2021. január 5.
Becsapós eredménysor: nehéz meccs vár ránk Újvárosban
Címvédő férfi jégkorongcsapatunk a sereghajtó Dunaújvárosi Acélbikák vendégeként lép jégre az Erste Ligában.

Nagyon fontos győzelmet aratott vasárnap délután a Tüskecsarnokban a MAC HKB Újbuda ellen magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. Nem csak azért volt fontos meccs, mert először sikerült a rendes játékidőben kiharcolni a sikert az újbudaiak ellen a szezonban. Azért is, mert egy közvetlen rivális elleni hárompontos győzelemmel tudtuk stabilizálni a helyünket az alapszakasz tabellájának rendkívül szoros élmezőnyében (bár a DEAC végül megnyerte vasárnapi mérkőzését hazai jégen, így jelenleg ők a listavezetők, de egy meccs hátrányban vagyunk, vesztett pontok tekintetében pedig jobban állunk náluk), ez pedig egyben azt is jelentette, hogy zsinórban két elszenvedett vereség után sikerült visszatérnünk a győztes útra.

Egy vereség soha nem jön jókor, pláne, ha azt az ősi rivális ellen szenvedi el egy csapat, nem beszélve arról, hogy az Újpest több mint öt év után tudta idegenben legyőzni a Ferencvárost. Rögtön utána becsúszott egy papíron nem várt vereség a Vasas ellen – tegyük hozzá, másfél perccel a vége előtt a felvételek alapján szabályos gólt vettek el a játékvezetők a mieinktől, amivel kiharcolhattuk volna a hosszabbítást. Vészharangot kongatni azonban senkinek semmi oka nincsen. Egyrészt azért, mert rögtön a két kétségtelenül fájó vereség után láthattuk egy közvetlen rivális ellen, mire is képes a csapat, ha igazán jól játszik, ha több helyzetét tudja értékesíteni, és ha az emberelőnyt is jól játssza meg. Másrészt azért, mert lehet, hogy sokan hozzászoktak ahhoz az elmúlt két évben, hogy az alsóházi csapatok ellen könnyedén szállítja a győzelmeket a Fradi, és hogy egy-két riválist leszámítva nincs kitől tartani a tabellán, de ez a mostani Erste Liga már nem az a liga, mint volt akár csak egy-két szezonnal ezelőtt is. Minden csapatban – beleértve természetesen a címvédő Ferencvárost is – folyamatosan tűnnek fel, épülnek be és kapnak hétről hétre egyre több és fontosabb szerepet a tehetséges fiatalok, akiket egyre magasabb „polcról” kinézett, egyre komolyabb pedigrével rendelkező légiósok egészítenek ki. A mérkőzések és a tabella is ennek megfelelően minden eddiginél szorosabb, az alapszakasz megnyerésére most már nem négy-öt, de az Újpest felzárkózásával hat csapat is reális eséllyel pályázik, és még a pontokat szintén remek ütemben gyűjtögető Gyergyó is könnyedén odaérhet az első négybe. Egyáltalán nem lehet biztosra menni tehát egyetlen ellenfél ellen sem, ezt már többször tapasztalhattuk a saját mérkőzéseinken is. Amit ilyenkor tenni lehet, az a saját játékunk fejlesztése, tökéletesítése, amire utaló jeleket pedig már láthattunk a MAC elleni rangadón.

Következő ellenfelünk, a Dunaújvárosi Acélbikák a tökéletes példa arra, mennyire nem mehetünk biztosra egy csapat ellen pusztán a papírforma és a tabellán elfoglalt pozíció alapján. Aktuális ellenfelünk ugyan jelenleg még mindig az utolsó, 10. helyet foglalja el a liga mezőnyében, de már egészen más csapatról van szó, mint volt legutóbbi egymás elleni mérkőzésünkkor. Dunaújvárosban azóta edzőt cseréltek, a nagy hagyományokkal bíró egyesülettel rendkívül gyenge eredményeket hozó David Leger helyét a rutinos, legutóbb Csíkszeredában edzősködő Leo Gudas vette át, aki igyekezett a rendelkezésére álló rövid idő alatt ráncba szedni a keretet. Debütáló meccsén ugyan beleszaladt egy 6-1-es vereségbe a Vasas ellen, majd a Titánok is győztesen távozott Dunaújvárosból, de december 23-án egy MAC elleni budapesti győzelemmel jelezték, bizony most már számolni kell velük. Ez volt a csapat első rendes játékidős sikere a szezonban, amit egy Vasas elleni sima, egy Újpest elleni szoros vereség, egy Titánok elleni hosszabbításos siker, majd egy azért nem meglepő debreceni vereség követett. De mind az Újpest, mind a DEAC elleni meccsen látszódott, szükség van már ellenük a maximális koncentrációra, mindkét meccs alakulhatott volna szorosabban, vagy akár más kimenetellel is.

A DAB keretében is változások történtek az elmúlt hetekben. December közepén távozott a tavalyi idényben parádézó, idén önmaga árnyékaként teljesítő kapus, Garret Hughson és a brit válogatott védő David Phillips, és érkezett a kapuba a 38 éves ex-NHL-es Jason Bacashihua, aki azóta öt mérkőzésen 92 százalékos hatékonysággal véd, és tartást adott a csapat hátsó alakzatának. A mezőnyben pedig két visszatérővel futhatunk össze, a 2020/21-es idényben eddig még sehol nem szereplő, tavaly éppen Dunaújvárosban, előtte Debrecenben pontgyáros Hugo Turcotte is újra szerződést kötött az Acélbikákkal, és öt meccsen már 2+2 pontnál jár, ahogy az előző idényben szintén itt játszó, idén a szezont a finn másodosztályban kezdő Nico Vuorijärvi is visszatért. Sokkal több tehát Gudas mester variációs lehetősége, mint korábban.

Ami a mieinket illeti, Farkas Simon és Mitch Versteeg után Kóger Dániel is bevethető, a MAC HKB ellen góllal és remek játékkal mutatkozott be a Ferencvárosban. Ha pedig sikerülne a két eddigi egymás elleni mérkőzés után ismét, ami bár nem lesz könnyű, azért valljuk be, erre készülünk, akkor az egyre izmosabb Vasas ellen jégre lépő DEAC meccsétől függetlenül maradnánk minimum a tabella második, vesztett pontok tekintetében pedig az első helyén.

A Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom Erste Liga alapszakasz mérkőzés kedden este 19.00-kor kezdődik a Dunaújvárosi Jégcsarnokban. A mérkőzés az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően zárt kapuk mögött zajlik, az M4 Sport élőben közvetíti az összecsapást.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom
2021. január 5., kedd 19.00
Dunaújvárosi Jégcsarnok, zárt kapuk mögött
TV: M4 Sport, ÉLŐ

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin