség és feladatkör. De az biztos, hogy a ligadöntő után a csapatoknak ki kell alakítaniuk egy közös álláspontot a biztonság kérdésében. Tisztában vagyok azzal is, hogy ez nem lesz könnyű feladat. Mivel a szövetség az elmúlt években nem végezte el az ezzel kapcsolatos feladatait, ezért a klubok mindegyike rákényszerült arra, hogy saját hatáskörben találjon vagy ne találjon megoldást biztonsági és szervezési kérdésekre. Ezért jelenleg nincs egy olyan egységes álláspont, amivel a szövetséget változtatásra lehetne késztetni. Jelenleg minden klub saját maga oldja meg a szövetség és a liga által szervezett bajnokságban ezeket a problémákat – vagy nem oldja meg, ahogy azt Gyergyóban és Csíkban is láthattuk. Úgyhogy szükséges egy egységes álláspont kidolgozása a klubok részéről, ugyanis elkerülhetetlen, hogy drasztikus változások jöjjenek. Ha ez nem sikerül, akkor ez a gyönyörű sportág, amelyik rengeteg örömet szerzett a ferencvárosi és a magyar szurkolóknak klub- és válogatott színekben egyaránt, veszélybe kerül Magyarországon. Kár lenne ezt kockáztatni, főleg akkor, amikor ilyen klubsikerek küszöbén áll a magyar hoki, mint a Fehérvár döntőbe jutása az osztrák ligában, amihez ezúton is gratulálunk. Az ott dolgozók nagyon nagy munkát tesznek bele ezekbe a sikerekbe, és jelenleg jobb hírét keltik a magyar jégkorongnak, mint a Magyar Jégkorong Szövetség.”

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin