2021. január 18.
Bombaformában lévő bajnokok csúcsrangadója jön
Az alapszakasz egyik kulcsmeccse lehet a hat meccs óta veretlen Csíkszereda elleni rangadó a Tüskecsarnokban.

A férfi jégkorong Erste Liga elmúlt két idényét figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy az FTC-Telekom és a Sportklub Csíkszereda mérkőzése a bajnokság bármelyik szakaszában csúcsrangadó. Ez a két csapat ugyanis dominálta a 2018/19-es és a 2019/20-as alap- és középszakaszt is, majd 2019-ben egymás ellen játszották a liga döntőjét, amelyet öt mérkőzésen a Ferencváros nyert meg, 22 év után ismét diadalmaskodva az aktuálisan legmagasabban jegyzett magyarországi sorozatban, majd a 2020-as rájátszást derékba törte a koronavírus-járvány. Itt, bár az alapszakaszt a székelyek nyerték meg, mivel a maga elődöntőjében mindkét fél 2-0-ra vezetett, és a Ferencváros volt az egyetlen csapat, amelyik jelezte, ameddig a jogszabályok lehetővé teszik, minden mérkőzésére kiáll, így a Magyar Jégkorong Szövetség korábban példátlan módon megosztott ligagyőzelmet hirdetett az FTC és a Sportklub között.

A járvány, ahogy az minden sportágban így történt, aztán alaposan felforgatta az erőviszonyokat a honi jégkorongban is. A Fradi keretét is utolérte két különböző hullámban a vírus, november végén jártunk már, mire megérkeztek a mieink a közvetlen élmezőnybe, a Csíkszereda pedig október 25-e és december 8-a között nem is játszott tétmérkőzést. Hiába van ugyanis a román bajnokság okozta kettős terhelés miatt elképesztően mély, minőségi légiósok hadát felvonultató kerete a csíkiaknak, a pandémia őket is térdre kényszerítette.

A Sportklub december 8-án egy DEAC elleni hazai vereséggel tért vissza a ligába, ekkor már jelentős meccshátrányban a teljes mezőnyhöz képest, ez pedig előrevetítette, hogy komoly erőltetett menet vár majd Jason Morgan csapatára, hiszen rengeteg pótolandó mérkőzésük van rövid idő alatt. Néhány nappal később a MAC ellen már magabiztos győzelmet arattak, ez az egyik élcsapat elleni 7-3-as siker pedig jól mutatta, kezdenek rátalálni arra a formájukra, amit az előzetes esélyek alapján várni lehetett tőlük. December végén-január elején lejátszották mind a négy székely derbijüket a Gyergyó ellen, amin hét pontot szereztek, majd január 7-én megkezdték második, ezúttal kilencmeccses magyarországi túrájukat. Azóta kilenc nap alatt hatszor voltak jégen, és hat győzelmet arattak, ebből csak a MAC HKB elleni első összecsapáson veszítettek pontot, a többin a rendes játékidőben eldöntötték a kérdéseket, és volt néhány lehengerlő előadás is, elég csak a győri 8-3-ra vagy a dunaújvárosi 9-1-re gondolni.

Kétségtelen, hogy elképesztő formában lévő nagy rivális érkezik a Tüskecsarnokba, igaz, kiváló eredményekből a Fradi háza táján sincs hiány. Csapatunk 2021-ben még veretlen, már zsinórban öt hibátlanul megvívott mérkőzésnél járunk. És bár a MAC vagy idegenben a DAB ellen még dadogott a játék, azóta, talán először a szezonban, rátaláltunk arra a felszabadult, kiváló, domináns játékra, ami az elmúlt két szezonban jellemezte a Ferencvárost, és amelyet olyannyira hiányoltunk a szezon első felében.

Bár a fehérvári farmcsapat nem lesz jelen, mégis titánok harca következik tehát kedden a Tüskecsarnokban. A találkozó jelentőségét növeli, hogy talán minden idők legszorosabb harca zajlik az alapszakasz megnyeréséért a ligában, ami, mivel idén nincs középszakasz, első kiemelést és teljes pályaelőnyt is jelent a rájátszásra. Talán minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz tehát ennek az alapszakaszbeli csúcsrangadónak, még akkor is, ha februárban a Fradi záró erdélyi túráján kétszer még összecsapnak a felek: ha ugyanis a Csíkszereda győz, hatalmas lépést tesz az alapszakasz megnyerése felé, ha viszont a Fradi diadalmaskodik, úgy reális távolságon belül tartja nagy ellenfelét. Ami ugyanis az aktuális állást illeti, az FTC-Telekom a listavezető, de vesztett pontok alapján a mindössze 17 lejátszott meccsnél járó Sportklubnak 58 potenciális pontja van, míg a sikeres óvás után 24 meccsnél járó Ferencvárosnak jelenleg 52 egység áll a neve mellett. Az elmaradt mérkőzéseket persze meg is kell nyerni, ezzel kapcsolatban pedig egyre nehezebb dolga lehet a Sportklubnak, hiszen ahogy említettük, elképesztő meccsdöpming vár rájuk, és másfél héten belül már a hetedik tétmeccsük lesz a Fradi elleni rangadó. Ezeket a nehézségeket a liga egyik legnagyobb és legerősebb, folyamatosan rotált légióskontingensével (egy mérkőzésre az Erste Ligában csak hat légiós nevezhető) igyekeznek kompenzálni a csíkiak. Olyan, az osztrák ligából és külön Fehérvárról is ismert játékosok érkeztek a nyáron Csíkszeredába, mint Colton Yellow Horn és Judd Blackwater, de rajtuk kívül a John Anthony Combs, Mathieu Tousignant és a Csíkban régi motorosnak számító Andrej Taratuhin is pont per meccs átlag felett termel, nem beszélve az ebben a szezonban vérbeli vezérként teljesítő székely közönségkedvencről, a 17 meccsen 34 pontnál járó csapatkapitányról, Becze Tihamérről.

Őket kell tehát megfékeznie a szintén bombaformába lendült, a meccset a közvetlen rivális Brassó 8-3-as legyőzésével a háta mögött váró Ferencvárosnak. Hogy sikerül-e, kiderül kedden 18.30-tól a Tüskecsarnokban. A találkozó az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően zárt kapuk mögött zajlik majd, a mérkőzés az Erste Liga TV élő közvetítésével követhető nyomon, IDE KATTINTVA.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Sportklub Csíkszereda
2021. január 19. kedd 18.30
Tüskecsarnok, Budapest, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

Megvan a jó kezdés, jöhet a folytatás

Férfi hokisaink a tegnapi siker után rögtön lejátsszák a negyeddöntő második meccsét a MAC HKB Újbuda ellen.

Csendes kezdés után biztos siker, vezetjük a párharcot

Férfi hokisaink 4-1-re legyőzték a MAC HKB Újbudát, és 1-0-ra vezetnek a négy sikerig tartó negyeddöntőben.

Kezdődik a rájátszás, jön a negyeddöntő első meccse

Férfi hokisaink „csarnokszomszédunk” ellen kezdik meg a rájátszást, a negyeddöntő első mérkőzése következik.

Eldőlt: a MAC HKB Újbuda az ellenfél a negyeddöntőben

Címvédő férfi hokisaink első rájátszás-párharca kedden kezdődik és az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Játék a számokkal – ilyen volt az alapszakasz!

Íme, férfi jégkorongcsapatunk alapszakasza számokban, szubjektív értékelő nullától tízig!

Nagy Gergő A Hét Játékosa az Erste Ligában

Csapatkapitányunk kiváló játékkal és 3+4 ponttal zárta az alapszakasz végi négymeccses erdélyi túrát.

Magabiztos győzelemmel zártuk Brassóban az alapszakaszt

Hokisaink 5-2-re győztek a rivális otthonában, és megőrizték a halvány esélyt az alapszakasz megnyerésére.

A második kiemelés megvan, az első még meglehet

Férfi hokisaink a tabella élén álló Brassó otthonában zárják a négymeccses erdélyi túrát és az alapszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most